Ολυμπιακοί Αγώνες 2021: Πέμπτος στον κόσμο ο τρομερός Γκολομέεβ στα 50μ.
Ο Έλληνας πρωταθλητής έγινε ο δεύτερος κολυμβητής μας, μαζί τον Σπύρο Γιαννιώτη, που τερματίζει στην 5η θέση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Στη μεγαλύτερη κούρσα της καριέρας του, απέναντι σε θηρία της παγκόσμιας κολύμβησης, ο Κριστιάν Γκολομέεβ τερμάτισε πέμπτος κι έγραψε ιστορία. Μπορεί το πολυπόθητο μετάλλιο που αναζητεί η ελληνική κολύμβηση μετά τους παρθενικούς σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 να μην ήρθε, ωστόσο ο Έλληνας πρωταθλητής έγινε ο δεύτερος κολυμβητής από τη χώρα μας, μετά τον Σπύρο Γιαννιώτη το 2004 στα 1500μ., που καταλαμβάνει την 5η θέση σε τελικό σε πισίνα. Κανείς άλλος δεν έχει φτάσει ψηλότερα...
Ο Γκολομέεβ, ο οποίος πέρασε στον τελικό με την τρίτη καλύτερη επίδοση, κολύμπησε πολύ γρήγορα αλλά ουσιαστικά του κόστισε η εκκίνηση καθώς έμεινε εξαρχής πίσω στην κούρσα των μεταλλίων τερματίζοντας στην 5η θέση με χρόνο 21.72. Στην τρίτη του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες κατέδειξε πάντως πως δικαίως έχει θέση μεταξύ των κορυφαίων και ταχύτερων κολυμβητών στον κόσμο. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο εκπληκτικός Αμερικανός Κάλεμπ Ντρέσελ, το ασημένιο ο Γάλλος Μαναντού, ενώ ο Βραζιλιάνος Φράτους τερμάτισε 3ος.
Ο ανίκητος Ντρέσελ πήρε το τέταρτο χρυσό στο Τόκιο πετυχαίνοντας μάλιστα ολυμπιακό ρεκόρ με 21.07, ενώ οι επιδόσεις του δεύτερου (21.55) και του τρίτου (21.57) ήταν μέσα στις δυνατότητες του Γκολομέεβ καθώς έχει πανελλήνιο ρεκόρ στα 21.44. Σε μια τέτοια μάχη όμως για να κατακτήσεις μετάλλιο, θα πρέπει να αγγίξεις τα όρια σου. Ακόμη κι έτσι βεβαίως ο Κριστιάν, ο ταχύτερος Έλληνας κολυμβητής όλων των εποχών, έχει πετύχει κάτι μοναδικό, απέναντι σε αθλητές που προέρχονται από μεγάλες σχολές, όπου η κολύμβηση λειτουργεί με επαγγελματικά πρότυπα.
Η κατάταξη του τελικού
1. Κάλεμπ Ντρέσελ (ΗΠΑ) 21.07 (Ολυμπιακό ρεκόρ)
2. Φλοράν Μανοντού (Γαλλία) 21.55
3. Μπρούνο Φράτους (Βραζιλία) 21.57
4. Μάικλ Αντριου (ΗΠΑ) 21.60
5. Μπεν Πράουντ (Μ. Βρετανία) 21.72
. Κριστιάν Γκολομέεβ (ΕΛΛΑΔΑ) 21.72
7. Λορέντζο Τζατσέρι (Ιταλία) 21.78
8. Τομ Ντε Μπουρ (Ολλανδία) 21.79
Γκολομέεβ: «Λίγο απογοητευμένος - Στόχος το 2024»
Απογοητευμένος που έχασε το μετάλλιο αλλά ευχαριστημένος από τη συμμετοχή στον τελικό και την πέμπτη θέση δήλωσε στην κάμερα της ΕΡΤ ο Κριστιάν Γκολομέεβ. «Είμαι λίγο απογοητευμένος γιατί κυνηγούσα το μετάλλιο. Αν το δούμε πιο γενικά όμως, δεν θα μπορούσα να μην είμαι ευχαριστημένος αφού τερμάτισα πέμπτος σε έναν τελικό Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν ξέρω τι πήγε στραβά. Είμαι ευχαριστημένος. Συνεχίζουμε, επόμενος στόχος οι επόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Σίγουρα πρέπει να βελτιωθούν κάποια πράγματα. Την ώρα που τερμάτισα και είδα ότι είμαι πέμπτος στεναχωρήθηκα, αλλά όλα καλά».
Οι σύγχρονοι ελληνικοί τελικοί
Η Ελλάδα είχε να συμμετάσχει σε τελικό κολύμβησης σε πισίνα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Τότε ο Σπύρος Γιαννιώτης, προτού καθιερωθούν οι αγώνες ανοιχτής θάλασσας όπου κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο Ρίο το 2016, κατέλαβε την καλύτερη θέση (5η στα 1500μ. ελεύθερο) στην ιστορία της χώρας μετά από το 1896, ενώ ήταν 7ος και στα 400μ. ελεύθερο. Η Νέρι Νιαγκουάρα ήταν 6η στα 100μ. ελεύθερο, ο Γιάννης Κοκκώδης ήταν 8ος στα 400μ. μικτή ατομική και η Βασιλική Αγγελοπούλου 8η στα 400μ. μικτή ατομική. Επίσης, η ομάδα 4x200μ. ελεύθερο με τους Αντωνόπουλο, Μαγγανά, Ζήσιμο και Ξυλούρη ήταν 8η.
Tα ελληνικά μετάλλια
Η Ελλάδα, πέραν του αργυρού μεταλλίου του Σπύρου Γιαννιώτη στο Ρίο το 2016 στην ανοιχτή θάλασσα, έχει επτά ολυμπιακά μετάλλια (ένα χρυσό, τρία ασημένια και τρία χάλκινα) στην κολύμβηση, όλα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 στην Αθήνα. Εκείνη την εποχή όμως η κολύμβηση γινόταν σε θαλασσινό νερό καθώς τα αγωνίσματα φιλοξενήθηκαν στη μαρίνα Ζέας.
Οι διακρίσεις του Γκολομέεβ
2011: Ο Κριστιάν έγινε χάλκινος παγκόσμιος πρωταθλητής εφήβων στη Λίμα, σε ηλικία 18 ετών, στα 50 μέτρα ελεύθερο.
2011: Την ίδια χρονιά στέφθηκε ασημένιος πρωταθλητής Ευρώπης εφήβων στο Βελιγράδι στο ίδιο αγώνισμα.
2012: Στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2012 ο Κριστιάν τερμάτισε 31ος στα 50 μ. ελεύθερο, χωρίς να προκριθεί στους προημιτελικούς.
2013: Στη Μερσίνη της Τουρκίας, ο Κριστιάν κατέκτησε ένα ασημένιο και δύο χάλκινα στους Μεσογειακούς Αγώνες.
2016: Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ο Κριστιάν κατάφερε να προκριθεί στα ημιτελικά, όμως τερμάτισε 6ος στον ημιτελικό, χωρίς να προκριθεί στον τελικό.
2018: Στην Ταρραγόνα της Ισπανίας, ο Κριστιάν κατάφερε να κερδίσει τρία χρυσά και ένα ασημένιο ανάμεσα σε 26 χώρες της Μεσογείου.
2018: Την ίδια χρονιά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης στην Γλασκώβη κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 50 μέτρα ελεύθερο με 21.44.
2019: Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης στην Γκουάνγκζου της Νότιας Κορέας κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 50 μ. ελεύθερο με επίδοση 21.45.
2021: Κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 50μ. ελεύθερο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης με 21.73.
2021: Πέμπτος στον τελικό των 50μ. ελεύθερο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο με 21.72.
Γυναικοκτονία στη Δάφνη - Ιατροδικαστική εξέταση: Μαρτυρικός ο θάνατος της 31χρονης
Καιρός - Καύσωνας: Γεμίζουν οι παραλίες της Αττικής – Σε ποιες είναι δωρεάν η είσοδος
Ολυμπιακοί Αγώνες 2021- Κατάθεση ψυχής από Ιακωβίδη: «Δεν αντέχω άλλο αυτή την κατάσταση»
Φωτιά στην Αχαΐα: Καίγεται ξανά η περιοχή Ζήρια - Εκκενώνεται οικισμός
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr