Μουντιάλ 2022: Σέντρα στο πιο αμφιλεγόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
«Η μπάλα στη σέντρα... Μπάλα γλυκιά μου αφέντρα...» τραγουδούν οι Locomondo κι έφτασε η ώρα που η αφέντρα μπάλα θα κυλήσει στα γήπεδα του Κατάρ για το Μουντιάλ 2022. Στις 18.00 (ΑΝΤ1) η Εθνική Κατάρ θα αναμετρηθεί με τον Ισημερινό για τον 1ο όμιλο στο εναρκτήριο παιχνίδι του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ δύο ώρες πριν (16.00) θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης.
Όσο όμως κι αν είναι αφέντρα η μπάλα και μας πλανεύει, δεν μπορεί να σβήσει και να διαγράψει όλα όσα έχουν συμβεί μέχρι να φτάσουμε στη σέντρα του πιο αμφιλεγόμενου Μουντιάλ στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ας παραβλέψουμε το γεγονός ότι διεξάγεται χειμώνα (κι ας μας έβγαλε απ' τη συνήθεια μιας ολόκληρης ζωής) διότι αυτό έχει να κάνει με τα φυσικά φαινόμενα και τις καιρικές συνθήκες. Υπάρχουν όμως άλλα πολύ πιο σοβαρά ζητήματα που καθιστούν το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ ως μια μεγάλη κηλίδα στην ιστορία της FIFA και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου γενικότερα.
Το αφιέρωμα τους ethnos.gr στο Μουντιάλ 2022
- 1ος όμιλος - 2ος όμιλος - 3ος όμιλος - 4ος όμιλος
- 5ος όμιλος - 6ος όμιλος - 7ος όμιλος - 8ος όμιλος
- Τα γήπεδα του Μουντιάλ
- Οι 13 εκπρόσωποι της ελληνικής Super League
- Το αναλυτικό πρόγραμμα και οι τηλεοπτικές μεταδόσεις
Το Μουντιάλ της ντροπής
Πρόκειται για ένα Μουντιάλ αιματοβαμμένο καθώς σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του διεθνή Τύπου αλλά και των ανθρωπιστικών οργανώσεων, χιλιάδες μετανάστες έχασαν τη ζωή τους μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα (γήπεδα, υποδομές κλπ) που θα φιλοξενήσουν τους ποδοσφαιριστές, τους φιλάθλους και όλους όσοι θα βρεθούν στο Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Πρόκειται για το Μουντιάλ της διαφθοράς που ανατέθηκε σε μια χώρα, η οποία δεν έχει ποδοσφαιρική παράδοση αλλά έχει απεριόριστο χρήμα για να διαθέσει. Εξαρχής φάνηκε (τουλάχιστον) ύποπτη η ανάθεση της διοργάνωσης του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονός μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Κατάρ. Κάτι που επιβεβαιώθηκε αργότερα με τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν εις βάρος υψηλόβαθμων στελεχών της FIFA για δωροδοκία.
Πρόκειται για το Μουντιάλ των περιορισμών και της έλλειψης ελευθεριών σε μια χώρα που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Πρόκειται για το Μουντιάλ της ντροπής, προτού καν αρχίσει με αποκλειστική ευθύνη της FIFA...
Κι ύστερα έρχεται το ποδόσφαιρο. Προφανώς όταν αρχίσει να κυλάει η μπάλα, όλα τα υπόλοιπα δεν έχουν σημασία μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ή μήπως έχουν... Διότι στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για ένα Μουντιάλ που βάφθηκε με αίμα, που κόστισε ανθρώπινες ζωές, που δεν σέβεται τις ελευθερίες των ανθρώπων. Δεν μπορεί λοιπόν να είναι η μπάλα πιο σημαντική από την ίδια τη ζωή...
Το Μουντιάλ του Κατάρ συζητήθηκε όσα κανένα άλλο, πριν ακόμη την πρώτη σέντρα, και θα φιλοξενηθεί σε γήπεδα και υποδομές που έφτιαξαν μετανάστες εργάτες, εκ των οποίων 6.500, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, έχασαν τη ζωή τους. Αυτοί θα είναι απόντες, αλλά είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές του 22ου Παγκοσμίου Κυπέλλου...
12 χρόνια αμφισβήτησης
Στην πραγματικότητα, το 22ο Παγκόσμιο Κύπελλο, η πρώτη διοργάνωση σε μια αραβική χώρα, επικεντρωμένο σε μια τόσο μικρή περιοχή και προγραμματισμένο για το τέλος του ημερολογιακού έτους για λόγους θερμοκρασίας, διακόπτοντας τη σεζόν των συλλόγων στην Ευρώπη, δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων και αντιπαραθέσεων από την έκπληξη της επιλογής του Κατάρ στις 2 Δεκεμβρίου 2010.
Κατηγορίες για διαφθορά, τα δικαιώματα των μεταναστών εργαζομένων, εν μέσω δημοσιεύσεων στα ΜΜΕ ότι χιλιάδες ξένοι εργάτες είτε έχασαν τη ζωή τους, είτε υπέστησαν κακομεταχείριση στη διαδικασία, το ζήτημα των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών ή των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, η ικανότητα φιλοξενίας από μια τόσο μικρή χώρα με ανύπαρκτη ποδοσφαιρική παράδοση ή ακόμη και ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος του τουρνουά, για το οποίο έχουν κατασκευαστεί επτά νέα στάδια, το Μουντιάλ 2022 έχει προκαλέσει μια σπάνια πρόκληση, ειδικά στις δυτικές χώρες.
Ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Τανί, έφτασε μάλιστα στο σημείο να κάνει λόγο για μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία συκοφαντίας κατά του πλούσιου κράτους του Κόλπου, το οποίο φέρεται να έχει επενδύσει περίπου 220 δισεκατομμύρια δολάρια για το τουρνουά.
«Για μένα είναι ξεκάθαρο: Το Κατάρ είναι ένα λάθος, μια κακή επιλογή» δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο πρώην πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ.
.
«Τα οκτώ γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι όλα πολύ όμορφα» είπε ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, την Πέμπτη στη Ντόχα. «Δεν μετράμε πλέον τις μέρες (μέχρι το τουρνουά), μετράμε τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα (...) πριν από την έναρξη ενός απίστευτου Μουντιάλ. Το Κατάρ μας υποσχέθηκε να διοργανώσει ένα εξαιρετικό Παγκόσμιο Κύπελλο».
Η κατάρα του νικητή
Και ο ανταγωνισμός προμηνύεται σκληρός, ειδικά από τη στιγμή που κανένας νικητής δεν έχει διατηρήσει τον τίτλο του από το ένα Παγκόσμιο Κύπελλο στο άλλο για 60 χρόνια, μετά τη Βραζιλία.
Υπάρχει η Βραζιλία του Νεϊμάρ, Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA, και η Αργεντινή, η οποία με την «πεντάρα» (5-0) κόντρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο φιλικό της Τετάρτης, έφτασε στα 36 σερί παιχνίδια χωρίς ήττα.
Μετά από 16 χρόνια ευρωπαϊκής κυριαρχίας (Ιταλία 2006, Ισπανία 2010, Γερμανία 2014 και Γαλλία 2018), κάποιοι πιστεύουν ότι έφτασε η ώρα της... επιστροφής για την Νότια Αμερική. Ανάμεσά τους και ο Ισπανός ομοσπονδιακός προπονητής, Λουίς Ενρίκε, που ξεχωρίζει ως φαβορί την Αργεντινή και την Βραζιλία.
Αναζητώντας ένα... παγκόσμιο τρόπαιο σε επίπεδο ανδρών, το μοναδικό που λείπει από τη μοναδική συλλογή των 41 τίτλων του, το οποίο θα «στεφάνωνε» την τεράστια καριέρα του, ο 35χρονος Λιονέλ Μέσι επιλέγει από την πλευρά του Βραζιλία, Γαλλία και Αγγλία ως φαβορί.
Ελλείψει της -πρωταθλήτριας Ευρώπης- Ιταλίας, της μοναδικής από τις κατόχους παγκόσμιου τίτλου που απουσιάζει από το Κατάρ, ένα... καραβάνι διεκδικητών πλανάται στην άμμο της ερήμου, από τη -φιναλίστ του Euro 2020- Αγγλία μέχρι τη Γερμανία και την ανανεωμένη Ισπανία και από την Ολλανδία στο Βέλγιο. Αλλά χωρίς προηγούμενη καλή προετοιμασία ή μια σειρά φιλικών αναμετρήσεων για να μπει κάποιος σε... ρυθμούς τουρνουά, οι βεβαιότητες είναι «εύθραυστες».
Από εκεί μέχρι να φανταστεί κανείς ότι ένα αουτσάιντερ μπορεί να το εκμεταλλευτεί, υπάρχει ένα βήμα που θα ήθελαν να κάνουν κάποιες εθνικές ομάδες, όπως η -φιναλίστ του Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018- Κροατία ή η Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο (37 ετών), η Ουρουγουάη των Λουίς Σουάρες και Έντινσον Καβάνι (35 ετών) ή η -πρωταθλήτρια Αφρικής- Σενεγάλη, παρά την καθοριστική απουσία του Σαντιό Μανέ.
Οι αριθμοί του Μουντιάλ
Το Κατάρ θα είναι η πρώτη χώρα μετά την Ιταλία στο δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο, το 1934, που θα συμμετάσχει σε τελική φάση για πρώτη φορά ως «οικοδέσποινα», χωρίς να έχει προκριθεί προηγουμένως στη διοργάνωση.
Οι 32 ομάδες που συμμετέχουν αρχίζουν με πριμ συμμετοχής 8.700.000 και οι 16 ομάδες που θα προκριθούν, θα εισπράξουν 12.600.000. Οι ομάδες που θα φτάσουν στα προημιτελικά θα πάρουν 16.400.000 και από εκεί και πέρα, κάθε ομάδα θα έχει το δικό της πριμ. Η ομάδα που θα ηττηθεί στο μικρό τελικό και θα τερματίσει τέταρτη θα εισπράξει επιπλέον 24.200.000 και η νικήτρια που θα τερματίσει τρίτη θα πάρει 26.100.000. Η ηττημένη του τελικού θα προσθέσει στο σύνολό της 29.000.000 και η παγκόσμια πρωταθλήτρια θα πάρει και 40.600.000 ως πριμ.
Αυτό σημαίνει ότι η ομάδα που θα σηκώσει το τρόπαιο στο τέλος της διοργάνωσης θα λάβει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 78.300.000 μόνο από πριμ της FIFA.
Οι φίλαθλοι που θα παρακολουθήσουν αγώνες στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ θα πληρώσουν σχεδόν 40% περισσότερα χρήματα για εισιτήρια, σε σύγκριση με όσους παρακολούθησαν τη διοργάνωση του 2018 στη Ρωσία, με τα εισιτήρια για τον τελικό να κοστίζουν κατά μέσο όρο 684 λίρες (781,9 ευρώ), σύμφωνα με μελέτη της Keller Sports.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr