Συγκινητικές ιστορίες του Μαραθωνίου: Κάθε βήμα και ένας μύθος (pics)
Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έλαβαν μέρος έμμεσα ή άμεσα στην διοργάνωση του 36ου αυθεντικού μαραθωνίου, ενώ 55.000 αθλητές από 105 χώρες ανανέωσαν τον ραντεβού τους για την επόμενη διοργάνωση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 13 λεπτά ┋
Από όλες τις γωνιές της γης έφτασαν μεμονωμένοι αθλητές αλλά και ομάδες. Ένα μωσαϊκό χρωμάτων και πολιτισμών. Οι περισσότεροι από αυτούς έκαναν πράξη ένα όνειρο ζωής, υλοποίησαν ένα μεγάλο στοίχημα, ακόμα και ένα τάμα στον Θεό όπως η Γκλόρια Αγκουέρα από το Μεξικό.
«Ευχαριστώ το Θεό που βρίσκομαι εδώ. Ηταν ένα όνειρο ζωής που σήμερα το έκανα πραγματικότητα» είπε στο «Εθνος» η 70χρονη Μεξικάνα. Η ιστορία της είναι μία από τις πολλές που κατέγραψε το «Εθνος» και σας παρουσιάζει. Δυνατές ανθρώπινες ιστορίες με συγκινητικούς συμβολισμούς, δυνατές εκφράσεις και μηνύματα ζωής από χιλιάδες ανθρώπους όλων των εθνικοτήτων και πολιτισμών.
Οι «καμμένοι» μας έδιναν κουράγιο να συνεχίσουμε
Οι πυρόπληκτοι των περιοχών που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του 36ου Μαραθωνίου της Αθηνάς. Φορώντας μαύρα ρούχα βρίσκονταν από νωρίς κατά μήκος της «πονεμένης διαδρομής» του μαραθωνίου. Με πανό και μαύρα μπαλόνια ήταν παρατεταγμένοι πλάι πλάι στα περίπου πέντε χιλιόμετρα που έγιναν στάχτη. Χειροκροτούσαν και εμψύχωναν τους αθλητές και τις αθλήτριες και οι δρομείς με τη σειρά τους ανταπέδιδαν με υψωμένες γροθιές, με τις πράσινες μπαντάνες στο κεφάλι ως ελάχιστη συμβολική κίνηση για να γίνει σύντομα αναδάσωση των καμμένων. Δεν υπήρχε δρομέας που να τερμάτισε στο Καλλιμάρμαρο και να μην δήλωσε συγκινημένος από τη συμπαράσταση που βρήκαν από τους κατοίκους του Ματιού και της Ραφήνας.
«Δύναμη και κουράγιο», τους φώναζαν με δύναμη ψυχής οι αθλητές και μάλιστα πολλοί από αυτούς πήραν οι ίδιοι δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσουν. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του 66χρονου Πολύμερου Λιούρα από το Κορδελιό μέλος του συλλόγου δρομέων υγείας Θεσσαλονίκης μόλις τερμάτισε στο Καλλιμάρμαρο: «Είναι η 5η φορά που τρέχω μαραθώνιο στην Αθήνα. Αφιερώνω την προσπάθεια μου στους ανθρώπους στο Μάτι. Συγκλονιστικοί. Δεν περίμενα να δω τέτοια καταστροφή αλλά και τέτοια δύναμη ψυχής. Μας έδωσαν κουράγιο να συνεχίσουμε».
«Αφιεωμένο στο +99»
Μέλος της ομάδας της αστυνομίας είναι ο Ευστάθιος Χολέβας και υπηρετεί στη Γενική Διεύθυνση Ιωαννίων στο γραφείο Τύπου. Τερμάτισε έχοντας αγκαλιά δύο μωρά, την κόρη του Μαρίνα και τον ανιψιό του Βασίλη.
«Αφιερώνω την προσπάθεια μου στα μωρά, στην άλλη κόρη μου Μυρτώ, στην σύζυγο μου Ασπασία και στη μνήμη των 99 θυμάτων στο Μάτι», είπε ο Ευστάθιος Χολέβας.
«Κλαίγαμε στο Μάτι»
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Θεόφιλος Σούρλας με καταγωγή από το Τσεπέολοβο Ιωαννίνων που έτρεξε για 14η φορά: «Εχω τρέξει πολλές φορές σε μαραθώνιο αλλά αυτό που έζησα σήμερα δεν είχε προηγούμενο...
Σχεδόν κλαίγαμε όλοι που περάσαμε από τα καμμένα. Μπράβο τους που δεν το βάζουν κάτω. Είναι αγωνιστές και δίνουν κουράγιο σε όλη την Ελλάδα».
«Στο Γιώργο που χάθηκε»
Συγκλονιστική ήταν η προσπάθεια του 71χρονου Νίκου Τζώρτζη που αμέσως μετά τον τερματισμό περπατούσε και παραμιλούσε έχοντας στην φανέλα του τη φωτογραφία ενός όμορφου νέου. Ηταν ο αδικοχαμένος υιός του Γιώργος που πριν λίγο καιρό έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα. «Έχασα το παιδί μου σε ηλικία 24 ετών. Ηταν στο Λονδίνο για σπουδές, ήρθε για λίγες ημέρες στην πατρίδα και χάθηκε σε τροχαίο δυστύχημα. Να μην το ζήσει άλλος άνθρωπος. Ενιωθα πως τρέχαμε μαζί. Τον νιώθω δίπλα μου και αφιερώνω στη μνήμη του την προσπάθεια μου. Εχω τρέξει 15 μαραθωνίους», είπε ο Νίκος Τζιώρτζης.
Ο ξυπόλητος Ιδομενέας σύγχρονος Φειδιππίδης
Μεταξύ των χιλιάδων αθλητών ο 68χρονος Ιδομενέας Αβραμάκης από το Ηράκλειο της Κρήτης που ως σύγχρονος Φειδιππίδης έτρεξε και εφέτος ξυπόλητος... Με περικεφαλαία, σπαθί και ασπίδα που έγραφε «Νενικήκαμεν» ο Ιδομενέας Αβραμάκης μας είπε το πόσο έχει αλλάξει τη ζωή του το τρέξιμο ενώ το σύνθημα του είναι το «Τρέχα για να μη σε... τρέξουν».
Ο Καζαντζάκης εμπνέει Άργος και Μυκήνες
Η ομάδα δρομέων του Άργους Μυκηνών έκλεψε την παράσταση. Με οδηγό τον Γιάννη Μάριο Γκολέμη, τον Χρήστο και τον Νίκο Πιπέρη και τον Γιώργο Σταυρόπουλο έτρεξαν μαζί για πρώτη φορά με την ομάδα της ΕRGO και του Δήμου Άργους. Η ομάδα του Άργους Μυκηνών έχει σύνθημα της έναν στίχο του Καζατζάκη: «Μία αστραπή είναι η ζωή αλλά προλαβαίνουμε».
Ετρεξαν για τη Μακεδονία
Ο Γιάννης Προμπονάς και ο Παναγιώτης Ξύγκος είναι δύο φίλοι που έζησαν τη μοναδική εμπειρία του μαραθωνίου. Στον τερματισμό έβγαλαν μία σημαία της Μακεδονίας και την ανέμισαν με καμάρι. «Μακάρι να ήμασταν και Μακεδόνες αλλά είμαστε από την Αθήνα. Αυτά δεν έχουν σημασία. Είμαστε Ελληνες και άρα και Μακεδόνες», είπαν με ένα στόμα. Ο μπαμπάς του Παναγιώτη Ξύγκου, ο Θανάσης ήταν παλιός μαραθωνοδρόμος αλλά η κατάσταση της υγείας του δεν του επέτρεψε να αγωνιστεί κι έτσι πήρε την απόφαση να τον τιμήσει με την προσπάθεια του. «Ολοι εδώ που τρέχουν κάτι έχουν στο μυαλό τους. Εγώ έτρεξα και για τον μπαμπά μου και ελπίζω να μπορέσει να αγωνιστεί πάλι».
Ο οικοδόμος που άφησε το ποδόσφαιρο
Ο Παναγιώτης Αλεξόπουλος είναι οικοδόμος από την Κυπαρισσία και έπαιζε ποδόσφαιρο. Η οικονομική κρίση και οι αναδουλειές του έφεραν πολλά προβλήματα τα οποία για να ξεπεράσει το έριξε στο τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων. Επειδή έπρεπε να αφιερώνει πολύ χρόνο και ενέργεια στο τρέξιμο σταμάτησε να παίζει και ποδόσφαιρο στην τοπική ομάδα της πόλης του. «Είναι η 5η χρονιά που τρέχω στο μαραθώνιο της Αθήνας. Εχουμε παρέα 10 ατόμων που τρέχουμε και έχουμε αφιερωθεί στους μαραθώνιους. Ηταν ότι καλύτερο μπορούσαμε να κάνουμε για τον εαυτό μας».
Πιστή στο ραντεβού της η Μαριλένα με τη Μαλού
Σε ένα ακόμα μεγάλο δρομικό ραντεβού ήταν παρούσα η Μαριλένα Γερογιάννη μαζί με τον σκύλο της Μαλού και συνοδό τον μπαμπά της Βασίλη Γερογιάννη μοίρασαν χαμόγελα και δύναμη. Μαζί τους και ο Γιάννη Νικολάου με την σύντροφο του ποζάρουν όλοι ευχαριστημένοι που πέτυχαν έναν ακόμα τεράστιο στόχο.
Ταυρομάχοι στο Παναθηναϊκό στάδιο
Οι Ισπανοί Αντόνιο Ρίος Λούνα και ο Χόμιντ Φαχαντέζ Σάντι Ντία από την Αλμερία έζησαν την πιο ωραία μέρα της ζωής τους. «Εχουμε τρέξει πολλούς μαραθωνίους και για τέταρτη φορά στην Αθήνα. Είναι μακράν η καλύτερη εμπειρία και η πιο μυθική διαδρομή από όλους τους μαραθωνίους. Μόνο εάν τρέξεις στην Αθήνα και μάθεις την ιστορία μπορείς να αντιληφθείς τον συμβολισμό που κρύβει κάθε βήμα σε αυτά τα χιλιόμετρα», είπαν στο «Εθνος» οι δύο Ισπανοί.
Ο... μάγκας που έκοψε το τσιγάρο
Ο Χρήστος Κατσαμάγκας ήταν μανιώδης καπνιστής μέχρι το 2005 αλλά μετά το έκοψε «μαχαίρι» και άρχισε να τρέχει μεγάλες αποστάσεις και μαραθωνίους.
«Ξαναγεννήθηκα και προσπαθώ να στείλω παντού αυτό το μήνυμα. Αφιερώθηκα στην οικογένεια μου και νιώθω περήφανος και δυνατός κάθε φορά που τα καταφέρνω», λέει ο Χρήστος Κατσαμάγκας και αφιέρωσε την προσπάθεια του στην σύζυγο του Ασπα Πέτκου αλλά και τα παιδιά τους Γιώργο Μάριο και Φίλιππο Ιωάννη.
Ο μπάτμαν με τον Τόμας το κουκλάκι
Από τις ξεχωριστές παρουσίες στον 36ο μαραθώνιο της Αθήνας ήταν ο Δημήτρης Κυριάκος που έτρεξε με την συμμετοχή του φίλου του Λευτέρη Μπιτούλα που αρρώστησε. Ετρεξε με τη στολή του μπάτμαν και ένα κουκλάκι με το όνομα Τόμας που είχε πάνω του μία νεκροκεφαλή. Τον ρωτήσαμε λοιπόν να μας πει για την... έμπνευση του και απάντησε: «Μία Καθαρή Δευτέρα πήρα αυθόρμητα μέρος σε έναν αγώνα μεγάλης απόστασης και επειδή ήμουν μεταμφιεσμένος έτρεξα με τη στολή του μπάτμαν. Από τότε τρέχω με την στολή του αγαπημένου μου ήρωα. Ο Τόμας είναι... φίλος μου και μου κάνει συντροφιά όπου βρίσκομαι και ειδικά στη διαδρομή».
Ο σοβαρός πολεμιστής
Ο Ευάγγελος Χανδάνος έτρεξε όλη τη διαδρομή ντυμένος αρχαίος πολεμιστής μιμούμενος τον θρυλικό Φειδιππίδη.
«Για 364 ημέρες το χρόνο είμαστε παντού σοβαροί. Ε, μία μέρα ας απελευθερωθούμε», είπε στο «Εθνος» ο Χανδάνος και έδωσε ραντεβού και πάλι το 2019.
Από την Πτολεμαΐδα και τα Γιαννιτσά με αγάπη...
Από την Πτολεμαΐδα ήρθαν και πάλι εφέτος ο Γιάννης Μητρούλης και ο συνοδός του Αχιλλέας Τσακιλτσίδης. Μόνο που αυτή τη φορά ο Μητρούλης έδωσε τη θέση του στον Βαγγέλη Βρόντζο από τα Γιαννιτσά που για πρώτη φορά στη ζωή του έζησε τη μοναδική εμπειρία του αυθεντικού μαραθωνίου με συνοδό τον Τσακιλτσίδη.
«Είναι η 5η φορά για μένα που τρέχω στον μαραθώνιο της Αθήνας. Τα χρόνια περνάνε και η κούραση μεγαλώνει αλλά μόνο ότι βλέπω τη χαρά των παιδιών γεμίζω ενέργεια. Λυπήθηκα πολύ που είδα αυτή την καταστροφή στο Μάτι και στις γύρω περιοχές. Κουράγιο στους ανθρώπους και λυπάμαι για αυτούς που χάθηκαν», είπε ο Αχιλλέας Τσακιλτσίδης.
«Ολα εδώ είναι ένας μύθος»
Aπό την Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ ταξίδεψαν οι δύο αμερικανίδες φίλες για να ζήσουν το μεγαλείο του αυθεντικού. Η Χέιμπ Μοέμπιος και η Νάνσι Σόλτζεν δήλωσαν ικανοποιημένες από το υψηλό επίπεδο διοργάνωσης, τον ωραίο καιρό και την φιλοξενία των Ελλήνων. «Η Ελλάδα είναι μία καταπληκτική χώρα. Αισθανόμαστε ασφάλεια και πολύ ωραία. Ολα εδώ είναι ένας μύθος και το απολαμβάνουμε», είπε οι δύο αμερικανίδες από την Φιλαδέλφεια.
Ο Ρουμάνος από μεγάλο... τζάκι
Ο Ρουμάνος Τζιόρτζ Κογιοκάρου δεν έτρεξε απλά τον αυθεντικό μαραθώνιο αλλά κουβάλησε σε όλη τη διαδρομή τέσσερις τεράστιες σημαίες, την ελληνική, την ρουμανική, την ευρωπαϊκή και αυτή των Ολυμπιακών Αγώνων. «Ελλάδα και Ρουμανία είναι χώρες δεμένες με μεγάλη παράδοση. Εδώ είναι σαν σπίτι μου», μας είπε ο Κογιοκάρου που στην πατρίδα του εργάζεται σκληρά ως συντηρητών τζακιών και καυστήρων και οργάνωνε για πολύ καιρό αυτό το εγχείρημα
Εχετλαίος από τη Γαλλία
Ο άλλος... Εχετλαίος (μυστηριώδης πολεμιστής που πολέμησε στο πλευρό των Ελλήνων και αφάνισε τους Πέρσες στη μάχη του Μαραθώνα) ο Πατρίκ και η Σάντρα Βαλεντίν ήρθαν από την Γαλλία και να τρέξουν στον μαραθώνιο της Αθήνας. «Εχουμε τρέξει σε πολλούς μαραθωνίους αλλά κανείς δεν προσφέρει αυτές τις συγκινήσεις. Είναι δύσκολη και ιδιαίτερη διαδρομή και πρέπει να έχει τακτική. Αισθάνομαι περήφανος που τρέχω με την παραδοσιακή στολή και αισθάνομαι και μερικές ώρες αρχαίος Ελληνας», είπε ο 45χρονος Πατρίκ Βαντίν.
Γιόρτασαν 100 χρόνια ανεξαρτησίας οι Πολωνοί
Οι Πολωνοί είχαν την τιμητική τους στον 36ο Μαραθώνιο της Αθήνας καθώς συνέπεσε με τις εκδηλώσεις για τα τα 100 χρόνια από την ανεξαρτησία της χώρας. Μόλις ο πυρήνας της ομάδας της Πολωνίας πέρασε τον τερματισμό περίπου 30 Πολωνοί άνοιξαν μία τεράστια σημαία. Καταπονημένοι και συγκινημένοι τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο της χώρας τους και το γλέντησαν με την ψυχή τους.
Οι Αμερικανίδες που έδωσαν όρκο
Στον τερματισμό οι δύο φίλες από τις ΗΠΑ, η Χάλεϊ Σάντεργουάιτ και η Μάργκαρετ Στρίγκλαντ που έκαναν ταξίδι από την άλλη άκρη του Ατλαντικού για να τρέξουν στον Μαραθώνιο της Αθήνας αγκαλιάστηκαν μετά τον τερματισμό και έδωσαν όρκο φιλίας να επαναλάβουν το εγχείρημα τους. «Είναι μία τεράστια εμπειρία. Είμαστε γεμάτες ενέργεια και υποσχόμαστε να είμαστε και πάλι εδώ του χρόνου».
Γερμανοί δημοσιογράφοι γράφουν το άρθρο τους
Η Κατρίν και ο Χέικο Χόφμαν είναι δημοσιογράφοι στην Γερμανία και αποφάσισαν να κάνουν κάτι για τον εαυτό τους. Αυτό το «κάτι» δεν ήταν τίποτε άλλο από την συμμετοχή στον μαραθώνιο της Αθήνας. «Συνήθως γράφαμε για τις επιδόσεις και τις ιστορίες των άλλων αλλά αποφασίσαμε να γράψουμε και την δική μας ιστορία», είπαν με χιούμορ φορώντας μπλούζες με το μήνυμα «Wismar τρέχει».
Ο σύγχρονος Θησέας τερμάτισε με την Σέβη
Ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι που κατόρθωσαν να πετύχουν το μεγάλο στόχο του τερματισμού στο Μαραθώνιο ο Θησέας Καλαμπαλίκης με καταγωγή από την Ανδρο και και η Σέβη Κορδοπάτη από την Αρκαδία δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την πρώτη τους εμπειρία και υποσχέθηκαν να το επαναλάβουν.
Από την Πόλη έρχομαι και στην Αθήνα τερματίζω...
Το ευχαριστήθηκαν με την ψυχή τους ο Χρήστος Παγώνης και η Κωνσταντίνα Ιωαννίδου μόλις τερμάτισαν στο Καλλιμάρμαρο. Για τον Χρήστο με καταγωγή από την Άρτα ήταν ένα μεγάλο στοίχημα να καταφέρει να πείσει την φίλη του Κωνσταντίνα με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη πως μπορεί να τα καταφέρει. «Ηταν η πρώτη μου συμμετοχή. Είναι κάτι το μοναδικό. Είμαστε πολύ ευτυχισμένοι», είπαν στο «Εθνος» οι δύο νέοι δρομείς.
Τελευταία αλλά ευτυχισμένη
Μια συγκινητική στιγμή διαδραματίστηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο το απόγευμα της Κυριακής. Λίγο μετά τις 5.30μ.μ. η Νάνσι Πολάνκο από τον Άγιο Δομήνικο τερμάτισε τελευταία στον 36ο μαραθώνιο της Αθήνας σε χρόνο 8.39.21. Την αθλήτρια, η οποία έχει συμμετάσχει και στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης, υποδέχτηκε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος και της απένειμε τιμητικά το μετάλλιο της. Ήταν η πρώτη της φορά που συμμετάσχει στον Μαραθώνιο της Αθήνας.
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr