Έσπασε κάθε ρεκόρ η φανέλα που φορούσε ο Ντιέγκο Μαραντόνα στο ιστορικό παιχνίδι με την Αγγλία το '86 - Πωλήθηκε αντί 8,5 εκατ. ευρώ!
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Πρόκειται για μια απ' τις πιο ιστορικές φανέλες στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Τη φορούσε ο αξεπέραστος Ντιέγκο Μαραντόνα στον θρυλικό προημιτελικό του Μουντιάλ του 1986 μεταξύ της Αργεντινής και της Αγγλίας. Είναι η φανέλα με την οποία ο Ντιεγκίτο πέτυχε δύο απ' τα ιστορικότερα γκολ από καταβολής ποδοσφαίρου: εκείνο με το «χέρι του θεού» κι εκείνο που πέρασε σχεδόν όλη την Εθνική Αγγλίας προτού πλασάρει εύστοχα στο τέρμα του Πίτερ Σίλτον.
Η φανέλα του Pibe de Oro, την οποία είχε στην κατοχή του ο Άγγλος διεθνής Στιβ Χοτζ, τέθηκε σε δημοπρασία για δύο εβδομάδες και πωλήθηκε σε ποσό ρεκόρ καθώς η τελική τιμή της άγγιξε τα 8,5 εκατ. ευρώ. Στις 7.142.500 λίρες έκλεισε η δημοπρασία του οίκου Sotheby's γεγονός που την καθιστά την πιο ακριβή φανέλα στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού. Μέχρι πρότινος το ρεκόρ κατείχε μια φανέλα που θρυλικού παίκτη του μπέιζμπολ Μπέιμπ Ρουθ της περιόδου 1928-1930, για την οποία είχαν δαπανηθεί 5,3 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019. Επί του παρόντος, ο πλειοδότης, στον οποίο πλέον ανήκει η θρυλική φανέλα παραμένει άγνωστος.
Ο Στιβ Χοτζ είχε ανταλλάξει φανέλες με τον Μαραντόνα μετά το τέλος της ιστορικής αναμέτρησης. Μάλιστα, o άλλοτε μέσος των Νότιγχαμ Φόρεστ, Αστον Βίλα, Τότεναμ και Λιντς ήταν εκείνος που έκανε την... στραβοκλωτσιά απ' την οποία προήλθε η... ασίστ για να επιτευχθεί το «χέρι του θεού». Επί πολλά χρόνια ο Χοτζ κρατούσε στο σπίτι του αυτό το ποδοσφαιρικό κειμήλιο, μέχρι που αποφάσισε να δανείσει τη φανέλα στο Εθνικό Μουσείο Ποδοσφαίρου του Μάντσεστερ στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Ωστόσο, μετά τον θάνατο του Μαραντόνα και με την αξία τής φανέλας πλέον να... εκτοξεύεται, ο Χοτζ το αποφάσισε και σε συνεργασία με τον οίκο Sotheby's, έβαλε προς πώληση τη φανέλα με το νούμερο 10.
«Είμαι περήφανος ιδιοκτήτης αυτού του αντικειμένου για περισσότερα από 35 χρόνια, από τότε που ο Ντιέγκο και εγώ αλλάξαμε φανέλες μετά τον διάσημο αγώνα», είπε ο Χοτζ και πρόσθεσε: «Ήταν απόλυτο προνόμιο που έπαιξα απέναντι σε έναν από τους σπουδαιότερους και πιο υπέροχους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Ήταν επίσης χαρά να το μοιραστώ με το κοινό τα τελευταία 20 χρόνια στο Εθνικό Μουσείο Ποδοσφαίρου. Η φανέλα αυτή έχει βαθιά πολιτιστική σημασία για τον κόσμο του ποδοσφαίρου, τον λαό της Αργεντινής και τον λαό της Αγγλίας, και είμαι βέβαιος ότι ο νέος ιδιοκτήτης θα έχει τεράστια υπερηφάνεια που έχει την πιο εμβληματική ποδοσφαιρική φανέλα του κόσμου».
Σημειωτέον ότι οι φανέλες της Εθνικής Αργεντινής σε εκείνον τον αγώνα δεν ήταν οι αυθεντικές που είχαν προμηθευτεί για τη διοργάνωση του '86. Τα παράπονα των παικτών λόγω της ζέστης στην Πόλη του Μεξικού σε συνδυασμό με το βαμβακερό ύφασμα που ανέβαζε ακόμα περισσότερο τη θερμοκρασία, ώθησε έναν φροντιστή να προμηθευτεί από ένα κατάστημα στο Μεξικό πιο λεπτές φανέλες. Στη συνέχεια, έραψε το εθνόσημο της Αργεντινής πάνω τους και σιδέρωσε τους αριθμούς, φτιάχνοντας μια εμφάνιση ιστορικής αλλά πλέον και μεγάλης οικονομικής αξίας...
Δείτε το βίντεο απ' το ιστορικό ματς Αργεντινή - Αγγλία
Ο Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια για Νέα Αριστερά
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr