Μάικλ Τζόρνταν: Αυτός είναι ο GOAT που όλοι λατρεύουν… να μισούν
Ο MJ συνέβαλε όσο κανένας στην παγκοσμιοποίηση του ΝΒΑ, μιας λίγκας που μέσα σε λίγα χρόνια μετατράπηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα εξαγώγιμα προϊόντα των ΗΠΑ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Το ντοκιμαντέρ του ESPN «The Last Dance» καθήλωσε εκατομμύρια θεατές στους δέκτες του σε όλο τον κόσμο και αναδείχθηκε στο εμπορικότερο που έχει μεταδοθεί ποτέ από την αμερικανική τηλεόραση. Ουδέποτε στο παρελθόν ο κόσμος έδειξε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για την ζωή, την διαδρομή και τα επιτεύγματα ενός καλαθοσφαιριστή, ουδέποτε στο παρελθόν ένα ντοκιμαντέρ κατάφερε να έχει τόσο μεγάλη επίδραση παγκοσμίως στο κοινό. Απόδειξη τα 23,8 εκατομμύρια νοικοκυριά που το παρακολούθησαν εκτός ΗΠΑ, απόδειξη ο μέσος όρος των 5,9 εκατομμυρίων τηλεθεατών ανά επεισόδιο στις ΗΠΑ και η παρουσία του hashtag #LastDance μεταξύ των κορυφαίων trend στο Twitter παγκοσμίως για πέντε σερί Κυριακές. Τι ήταν επιτέλους αυτό που έκανε τον Μάικλ Τζόρνταν τόσο ξεχωριστό για το ίδιο το άθλημα και γιατί έφτασε να θεωρείται G.O.A.T.; («Greatest Of All Time»).
«Δεν χρειάζονται συγκρίσεις, μεγάλες αναλύσεις σχετικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά και το ταλέντο του Μάικλ Τζόρνταν για να βγάλεις το συμπέρασμα πως πρόκειται για τον κορυφαίο των κορυφαίων. Αρκεί να δεις ποια ήταν η δημοτικότητα του ΝΒΑ παγκοσμίως πριν τον Τζόρνταν και ποια ήταν μετά…», έγραψε εύστοχα στο παρελθόν το «Time». Το ΝΒΑ ουσιαστικά μεγάλωσε και αναπτύχθηκε ως ένας παγκόσμιος οργανισμός ψυχαγωγίας χέρι χέρι, παράλληλα με την φήμη του «MJ».
Ό,τι πιάνει γίνεται χρυσός
Ένας από τους πρώτους που αντιλήφθηκαν το μεγάλο του «εκτόπισμα» ήταν ο ιδιοκτήτης των Σικάγο Μπουλς Τζέρι Ρέιντσντορφ. Το 1985 ο Ρέινσντορφ ηγήθηκε ενός επενδυτικού ομίλου που αποφάσισαν την εξαγορά των μετοχών των Σικάγο Μπουλς πληρώνοντας 16 εκατομμύρια δολάρια. Εκείνη την χρονιά άλλαξαν χέρια τέσσερις ομάδες, το Μιλγουόκι, το Ντένβερ , η Γιούτα και οι Μπουλς με τους τελευταίους να έχουν την χαμηλότερη τιμή πώλησης. Μέσα σε μια 5αετία η αξία των «Ταύρων» εκτοξεύθηκε λόγω του Τζόρνταν ενώ μέσα στην δεκαετία του 1990 απογειώθηκε σε δυσθεώρητα νούμερα. Το 1996 οι Μπουλς ήταν η εμπορικότερη ομάδα της λίγκας. Σήμερα βρίσκεται στην 4η θέση και αξία τους φτάνει τα 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια!
Ένας ακόμη άνθρωπος που αντιλήφθηκε γρήγορα πως ο Τζόρνταν είχε το… άγγιγμα του Μίδα ήταν ο πρώην κομισάριος του ΝΒΑ, Ντέιβιντ Στερν. Η απόφαση συγκρότησης μιας Dream Team στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, η παρουσία των αστέρων του ΝΒΑ σε ευρωπαϊκό έδαφος προεξέχοντος του αέρινου Μάικλ Τζόρνταν, άλλαξε το ρουν της ιστορίας του παγκόσμιου μπάσκετ και το εκτόξευσε σε άλλη διάσταση. Ήταν η αρχή της εξάπλωσης του ΝΒΑ σε νέες αγορές που απέφεραν συμφωνίες εκατομμυρίων δολαρίων.
Η Dream Team και η παγκοσμιοποίηση του ΝΒΑ
«Η Dream Team δημιούργησε γενιές νέων παικτών σε όλο τον κόσμο, στο επίκεντρο ήταν ο Μάικλ Τζόρνταν, όλοι ήθελαν να του μοιάσουν», παραδέχθηκε ο Πάου Γκασόλ. Δυο χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες το ΝΒΑ(το 1994) προχώρησε για πρώτη φορά σε σύναψη συμφωνίας παραχώρησης τηλεοπτικών δικαιωμάτων στο κινέζικο CCTV. Λίγα χρονιά μετά ακολουθούν ανάλογες συμφωνίες με άλλες μεγάλες αγορές (Ινδία, Αυστραλία, Ευρώπη).
Το ΝΒΑ και τα κατορθώματα του Τζόρνταν εισβάλλουν στις τηλεοπτικές οθόνες δισεκατομμυρίων νοικοκυριών, (οι αγώνες του έφτασε να μεταδίδονται σε περισσότερες από 200 χώρες) ενώ τα επόμενα χρόνια όλο και περισσότεροι μη αμερικανοί καλαθοσφαιριστές θα αρχίσουν να καταφθάνουν στις ΗΠΑ έχοντας ως όνειρο στις αποσκευές τους μια καριέρα στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Το ΝΒΑ θα αλλάξει φυσιογνωμία , θα γίνει ένα πολυπολιτισμικό προϊόν .
Ο Μάικλ Τζόρνταν ήταν ο «Πρόδρομος» της παγκοσμιοποίησης του ΝΒΑ μιας λίγκας που μέσα σε λίγα χρόνια μετατράπηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα εξαγώγιμα προϊόντα των Ηνωμένων Πολιτειών. «Εκ μέρους του NBA και των εκατοντάδων εκατομμυρίων οπαδών του, θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας για όσα ο Μάικλ σήμαινε για το παιχνίδι του μπάσκετ και για τον ηγετικό του ρόλο την επίδραση του και μέσα και έξω από τα παρκέ. Είμαστε τυχεροί που στόλισε το άθλημά μας με το ταλέντο του για 13 σεζόν στο NBA», δήλωσε ο Ντέιβιντ Στερν στην εκδήλωση για την αποχώρηση του από την ενεργό δράση.
Καλός συμπαίκτης ή τύραννος;
Η αδιαπραγμάτευτη ανάγκη του Μάικλ Τζόρνταν να εξελίσσεται ως αθλητής η θέληση, η δίψα για πρωτιές, η δίχως όρια φιλοδοξία του στη διάρκεια αυτής της σπουδαίας καριέρας είχε κι ένα …τίμημα όπως αποδείχθηκε και στην διάρκεια της προβολής του ντοκιμαντέρ. Αρκετοί πρώην συμπαίκτες του τον κατηγόρησαν για την πιεστική άλλοτε αυταρχική συμπεριφορά του στην διάρκεια της «παντοδυναμίας» του στους Μπουλς. Παράλληλα με την αύξηση των απανταχού θαυμαστών του μεγάλη δυναμική απέκτησαν σύντομα και οι ανώνυμοι και επώνυμοι… haters του. Δεν τον ενοχλεί η αρνητική άποψη που έχουν για αυτό πρώην συμπαίκτες και αντίπαλοι. Αυτό που πραγματικά όμως τον είχε εκνευρίσει ήταν η διαρροή διαλόγων και περιστατικών μέσα από τα αποδυτήρια των Μπουλς που έγιναν βιβλίο το 1992 από τον δημοσιογράφο Σαμ Σμιθ. Το «Jordan Rules» έγινε best seller των New York Times, πουλώντας περίπου 200.000 αντίτυπα έως το 1995. Ουσιαστικά ήταν ένα βιβλίο που επικεντρώνονταν στον κακό χαρακτήρα του Μάικλ Τζόρνταν.
Η έκδοση περιελάμβανε περιστατικά , ατάκες και άγνωστες λεπτομέρειες από τα ενδότερα των Μπουλς με τους συμπαίκτες του να εμφανίζονται αγανακτισμένοι από την συμπεριφορά του. Ο «MJ» εμφανίζεται ως ένας εγωπαθής, καταπιεστικός ,αλαζόνας συμπαίκτης που χτυπάει και βρίζει συναδέλφους , που έχει μεγάλο πάθος για την νίκη και για τα ατομικά στατιστικά του. Παρά την σφοδρή επίθεση που δέχθηκε μέσα από εκείνο το βιβλίο ο Τζόρνταν δεν κατέθεσε μηνύσεις ή αγωγές. Από την πρώτη στιγμή πίστευε πως αυτός που διοχέτευσε τις πληροφορίες ήταν ο Χόρας Γκραντ κάτι το οποίο ανέφερε και δημόσια στο «Last Dance» γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του άλλοτε συμπαίκτη του.
Το ντιμπέϊτ που έγινε η αφορμή για την μετάδοση του Last Dance
Ο Τζόρνταν στην διάρκεια της καριέρας του είχε διάφορες περιπέτειες μεταξύ των οποίων και μπλεξίματα εξαιτίας του εθισμού του στον τζόγο παρόλα αυτά άνθρωποι του περιβάλλοντος του υποστηρίζουν πως ο σούπερ σταρ των Μπουλς είχε έναν εθισμό που ήταν πολύ μεγαλύτερος: Αυτός της ανάγκης του ανταγωνισμού. Προσπαθούσε μονίμως να βρει κίνητρο σε αντιδράσεις τρίτων για να ξεπερνάει τα όρια του.
Ακόμη και σήμερα λειτουργεί έτσι. Αυτός ήταν κι ο λόγος άλλωστε για τον οποίο έδωσε την άδεια να γυριστεί το ντοκιμαντέρ παρά τα γεγονός πως το υλικό υπήρχε εδώ και χρόνια: «Ο Μάικλ γνώριζε για το υλικό, είχαμε πριν από πολλά χρόνια συζητήσει για το ντοκιμαντέρ όμως ήταν αρνητικός. Όλα άλλαξαν όταν άρχισαν τα ντιμπέιτ μεταξύ Τζόρνταν και ΛεΜπρόν για το ποιος είναι ο καλύτερος μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2016 των Καβαλίερς. Τότε, ο Μάικλ κατάλαβε ότι πρέπει να προστατευθεί η κληρονομιά του. Ο κόσμος είχε αρχίσει να ξεχνάει το πόσο τρομερός και διάσημος ήταν, ότι αποτελούσε τον κορυφαίο όλων», εξήγησε ο αναλυτής του ΝΒΑ και επί σειρά ετών συνεργάτης του ESPN, Μπιλ Σίμονς.
Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr