Η Εθνική Αστέγων στο ethnos.gr: Μοναδική εμπειρία το Παγκόσμιο Κύπελλο
Η Αγγελική και η Αρετή Γαβριέλα που αγωνίστηκαν στο παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου αστέγων μίλησαν για την ζωή τους και για τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Έζησαν μία μοναδική εμπειρία και γνώρισαν έναν κόσμο που δεν φαντάζονταν πως υπάρχει. Τα παιδιά της ομάδας ποδοσφαίρου αστέγων συμμετείχαν στο 17ο Παγκόσμιο Κύπελλο που έγινε στο Κάρντιφ της Μεγάλης Βρετανίας και τη Δευτέρα, 5 Αυγούστου – μία ημέρα μετά την επιστροφή στην πατρίδα – τούς υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το ethnos.gr επικοινώνησε με τα δύο κορίτσια που συμμετείχαν στην ελληνική ομάδα, την Αγγελική και την Αρετή Γαβριέλα, τον αρχηγό Γιάννη από το Περιστέρι, τον προπονητή Γιάννη Κώτσο που συμπλήρωσε αισίως την πέμπτη παρουσία του στη διοργάνωση αλλά και τον επικεφαλής του περιοδικού «Σχεδία» Χρήστο Αλεφαντή που είχε και την ευθύνη της αποστολής.
Η δις MVP του... ΠΑΟΚ
Η 16χρονη Αγγελική σε δύο αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου αναδείχθηκε η πολυτιμότερη παίκτρια. Μένει στη Θεσσαλονίκη και μέχρι πριν από λίγο καιρό αγωνίζονταν στην ομάδα ποδοσφαίρου του ΠΑΟΚ. Ετοιμάζεται να πάει στη Β΄ Λυκείου. Όνειρο της να γίνει τραυματιοφορέας και να βοηθά τους συνανθρώπους της που το έχουν ανάγκη. Λατρεύει το ποδόσφαιρο και ήταν αυτή που μίλησε στον πρωθυπουργό για τις εντυπώσεις της ομάδας στο Κάρντιφ.
«Οι κανόνες ενός αγώνα είναι και οι κανόνες της ζωής»
«Μας ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης για την εμπειρία που ζήσαμε. Ηταν πολύ ενημερωμένος για την αποστολή μας και γενικά για το έργο της “Σχεδίας”. Tου είπα πως ζήσαμε μία φοβερή και αξέχαστη εμπειρία. Εύχομαι να τη ζήσουν και άλλα παιδιά στο μέλλον και μάλιστα είπε πως ίσως γίνει μία τέτοια διοργάνωση εδώ στην Ελλάδα. Γενικά ανοίγει το μυαλό σου με αυτά που βλέπεις. Οι κανόνες ενός αγώνα είναι και οι κανόνες της ζωής. Γνωρίσαμε έναν διαφορετικό κόσμο. Κάναμε πολλούς φίλους, ζήσαμε συγκινητικές στιγμές και θεωρώ πως τιμήσαμε την πατρίδα μας με αξιοπρέπεια. Αισθανθήκαμε μεγάλη υπερηφάνεια», ανέφερε στο ethnos.gr η Αγγελική.
«Να γίνω τραυματιοφορέας»
Για τα όνειρα που έχει στον αθλητισμό και στη ζωή είπε: «Λατρεύω το ποδόσφαιρο. Θέλω να παίζω ποδόσφαιρο μέχρι να πεθάνω. Αγωνίζομαι τερματοφύλακας και ενίοτε αριστερό μπακ ή χαφ. Αρχικά εκεί που έμενα, απαγορευόταν να παίζω ποδόσφαιρο αλλά τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι με το αγαπημένο μου άθλημα. Αν βγει κάτι επαγγελματικό από τον αθλητισμό δεν θα πω όχι. Θα το ήθελα πολύ. Στόχος μου είναι να τελειώσω το σχολείο και να γίνω τραυματιοφορέας. Θαυμάζω τους ανθρώπους που εργάζονται στα ασθενοφόρα. Θέλω να προσφέρω στους συνανθρώπους μου και σε όσους έχουν ανάγκη. Επίσης, θα ήθελα να βοηθήσω τους γονείς μου».
«Μεγάλωσα στα δύσκολα»
Στη Θεσσαλονίκη μένει και η Γαβριέλα Αρετή που ήταν η δεύτερη γυναίκα της ελληνικής ομάδας. Μαθήτρια της Γ΄Λυκείου με καταγωγή από τη Ρουμανία, η Αρετή ανέφερε: «Μεγάλωσα πολύ δύσκολα, σε πολύ δύσκολες συνθήκες αλλά παλεύω καθημερινά για να κάνω πράξη τα όνειρα μου. Θέλω να τελειώσω το σχολείο και μετά να σπουδάσω κομμωτική και να κάνω μία δική μου δουλειά. Αυτή η συμμετοχή μου στην αποστολή στο Κάρντιφ ήταν μία εμπειρία ζωής. Γνώρισα σημαντικούς ανθρώπους. Είναι άνθρωποι που παλεύουν για να κάνουν πράξη τα όνειρά τους. Αισθάνομαι πολύ δυνατή και νιώθω τυχερή που έζησα όλη αυτή την εμπειρία. Προσωπικά δεν είχα ξαναπαίξει ποδόσφαιρο στο παρελθόν αλλά έπειτα από αυτή την εμπειρία θέλω να βρω χρόνο για να μπορέσω να κάνω προπονήσεις».
Ο άνθρωπος και οι αξίες μπροστά από το σκορ
Οι προπονήσεις στην Αθήνα γίνονται στο ποδοσφαιρικό γήπεδο του Ρουφ και στη Θεσσαλονίκη στις εγκαταστάσεις της ΧΑΝΘ.
Το παγκόσμιο κύπελλο αστέγων είναι ετήσια διοργάνωση και οι αθλητές έχουν μοναδική παρουσία. Στο Κάρντιφ αγωνίστηκαν 500 αθλητές από 50 χώρες. Οι ομάδες των αστέγων στο παγκόσμιο κύπελλο αποτελούνται από συνολικά οκτώ αθλητές ή αθλήτριες, τον προπονητή και τον αρχηγό αποστολής. Οι προπονήσεις της ελληνικής ομάδας γίνονται στο ποδοσφαιρικό γήπεδο του Ρουφ και στη Θεσσαλονίκη στις εγκαταστάσεις της ΧΑΝΘ.
«Οι ηθικές αξίες έχουν προτεραιότητα»
Ο Γιάννης Κώτσος το 2009 συμμετείχε ως ποδοσφαιριστής και από το 2014 όταν ανέλαβε χρέη προπονητή έζησε τις εμπειρίες του 2014, του 2015, του 2016 και του 2019. «Είναι μία διοργάνωση όπου ο άνθρωπος και οι ηθικές αξίες έχουν προτεραιότητα. Εμείς με την φιλοσοφία μας τιμούμε τον θεσμό. Δίνουμε τη δυνατότητα σε όλο και περισσότερα παιδιά να αγωνιστούν στη διοργάνωση. Είναι παιδιά από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και η εμπειρία που βιώνουν αλλάζει άρδην τη ζωή τους», είπε ο κόουτς της ομάδας.
«Είμαστε... πελάτες»
«Ποδοσφαιρικά στη διοργάνωση είμαστε αυτό που λέει ο απλός κόσμος “πελάτες”. Τρώμε πολλά γκολ αλλά το ευχαριστιόμαστε. Δεν παίζουμε με αυτοσκοπό την κούπα αλλά την συμμετοχή και την χαρά. Αν καταφέρουμε να νικήσουμε δεν αφήνουμε να πάει χαμένη η ευκαιρία. Εμείς πανηγυρίζουμε, γιατί συμμετέχουμε και γιατί αγωνιζόμαστε», σημείωσε στο ethnos.gr ο Χρήστος Αλεφαντής.
Η ελληνική ομάδα πήρε την προτελευταία θέση μπροστά από την Αυστραλία αποκτώντας ένα ακόμα… παράσημο. «Χάσαμε μέσα από τα χέρια μας την τελευταία θέση. Αυτό είναι που λέμε μεταξύ μας από την Κυριακή και το ευχαριστιόμαστε. Πριν δύο χρόνια είχαμε χάσει την τελευταία θέση από την Σλοβενία και τώρα από την Αυστραλία», πρόσθεσε με νόημα ο Αλεφαντής.
«Οι αφελείς που πιστεύουμε σε μία μπάλα»
Το περιοδικό «Σχεδία» υποστηρίζει και οργανώνει τις αποστολές στα παγκόσμια πρωταθλήματα αστέγων, τα οποία έχουν πάρει μία διαφορετική τροπή από τις πρώτες διοργανώσεις: «Έχω την εντύπωση πως το πράγμα ξεφεύγει, καθώς πληθαίνουν οι χώρες που βλέπουν τη διοργάνωση ανταγωνιστικά. Το Μεξικό κάθε χρόνο κατακτά το πρωτάθλημα, καθώς με τη συμβολή και του Κάρλος Σιμ ξοδεύονται χιλιάδες δολάρια για να κατακτήσει τον τίτλο. Διαφωνούμε με αυτή τη φιλοσοφία. Υπάρχουν άλλες διοργανώσεις για να διεκδικήσει κάποιος τις κούπες. Εμείς είμαστε από τους αφελείς που πιστεύουμε πως μία μπάλα μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας. Αυτές οι διοργανώσεις είναι ευκαιρία για να συνομιλήσουμε, να γνωρίσουμε διαφορετικούς λαούς και να φιλοσοφήσουμε τη ζωή μέσα από τις δυσκολίες που περνάμε. Θεωρώ πως συμμετοχές όπως αυτή της Ελλάδας σώζουν το πρεστίζ και τον σκοπό της διοργάνωσης και δίνουν έμφαση στον άνθρωπο ποδοσφαιριστή».
«Χωρίς κοινωνικές ανισότητες»
Τα μέλη της ομάδας είναι παιδιά από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, μεγαλωμένα σε ορφανοτροφεία, σε κέντρα απεξάρτησης και άστεγες ή πολύ φτωχές ή αποκλεισμένες οικογένειες. Για πρώτη φορά φέτος στη σύνθεση της ομάδας δεν υπήρχαν προσφυγόπουλα, καθώς λόγω έλλειψης ταξιδιωτικών εγγράφων υπήρχε ο φόβος να μπλοκαριστούν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
Οσο για το τι ειπώθηκε με τον πρωθυπουργό στη συνάντηση που είχαν τα μέλη της ελληνικής αποστολής αστέγων στο Μέγαρο Μαξίμου ο Χρήστος Αλεφαντής αναφέρει: «Ο πρωθυπουργός άκουσε με προσοχή τα παιδιά. Δεν ήταν μία εθιμοτυπική συνάντηση. Το ενδιαφέρον του μας ικανοποίησε. Γνωρίζει το έργο μας και ως “Σχεδία” είχαμε παίξει με τη Νέα Δημοκρατία έναν φιλανθρωπικού χαρακτήρα αγώνα πριν μερικά χρόνια. Από την πλευρά μας δεν θα μπορούσαμε να έχουμε αιτήματα από τον πρωθυπουργό. Τον ευχαριστήσαμε για την πρωτοβουλία και το ενδιαφέρον του και στο χρόνο που είχαμε, του αναλύσαμε τις σκέψεις μας για αυτά που οραματιζόμαστε ώστε να μην υπάρχουν κοινωνικές ανισότητες».
«Αισθάνθηκα Πύρρος Δήμας»
Στο ethnos.gr μίλησε και ο αρχηγός της ομάδας, ο Γιάννης που είναι παρκαδόρος σε νοσοκομείο της Αθήνας: «Εχω πολλά όνειρα αλλά δεν περίμενα πως θα μου συμβεί κάτι τέτοιο. Μόνο ότι ταξίδεψα εκτός Ελλάδας και πήγα σε μία παγκόσμια διοργάνωση ποδοσφαίρου και μάλιστα αγωνίστηκα ήταν κάτι που δεν περίμενα να ζήσω. Συναναστράφηκα με πολλά παιδιά από όλο τον πλανήτη και ένιωσα «Ελληνάρας». Ενιωσα Πύρρος Δήμας. Φτερούγιζε η καρδιά μου κάθε στιγμή που φορούσα το εθνόσημο. Είναι φτωχά τα λόγια για να περιγράψω αυτά που αισθάνομαι. Ακόμα εκεί είμαι. Μόνο αυτό σας λέω. Ευχαριστώ όσους μας βοήθησαν. Συμβολικά το ποδόσφαιρο είναι όπως η ζωή μας. Με μικρά βήματα αρχίζεις και πας για τα γκολ. Στόχος σου όμως δεν είναι ο ανταγωνισμός αλλά το εύ αγωνίζεσθαι και για μας αυτό είναι προτεραιότητα». .
Το μήνυμα του παρκαδόρου στον Μητσοτάκη
Στη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ο Γιάννης ως αρχηγός της ομάδας πρόσφερε στον πρωθυπουργό μια μπάλα με τις υπογραφές όλων των παικτών, μια φανέλα της ομάδας καθώς και το τελευταίο τεύχος του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» «Σας εύχομαι να παίξετε την καλύτερη μπάλα για την επόμενη τετραετία», είπε ο Γιάννης στον Μητσοτάκη και ο πρωθυπουργός απάντησε: «Είστε φάρος αισιοδοξίας και μας δείχνετε πως όσες δυσκολίες κι αν αντιμετωπίζει κάποιος μπορεί με θέληση να τις ξεπεράσει. Χίλια μπράβο όχι μόνο για τις ποδοσφαιρικές διακρίσεις αλλά συνολικά για τη δουλειά σας».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ώστε η Ελλάδα να φιλοξενήσει ένα παγκόσμιο κύπελλο αστέγων και αναφέρθηκε στο φιλικό που είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2016 μεταξύ των αστέγων και ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.
Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr