Μουντιάλ 2022: Και τώρα τιτανομαχία Γαλλίας - Αργεντινής στον τελικό - Ανώτεροι οι Μπλε, λύγισαν το ηρωϊκό Μαρόκο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η Γαλλία επιβεβαίωσε στο γήπεδο τη φήμη της και τον τίτλο του φαβορί, επικράτησε με άνεση 2-0 του Μαρόκου και έκλεισε θέση για τον τελικό του Μουντιάλ 2022 την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου (17.00). Για την ακρίβεια, ο τελικός θα είναι μια τιτανομαχία μεταξύ της Γαλλίας του Κιλιάν Μπαπέ και της Αργεντινής του Λιονέλ Μέσι, δύο συμπαικτών στην Παρί Σεν Ζερμέν, με φόντο το πιο βαρύ τρόπαιο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο...
Οι Γάλλοι, που κατέκτησαν τον τίτλο το 2018 στη Ρωσία, έφτασαν για δεύτερη σερί διοργάνωση στον τελικό του Μουντιάλ και ευελπιστούν, πέραν της κατάκτησης του τρίτου παγκόσμιου τίτλου τους, να πετύχουν κι ένα ιστορικό back to back, επίτευγμα που έχει συμβεί μόλις δύο φορές κατά το παρελθόν με την Βραζιλία του Πελέ το 1958 και το 1962 και την προπολεμική Ιταλία του 1934 και του 1938.
Το Μαρόκο πάλεψε λυσσαλέα, τα έδωσε όλα στο γήπεδο αλλά το γρήγορο γκολ του Τεό Ερναντές μόλις στο 5' ουσιαστικά έδωσε στη Γαλλία το εισιτήριο για τον τελικό. Οι Μπλε διαχειρίστηκαν εξαιρετικά το προβάδισμα που πήραν από νωρίς κλειδώνοντας με άνεση την πρόκριση για τον τέταρτο τελικό Μουντιάλ στην ιστορία τους μετά το 1998, το 2006 και το 2018. Πρόκειται αναμφίβολα για την καλύτερη περίοδο στην ιστορία του γαλλικού ποδοσφαίρου με τέσσερις τελικούς στις τελευταίες επτά διοργανώσεις Μουντιάλ!
Πρωταγωνιστής σ' αυτή τη χρυσή περίοδο για το γαλλικό ποδόσφαιρο είναι ο Ντιντιέ Ντεσάν, ο οποίος το '98 ήταν ο αρχηγός της ομάδας που κατέκτησε το Μουντιάλ. Και πλέον γίνεται ο πρώτος προπονητής μετά από 32 χρόνια που οδηγεί μια χώρα σε διαδοχικούς τελικούς Μουντιάλ. Ο τελευταίος που είχε πετύχει κάτι αντίστοιχο ήταν ο Φραντς Μπεκενμπάουερ, ο οποίος ηττήθηκε με τη Δυτική Γερμανία το 1986, αλλά πήρε τον τίτλο το 1990 και τις δύο φορές με αντίπαλο την Αργεντινή. Παράλληλα, θα προσπαθήσει να γίνει ο μοναδικός που πιάνει το «στοιχειωμένο» επίτευγμα του Ιταλού Βιτόριο Πότσο, του μοναδικού προπονητή με δύο διαδοχικές κατακτήσεις, με την Ιταλία το 1934 και το 1938.
Μολονότι οι περίπου 50.000 Μαροκινοί που γέμισαν το γήπεδο ήταν δακρυσμένοι από λύπη καθώς πίστεψαν στο όνειρο του τελικού, τα δάκρυα δεν αξίζουν για το εκπληκτικό Μαρόκο. «Τα λιοντάρια του Άτλαντα» έκαναν μια αδιανόητη υπέρβαση φτάνοντας εκεί όπου δεν είχε πλησιάσει ποτέ άλλη αφρικανική ομάδα, ενώ παράλληλα το Μαρόκο έγινε και η πρώτη αραβική χώρα που φτάνει μέχρι την τετράδα...
Γαλλία - Μαρόκο 2-0
- 1' Σέντρα στον δεύτερο ημιτελικό του Μουντιάλ 2022.
- 5' Γκολ! 1-0 η Γαλλία με τον Τεό Ερναντές. Κάθετη πάσα προς Γκριεζμάν, γύρισμα από δεξιά προς τον Μπαπέ, ο οποίος δεν μπόρεσε να σκοράρει με διπλή προσπάθεια αλλά τα κατάφερε ο Ερναντές με ένα εντυπωσιακό γυριστό. Ιδανικό ξεκίνημα για τους Μπλε.
- 10' Σουτ του Ουνάχι έξω απ' την περιοχή αναγκάζει τον Γιορίς σε μια δύσκολη επέμβαση.
- 17' Γρήγορη αντεπίθεση της Γαλλίας, ο Ζιρού κινήθηκε κατά μέτωπον, σούταρε με δύναμη αλλά η μπάλα προσέκρουσε στο δεξί δοκάρι του Μπόνο και κατέληξε άουτ.
- 36' Μεγάλη διπλή ευκαιρία για τη Γαλλία με τον Μπαπέ αρχικά και τον Ζιρού στη συνέχεια.
- 44' Τρομερή ευκαιρία για το Μαρόκο! Ο Γιαμίκ έπιασε ένα απίθανο ανάποδοψαλίδι έπειτα από εκτέλεση κόρνερ αλλά ο Γιορίς απέκρουσε καταπληκτικά, ενώ η μπάλα προσέκρουσε και στο δοκάρι.
- 46' Έναρξη του β' ημιχρόνου...
- Στο διάστημα 50'-65' το Μαρόκο έγινε πιο απειλητικό και δημιούργησε... υποψίες ευκαιρίων καθώς οι Γάλλοι ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικοί στην τελική πάσα των Μαροκινών.
- 79' Γκολ! 2-0 η Γαλλία... Ο Ραντάλ Κολό Μουανί σκοράρει στην πρώτη του επαφή με την μπάλα, δευτερόλεπτα μετά την είσοδό του στο ματς.
- 94' Το Μαρόκο έχασε τρομερή ευκαιρία για να σκοράρει αλλά ο Κουντέ απομάκρυνε το σουτ του Ουνάχι προτού περάσει η μπάλα τη γραμμή του τέρματος.
Οι ενδεκάδες
- Γαλλία: Γιορίς, Κουντέ, Βαράν, Κονατέ, Τεό Ερναντές, Τσουαμενί, Φοφανά, Γκριεζμάν, Ντεμπελέ (79' Κολό Μουανί), Ζιρού (65' Tουράμ), Μπαπέ.
- Μαρόκο: Μπόνο, Χακίμι, Γιαμίκ, Σαΐς (21' Αμάλαχ, 78' Εζαλζουλί), Ντάρι, Μαζραουί (46' Ατιγιάτ Αλάχ), Ουνάχι, Άμπραμπατ, Ζιγές, Εν Νεσίρι (66' Χαμνταλάχ), Μπουφάλ (67' Αμπουκλάλ).
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr