Πλάνο αναδιάρθρωσης ή... πραξικόπημα; Το σχέδιο που διχάζει την Premier League
Το Project Big Picture, το οποίο φέρει την υπογραφεί των «αιώνιων» αντιπάλων Λίβερπουλ και Μαν. Γιουνάιτεντ, σε μια ιστορική σύμπραξη, έχει προκαλέσει αναταραχή στις τάξεις του αγγλικού ποδοσφαίρου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Εντονες αντιδράσεις, και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο, συνεχίζει να προκαλεί η δημοσιοποίηση ενός πλάνου αναδιάρθρωσης της Premier League, πίσω από το οποίο βρίσκονται η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Tο Project Big Picture έχει, μάλιστα, την υποστήριξη του προέδρου της EFL, δηλαδή της διοργανώτριας αρχής των μικρότερων επαγγελματικών κατηγοριών στην Αγγλία. Το εν λόγω σχέδιο, το οποίο αποκάλυψε η εφημερίδα «Telegraph», βρίσκει αντίθετη τη βρετανική κυβέρνηση, όπως κατέστησαν σαφές ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, αλλά και ο αρμόδιος υπουργός Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού.
«Θα προτρέπαμε την Premier League και την EFL να συνεχίσουν να εργάζονται εποικοδομητικά, ώστε να καταλήξουν σε μία συμφωνία που θα παρέχει ένα ολοκληρωμένο πακέτο υποστήριξης σε ολόκληρη την ποδοσφαιρική οικογένεια. Είναι σαφές ότι αυτή η πρόταση δεν τυγχάνει υποστήριξης από το σύνολο της Premier League και ακριβώς αυτού του είδους οι συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, είναι που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη στη διακυβέρνηση του ποδοσφαίρου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού.
Τι περιλαμβάνει το Project Big Picture
Νωρίτερα τη Δευτέρα (12/10), ο υπουργός Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού της Μεγάλης Βρετανίας, Ολιβερ Ντάουντεν, μιλώντας στο «Sky News», έκανε λόγο για απόπειρα «αρπαγής ισχύος» από τους μεγάλους συλλόγους και δήλωσε ιδιαίτερα επιφυλακτικός απέναντι στο προτεινόμενο σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
- Μείωση των ομάδων από 20 σε 18, με τη 16η της κατάταξης να μην υποβιβάζεται αυτόματα, αλλά να συμμετέχει σε play-off με την 3η, την 4η και την 5η της Championship.
- Κατάργηση League Cup και Community Shield.
- Αλλαγή στην ισοτιμία της ψήφου των 20 κλαμπ: Η ισχύς στα χέρια των εννέα μακροβιότερων ομάδων στην Premier League (Άρσεναλ, Τσέλσι, Έβερτον, Λίβερπουλ, Μαν. Γιουνάιτεντ, Μαν. Σίτι, Σαουθάμπτον, Τότεναμ, Γουέστ Χαμ). Αυτές θα ψηφίζουν και θα αποφασίζουν για όλα τα θέματα που αφορούν τις υπόλοιπες εννέα. Μάλιστα από τις εννέα ψήφους θα αρκεί πλειοψηφία των έξι ομάδων για να περάσει μια πρόταση.
- Προσφορά 276 εκατ. ευρώ στην αγγλική Λίγκα (EFL) για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης και 110 εκατ. ευρώ στην FA για ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, ποδόσφαιρο γυναικών, κλπ.
- Κατάργηση των πληρωμών διάσωσης (τα χρήματα που δίνονται ως «σωσίβιο» στις ομάδες που υποβιβάζονται). Αντ' αυτού, 25% από τα ετήσια έσοδα της Premier League θα πηγαίνουν στις ομάδες της EFL, μεγάλη αύξηση από το 4% που ισχύει σήμερα.
- Αργότερη εκκίνηση στη σεζόν, παράταση της pre-season
- Αραίωση στο καλεντάρι, διευκόλυνση για τις αγωνιστικές της εθνικής Αγγλίας
- Ανεξαρτησία στο ποδόσφαιρο γυναικών
- Πλαφόν στις 20 λίρες στα εισιτήρια των φιλοξενούμενων οπαδών
«Θα μπορούσε να έχει επιζήμιο αντίκτυπο. Το αγγλικό ποδόσφαιρο είναι εκείνο που παρακολουθείται περισσότερο από κάθε άλλο στον κόσμο, έχει μια ζωντανή, δυναμική και ανταγωνιστική δομή πρωταθλήματος, που δημιουργεί ενδιαφέρον σε όλον τον κόσμο», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της PL και προστίθεται: «Για να διατηρήσουμε αυτήν τη θέση, είναι σημαντικό όλοι να συνεργαστούμε. Τόσο η Premier League όσο και η ομοσπονδία (FA) υποστηρίζουν μια ευρεία συζήτηση για το μέλλον του παιχνιδιού, συμπεριλαμβανομένων των δομών του ανταγωνισμού, του χρονοδιαγράμματος και της συνολικής χρηματοδότησής του, ιδίως υπό το πρίσμα της πανδημίας του κορονοϊού.
Κατά τη γνώμη της Premier League, πολλές από τις μεμονωμένες προτάσεις στο σχέδιο που δημοσιεύθηκαν θα μπορούσαν να έχουν επιζήμια επίδραση σε ολόκληρο το παιχνίδι και είμαστε απογοητευμένοι που βλέπουμε ότι ο Ρικ Πάρι, πρόεδρος της EFL, έχει δώσει την υποστήριξή του». Το πλάνο με την ονομασία «Project Big Picture» θα αναδιαμορφώσει εντελώς τον οικονομικό τομέα του πρωταθλήματος, καθώς θα δίνονται και 250 εκατομμύρια λίρες στις ομάδες της Football League, λαμβάνοντας μάλιστα και το 25% των εσόδων της πρώτης κατηγορίας.
Το πλάνο στηρίζεται, πέραν της Λίβερπουλ και της Μαν. Γιουνάιτεντ, που θεωρούνται ως οι επικεφαλής της κίνησης, και από τις Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ, Τότεναμ, και Εβερτον ενώ στο τραπέζι έχει μπει και η κουβέντα της κατάργησης του League Cup για κάποιο χρονικό διάστημα.
Πηγή: SDNA
Νέα όπλα και πυρηνικές απειλές - Πόσο άλλαξαν τα δεδομένα του πολέμου στην Ουκρανία σε μια εβδομάδα
Μανούσος Μανουσάκης: Το τελευταίο «αντίο» στον σκηνοθέτη των μεγάλων επιτυχιών - Καταρρακωμένη η σύζυγός του
Ο Έλληνας που κατέκτησε την απάτητη κορυφή Νιά Κάνγκρι της Ινδίας - «Το προσπαθούσα 8 χρόνια»
Ποιος φοβάται τη woke κουλτούρα;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr