«Μαύρος χρυσός» οι Έλληνες προπονητές μπάσκετ στο Κατάρ(pics)
Συνολικά πέντε Έλληνες κόουτς ο Π. Φωτεινάκης, ο Α. Δούκας, ο Φ. Τακιανός, ο Π. Γιανναράς κι ο Β. Μπρατσιάκος εργάζονται στο εμιράτο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Το μπάσκετ στο Κατάρ αποτελεί …ελληνική υπόθεση καθώς σταθερά από το 2013 και έπειτα Έλληνες προπονητές επιλέγονται είτε για τον πάγκο της Εθνικής ομάδας, είτε για να κοουτσάρουν συλλόγους της μεγάλης κατηγορίας.
Αυτή την στιγμή οι τέσσερις από τις συνολικά εννιά ομάδες που μετέχουν στο πρωτάθλημα έχουν Έλληνες κόουτς! Κύπριος είναι ο προπονητής της Εθνικής ομάδας, ενώ παράλληλα εργάζονται άλλοι δυο Έλληνες ως βοηθοί αλλά κι ένας γυμναστής.
Αναλυτικότερα, ο Παναγιώτης Φωτεινάκης βρίσκεται στο Κατάρ τα τελευταία έξι χρόνια. Γεννήθηκε στην Κορώνη Μεσσηνίας, σπούδασε ΤΕΦΑΑ στην Κομοτηνή(έκανε το διδακτορικό του και εργάστηκε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ως ερευνητής σε θέματα αθλητισμού και νέων τεχνολογιών) κι αφού κάθισε επί σειρά ετών στον πάγκο του ΓΑΣ Κομοτηνής, το 2013 δέχθηκε πρόταση να αναλάβει μικρές Εθνικές ομάδες του Κατάρ. Ξεκίνησε από την Εθνική Παίδων, στην συνέχεια ανέλαβε την Εθνική Εφήβων, ενώ από πέρσι βρίσκεται στο τιμόνι της Αλ Αχλί. Συνεργάτης του είναι ο μεγαλωμένος στην Ελλάδα Γιόβαν Μίκιτς.
«Η λίγκα είναι καλά οργανωμένη, υπάρχουν ικανοποιητικές εγκαταστάσεις το επίπεδο επαγγελματισμού είναι υψηλό και οι ομάδες είναι οικονομικά τακτοποιημένες», δηλώνει στο «Έθνος της Κυριακής» ο Τάκης Φωτεινάκης.
Σε ότι αφορά τους ξένους παίκτες οι ομάδες έχουν την δυνατότητα να εντάξουν μέχρι τρεις στο ρόστερ τους.
Ένας άλλος Έλληνας που έκανε το μεγάλο «βήμα» και φέτος θα βρίσκεται στο συγκεκριμένο εμιράτο είναι ο Βασίλης Μπρατσιάκος. Ο πρώην κόουτς της Κύμης αποδέχθηκε την πρόταση που του έγινε από την Αλ Σαντ την οποία στην οποία μέχρι πρότινος εργάζονταν ένας άλλος Έλληνας (!) ο Μάνος Μανουσέλης. Ο τελευταίος μετακόμισε στην Κίνα για λογαριασμό των Σανγκάη Σαρκς. Ο άμεσος συνεργάτης του Μπρατσιάκου στον πάγκο της Αλ Σαντ θα είναι ο Γιάννης Δαμαλής.
Ο Φώτης Τακιανός θα βρεθεί στον πάγκο της Κατάρ Κλαμπ που είναι μια από τις ιστορικότερες ομάδες της χώρας.
Ο Τακιανός ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός του Λευτέρη Κακιούση το 2004 στον Ηρακλή. Ακολούθως συνεργάστηκε ως ασίσταντ κόουτς στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ. Ως πρώτος προπονητής μετράει τρεις ανόδους στην Α1 με το Πανόραμα, τον ΚΑΟΔ και τη Λευκάδα. Έχει, επίσης, συνεργασίες με το Ρέθυμνο, τα Τρίκαλα και την ΑΕ Λεμεσού. Συνεργάτης του Τακιανού στην ομάδα θα είναι ο Γιώργος Δήμου.
Πριν από λίγες ημέρες οριστικοποιήθηκε η συμφωνία ενός ακόμη Έλληνα κόουτς με ομάδα του Κατάρ και πιο συγκεκριμένα του Αντώνη Δούκα ο οποίος υπέγραψε για λογαριασμό της Αλ Χορ: «Περιμένω να ζήσω μια όμορφη εμπειρία. Το πρωτάθλημα εκεί ξεκινάει τον Δεκέμβριο, το επόμενο διάστημα θα κατέβω στο Κατάρ και στην συνέχεια θα με ακολουθήσει και η οικογένεια.
Η έδρα της ομάδας είναι η πόλη Αλ Χορ όμως οι αγώνες μας θα δίνονται στην Ντόχα. Η ομάδα διαθέτει επίσης τμήματα ποδοσφαίρου, τένις κολύμβησης έχει κλειστό γήπεδο. Επίσης έχω μάθει πως υπάρχει μεγάλη ελληνική κοινότητα η οποία αριθμεί 4 με 5.000 μέλη», λέει στο «Έθνος της Κυριακής» ο Αντώνης Δούκας ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε προπονητής της Εθνικής Αλβανίας ενώ το καλοκαίρι αναδείχθηκε MVP κόουτς στο Summer League που διοργάνωσε στο Λας Βεγκας το Eurobasket.com.
Προπονητής της Εθνικής Κατάρ είναι ένας Κύπριος και πιο συγκεκριμένα ο Παναγιώτης Γιανναράς ο οποίος είχε στο παρελθόν είχε μεταξύ άλλων διατελέσει προπονητής της Εθνικής Κύπρου του ΑΠΟΕΛ, του Απ. Λεμεσού αλλά και της Ετουάλ (Τυνησία). Γυμναστής της ομάδας είναι ο Βασίλης Μητσόπουλος.
Διευθυντής των Εθνικών ομάδων μπάσκετ του Κατάρ παραμένει ο Τάσος Μαγουλάς που εργάζεται εκεί από το 2013 κι ο οποίος στο παρελθόν είχε σταδιοδρομήσει ως δημοσιογράφος με ειδίκευση στο μπάσκετ. Στο πρόσφατο παρελθόν στο εμιράτο έχουν ακόμη εργαστεί οι Βασίλης Φραγκιάς, Στέργιος Κουφός και Θανάσης Γιαπλές.
Τα τελευταία χρόνια στο ανεξάρτητο εμιράτο της Μέσης Ανατολής το οποίο είναι φυσικά πλουσιότατο σε κοιτάσματα πετρελαίου κι έχει ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλή εισοδήματα στον κόσμο (με πληθυσμό μόλις 900.000 κατοίκους περίπου), γίνεται μια συστηματική προσπάθεια με στόχο το άθλημα του μπάσκετ να σταθεροποιηθεί σε ένα καλό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις καθώς αυτή η προσπάθεια έτυχε της υποστήριξης του σεϊχη Σαούντ Μπιν Αλ Θανί, προέδρου της ομοσπονδίας μπάσκετ του Κατάρ, προέδρου της FIBA Asia, που ταυτόχρονα είναι και αντιπρόεδρος της ολυμπιακής ομοσπονδίας αλλά και μέλος της βασιλικής οικογένειας.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr