Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας: Το ethnos.gr ανοίγει την κιβωτό της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Περάσαμε την ιερή πύλη της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Με τη βοήθεια της κάμερας του ethnos.gr σας ξεναγούμε στις 17 αίθουσες του μοναδικού Ολυμπιακού Μουσείου που αναδεικνύει με τον πλέον παραστατικό τρόπο τον καθοριστικό ρόλο της Ελλάδας στην ανάδειξη του Ολυμπισμού και την ανάδειξη της Αθήνας ως Ολυμπιακής Πρωτεύουσας.
Η απόδοση φόρου τιμής στους Έλληνες αθλητές και η παρουσίαση των Ελλήνων Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών που απέσπασαν μετάλλια. Αυτά είναι τα βασικά προτάγματα της ίδρυσης του Ολυμπιακού Μουσείου Αθηνών, μαζί με την προσφορά μιας ανεπανάληπτης εμπειρίας για τους επισκέπτες, μια ιδέα που γεννήθηκε την περίοδο του 2004.
Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τη Lamda Development S.A. σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Το Μουσείο τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου Ολυμπιακών Μουσείων.
Για την τεκμηρίωση των Εκθεμάτων, η μουσειολογική ομάδα συνεργάστηκε με περισσότερους από 40 Εθνικούς και Διεθνείς Πολιτιστικούς φορείς. Ανάμεσά τους κορυφαία διεθνή μουσεία όπως το Βρετανικό Μουσείο, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης (The Met), το Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης (State Hermitage Museum), το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης και η Κρατική Αρχαιολογική Συλλογή του Μονάχου (Staatliche Antikensammlungen Munchen), και ελληνικά μουσεία όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας, το Μουσείο Μπενάκη, καθώς και αρχεία όπως το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο κ.ά.
Η συμβολή των δωρητών
Ανεκτίμητη ήταν η συμβολή των δωρητών, ξεκινώντας από τους Έλληνες Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες που πρόσφεραν μετάλλια και προσωπικό εξοπλισμό (Πύρρος Δήμας, Σπύρος Γιαννιώτης, Σοφία Μπεκατώρου, Αιμιλία Τσουλφά, Λεωνίδας Κόκκας, Πέτρος Γαλακτόπουλος, Δημήτρης Μούγιος, Δημοσθένης Ταμπάκος κ.ά.). Το ίδιο έκαναν και μέλη της Ολυμπιακής Οικογένειας (Σπύρος Καπράλος, Άρτεμις Ιγνατίου), ιδιώτες συλλέκτες και δωρητές (Παύλος Γερουλάνος, Οικογένεια Καυταντζόγλου) αλλά και συλλογές (Νομισματική Συλλογή Alpha Bank, Φιλοτελική Διεύθυνση ΕΛΤΑ).
Κατασκευαστικά, όλη η αρχιτεκτονική προσέγγιση και η κτηριακή φιλοσοφία του Ολυμπιακού Μουσείου Αθηνας, έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να είναι αντάξια στην ανάδειξη της κουλτούρας και της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ ταυτόχρονα συμμορφώνεται πλήρως με τις σύγχρονες περιβαλλοντικές επιταγές. Συνδέεται δε με το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης» (Ο.Α.Κ.Α.) με πεζογέφυρα δίνοντας έτσι στο επισκέπτη άλλη μία ευκαιρία να ζήσει μία ξεχωριστή βιωματική εμπειρία, ταξιδεύοντας στην 28η Ολυμπιάδα, της Αθήνας 2004.
Το αφήγημά της Μόνιμης Έκθεσης του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας αναπτύσσεται με την χρήση πολυποίκιλων μέσων και ερμηνευτικών υλικών και στηρίζεται σε εις βάθος ερευνητικό έργο και η τεκμηρίωσή του πραγματοποιήθηκε σε συνεργασίας με 40 Διεθνείς και Εθνικούς Πολιτιστικούς φορείς και Ιστορικά Αρχεία.
Για την κατασκευή του Μουσείου και τη δημιουργία της Μόνιμης Έκθεσής του συνεργάστηκαν ομάδες Μελετητών, Επιστημονικών Συνεργατών, Μουσειολόγων, Συγγραφέων, Ιστορικών, Δημοσιογράφων, Δημιουργικών ομάδων, Καλλιτεχνών και ομάδων παραγωγής.
Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου περιλαμβάνει
- αντίγραφα από Ελληνικά και Διεθνή Αρχαιολογικά Μουσεία
- κατασκευές εμπνευσμένες από τεκμήρια
- πρωτότυπα τεκμήρια και κειμήλια Ιδιωτών και Συλλεκτών
- αθλητικός εξοπλισμός, αμφιέσεις, κειμήλια, ενθυμήματα Αθλητών
- ιστορικό αρχειακό υλικό τεκμηρίωσης
- ψηφιακό αρχειακό υλικό Ολυμπιακών Αγώνων (ΔΟΕ)
- τη Συλλογή Ολυμπιακών Δάδων
- τη Συλλογή κειμηλίων αφής της Ολυμπιακής Φλόγας
- τη Συλλογή ΑΘΗΝΑ 2004
- τη Συλλογή Ολυμπιακών Μεταλλίων
- 42 πρωτότυπες οπτικοακουστικές παραγωγές
- 6 παραγωγές video animations και infographics
- 5 δίγλωσσα ηχητικά εκθέματα
- 15 πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις και ηχοτόπια
- 1 mobile/ tablet app με λειτουργία επαυξημένης πραγματικότητας
- 1 διαδραστικός τοίχος
- 1 διαδραστικό υβριδικό (συνδυασμός φυσικού & ψηφιακού) έκθεμα βιβλίου
- 1 τρίγλωσση πολυμεσική εγκατάσταση για την ιστοριογραμμή των ΟΑ
- 2 φωτιστικές καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις
- 3 ψηφιακές εφαρμογές δεδομένων
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr