Ο πρωταθλητής του Παναθηναϊκού που έβαλε την γαλανόλευκη σημαία πρώτη σε Ολυμπιακούς Αγώνες
Σαν σήμερα πριν 91 χρόνια άρχιζαν οι 9οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Αμστερνταμ που πέρασαν στην ιστορία για την πρώτη παρουσία των γυναικών, την πρώτη είσοδο της Ελλάδας στις παρελάσεις, την ανακάλυψη «του πρωινού», την κατηγορία του «παγανισμού» και του θρυλικού Ταρζάν🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
To ημερολόγιο έδειχνε 17 Μαΐου 1928. Το Άμστερνταμ της Ολλανδίας μετά από πολλούς μήνες προετοιμασίας ήταν έτοιμο να φιλοξενήσει του 9ους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες που πέρασαν στην ιστορία για πολλά σημαντικά αλλά και ευτράπελα γεγονότα που συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει το ethnos.gr σε μία πρωτότυπη παρουσίαση:
Στην πανηγυρική τελετή έναρξης των αγώνων για πρώτη φορά μπήκε πρώτη η ελληνική αποστολή με σημαιοφόρο τον πρωταθλητή του Παναθηναϊκού στο ύψος Αντώνη Καριοφύλλη.
Παρότι η απόφαση να εισέρχεται πρώτη η Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες επικυρώθηκε στη σύνοδο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής το 1949, οι Ολλανδοί θέλοντας να τιμήσουν την προσφορά της Ελλάδας στον παγκόσμιο αθλητισμό αποφάσισαν η Ελλάδα να παρελάσει πρώτη. Ηταν μία ιστορική και πρωτοποριακή απόφαση για την εποχή που άνοιξε το δρόμο για την απόφαση που πάρθηκε 20 χρόνια αργότερα από την Ολομέλεια της ΔΟΕ…
Το περιοδικό «Νίκη» το 1928 έγραψε...
«Οι Ολλανδοί δεν ηγνόησαν την οφειλομένην τιμήν προς την Ελλάδα, ήτις εγέννησε τον αθλητισμόν και ίδρυσε πρώτη και μόνη αυτή εις τον κόσμον τας αρχαίας Ολυμπιάδας, ας εκληροδότησεν εις την σύγχρονον ανθρωπότητα. Εις ένδειξην ευγνωμοσύνης προς τον ελληνικόν πολιτισμόν η Ολλανδική Ολυμπιακή Επιτροπή απεφάσισε τιμητικώς, πρώτη να παρελάσει η ελληνική σημαία και η συνοδεύουσα ταύτην Εθνική μας αθλητική ομάς, μετά της επισήμου αντιπροσωπείας της, και πρώτη αυτή να δεχθεί τας επευφημίας και τα χειροκροτήματα του πλήθους του Σταδίου. Και η ελληνική ομάς παρήλασε πρώτη…».
Παραιτήθηκε ο Κουμπερτέν λόγω των γυναικών
Ηταν οι πρώτοι Ολυμπιακοί αγώνες που αγωνίστηκαν γυναίκες και αυτός ήταν και ο λόγος της παραίτησης του Πιέρ ντε Κουμπερτέν από την ΔΟΕ. Ο αναβιωτής των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν φανατικός υπερασπιστής του πρωτοκόλλου των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων που δεν επέτρεπαν στις γυναίκες να αγωνιστούν.
Η Βασίλισσα θεωρούσε παγανισμό του Αγώνες!
Στην τελετή έναρξης δεν παρέστη η βασίλισσα Βιλελμίνα, επειδή θεωρούσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες «παγανιστική εκδήλωση». Την έναρξη των αγώνων κήρυξε ο σύζυγός της πρίγκιπας Χέντρικ.
Πρώτη και... καλύτερη
Aν από πλευράς μεταλλίων η Ελλάδα δεν κατάφερε να φέρει κάποιον αθλητή της στο βάθρο αλλά η διοργάνωση στο φημισμένο λιμάνι της Ολλανδίας ήταν ορόσημο στην σύγχρονη ιστορία των Αγώνων. Η ηγετική παρουσία στην παρέλαση ήταν ένας φόρος τιμής στη χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και η συμβολική αυτή παρουσία τόνωσε το ηθικό όχι μόνο της ελληνικής αποστολής αλλά και των Ελλήνων στην πατρίδα.
«Εδώ τρώνε πρωινό»
Εντυπωσιακές είναι οι μαρτυρίες που καταγράφηκαν στον Τύπο της εποχής με τους Ελληνες αθλητές να μένουν εντυπωσιασμένοι από το πρωινό που προσέφεραν οι ολλανδοί διοργανωτές:
Το μενού περιελάμβανε τσάι, γάλα, κακάο, φρέσκο βούτυρο, μαρμελάδα, τυρί και ζαμπόν.
«Οι Ολλανδοί εδώ το λένε πρωινό, αλλά εμείς στην Ελλάδα το λέμε ξεθέωμα στο φαγητό» σχολίαζαν κάποιοι από τους αθλητές μας. Κάποιοι άλλοι ζητούσαν επίμονα διπλή μερίδα μπιφτέκια για μεσημεριανό, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν ήταν η έλλειψη ψωμιού στα γεύματά τους, αφού οι διοργανωτές Ολλανδοί δεν το συνήθιζαν στα μενού τους.
Ο Καριοφύλλης ήταν θρύλος
Για την Ελλάδα εκείνη η περίοδος ήταν ταραχώδης. Μετά τα γεγονότα της μικρασιατικής καταστροφής και τις συνεχείς αλλαγές των συνόρων η χώρα ήταν σε φάση αναδιοργάνωσης και στα μεγάλα αστικά κέντρα η νεολαία έβρισκε όλο και περισσότερο διέξοδο στον αθλητισμό. Τα ομαδικά σπορ όπως το ποδόσφαιρο, το βόλεϊ και το μπάσκετ γνώριζαν άνθιση όμως ο στίβος ήταν ο «βασιλιάς» και οι πρωταθλητές του βρίσκονταν σε περίοπτη θέση. Ενας από αυτούς ήταν ο Αντώνης Καριοφύλλης.
Αήττητος στο ύψος
Ήταν ο πρώτος πανελληνιονίκης του Παναθηναϊκού (1924, 1925, 1926, 1927, 1928, 1929). Σημείωσε 5 πανελλήνια ρεκόρ Καλύτερη επίδοσή του ήταν το 1928 όταν πέρασε το 1μ. 85εκ 8 χιλ. στους ΙΘ Πανελλήνιους Αγώνες. Επίσης ήταν πανελληνιονίκης και στο ύψος άνευ φόρας το 1928 και το 1929. Το 1929 αναδείχθηκε δεύτερος Βαλκανιονίκης.
Πέρασε στην ιστορία ως ανίκητος αθλητής του Παναθηναϊκού και η φήμη που τον συνόδευε άγγιζε τα όρια του μύθου. Ετσι και επιλέχθηκε σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνς του Άμστερνταμ και έγινε ο πρώτος σημαιοφόρος που εισήλθει πρώτος σε διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων.
Ασχολήθηκε και με τα διοικητικά του Παναθηναϊκού. Ηταν και αρχηγός του ποδοσφαιρικού τμήματος στις αρχές της δεκαετίας του ’30. Ηταν επίσης ο άνθρωπος που έφερε το θαλάσσιο σκι στην Ελλάδα το 1960. «Εφυγε» από τη ζωή το 1968.
Έκαιγε η φλόγα 3 μήνες!
Οι 9οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν σαν σήμερα 17 Μαΐου 1928 και ολοκληρώθηκαν τρεις μήνες αργότερα, στις 12 Αυγούστου 1928. Στους αγώνες συμμετείχαν 2.883 αθλητές (2.606 άνδρες και 277 γυναίκες) από 46 χώρες.
Ο Ταρζάν Τζόνι Βαϊσμίλερ
Μεγάλη μορφή των αγώνων, ο καναδός σπρίντερ Πέρσι Γουίλιαμς, που κέρδισε τα 100 μ. (με παγκόσμιο ρεκόρ 10,3) και τα 200 μ. Ο θρυλικός φινλανδός δρομέας Πάαβο Νούρμι κέρδισε το ένατο και τελευταίο του χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα των 10.000 μ.
Δύο χρυσά μετάλλια στην κολύμβηση κέρδισε και ο «Ταρζάν» Τζόνι Βαϊσμίλερ.
Πηγές: Iστορία Ολυμπιακών Αγώνων - Ιστορία Ελληνικού εθνους - wikipedia - mixanitouxronou.gr - greenzone.gr
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr