ΠΑΟΚ - Αρης: Το ντέρμπι της επιβίωσης για τους δυο «αιώνιους»
Ο Δικέφαλος του Βορρά φιλοξενεί τον αιώνιο αντίπαλο Άρη σε ένα παιχνίδι με μεγάλη βαθμολογική σημασία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ποιος να το περίμενε: Ντέρμπι μεταξύ ΠΑΟΚ και Άρη (17.45, ΕΡΤ3) για την 14η αγωνιστική της Basket League με στόχο την σωτηρία , την παραμονή στην μεγάλη κατηγορία. Θα τρίζουν τα …κόκκαλα του Ανέστη Πεταλίδη και του Ορέστη Αγγελίδη, εμβληματικών μορφών των Σαλονικιώτικου μπάσκετ , που τόσα πρόσφεραν σε χρόνια …πέτρινα στην ανάπτυξη του αθλήματος στην συμπρωτεύουσα. Το ενδιαφέρον του κοινού παρόλα αυτά παραμένει πολύ μεγάλο αν κρίνουμε κι από το sold out που ανακοίνωσε η ΚΑΕ ΠΑΟΚ, κάτι που σημαίνει πως στο Paok Sports Arena θα γίνει το αδιαχώρητο καθώς 8.500 περίπου εισιτήρια έκαναν...φτερά από τα γκισέ.
Το παιχνίδι του πρώτου γύρου στην 1η αγωνιστική είχε προσφέρει δυνατές συγκινήσεις με τον Άρη να κερδίζει στην παράταση στο Αλεξάνδρειο. Η χρονιά όμως δεν εξελίχθηκε καλά για κανέναν από τους δυο με αποτέλεσμα σήμερα οι δυο αιώνιοι να βρίσκονται στην τελευταία θέση της βαθμολογίας, με τρεις νίκες ο καθένας τους, χωρίς μεγαλομετόχους, με υπηρεσιακές διοικήσεις, με βουνά από χρέη ως αποτέλεσμα της παρουσίας κακών, ανίκανων , αναποτελεσματικών διοικήσεων. Και το χειρότερο από όλα; Χωρίς αυτή την στιγμή να υπάρχει προοπτική ,ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
«Η μπασκετομάνα Θεσσαλονίκη είναι φτωχομάνα και δεν μπορεί να θρέψει τα παιδιά της» , ήταν πρόσφατα μια διαπίστωση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα που δεν απέχει από την πραγματικότητα. Ειδικά σε ότι αφορά τον ΠΑΟΚ θεωρείται βέβαιο πως εάν δεν υπήρχε η οικονομική στήριξη της οικογένειας Σαββίδη ενδεχομένως να είχε ήδη κατεβάσει τα ρολά.
Η ιστορία του ντέρμπι
Η γλυκιά ιστορία του «μύθου» των ντέρμπι ανάμεσα στον Άρη και τον ΠΑΟΚ ξεκινάει στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Ήταν 24 Οκτωβρίου του 1926 όταν τέθηκαν για πρώτη φορά αντιμέτωποι σε παιχνίδι μπάσκετ. Η ΧΑΝΘ, το σωματείο που ουσιαστικά έφερε το άθλημα στην Ελλάδα, ήταν αυτή που με ενέργειες της ενθάρρυνε συλλόγους της πόλης να δημιουργήσουν τμήματα καλαθοσφαίρισης κι αυτή που διοργάνωνε τουρνουά μπάσκετ στο ανοικτό της γήπεδο.
Σταδιακά αυτά τα πρωταθλήματα άρχισαν να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον του Τύπου της εποχής. Μια από τις πρώτες αναφορές σε εφημερίδα για το άθλημα συναντούμε μετά το πρώτο παιχνίδι ανάμεσα σε Άρη και ΠΑΟΚ στην ημερήσια πολιτική εφημερίδα της Θεσσαλονίκης «Το ΦΩΣ». Ο συντάκτης του κειμένου ενθουσιασμένος από το άθλημα που για πρώτη φορά παρακολούθησε γράφει: «Η παιδιά του μπάσκετ μπολ με τα πολυποίκιλους κινήσεις είναι αρκετά ευχάριστος και θεαματική, ο κόσμος μετά πολλού ενδιαφέροντος παρηκολούθησεν αμφοτέρας τας συναντήσεις συναποκομίσας τας καλυτέρας των εντυπώσεων για το μπάσκετ μπολ».
Η εφημερίδα «Μακεδονία» από την άλλη επικεντρώνεται στο αποτέλεσμα της αναμέτρησης: «…η σφαίρα εισέρχεται εις το τέρμα, αλλά ο διαιτητής συρίζει την λήξιν του αγώνος με νικήτριαν την ομάδα του ΠΑΟΚ διά τερμάτων 14 έναντι 12 του Άρεως».
Η πρωτοπορία του Άρη και το πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ
Στα χρόνια που θα ακολουθήσουν (στην δεκαετία του 1930) ο Άρης θα κάνει άλματα εξέλιξης στο μπάσκετ, θα κατακτήσει αρκετά πρωταθλήματα Θεσσαλονίκης και σταδιακά θα χτίσει παράδοση στο άθλημα σε αντίθεση με τον ΠΑΟΚ, που επικεντρώνει την προσοχή του κυρίως στο ποδοσφαιρικό του τμήμα. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 όμως, κάτι αρχίζει να αλλάζει. Ο Δικέφαλος του Βορρά δημιουργεί έναν κορμό παικτών(Αγγελίδης, Οικονόμου, Δαπόντε, Αστεριάδης) με τον οποίο θα φτάσει στην κατάκτηση ενός πανελληνίου πρωταθλήματος το 1959.
«Σε όλη την δεκαετία του 1950 και του 1960 είχαμε σπουδαία παιχνίδια Άρης –ΠΑΟΚ. Αν ανατρέξετε σε παλιές φωτογραφίες θα δείτε χιλιάδες κόσμου να τα παρακολουθεί στα ανοικτά γήπεδα. Ήταν κοινωνικό γεγονός για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Είχαμε μια ωραία αντιπαλότητα. Ήταν τα χρόνια της αθωότητας, της πορτοκαλάδας που λέμε…», διηγείται ο 82χρονος σήμερα βετεράνος σέντερ του μπασκετικού Άρη Στέργιος Γούσιος.
Τα χρόνια της δόξας
Το 1979 είναι η σειρά του Άρη να κατακτήσει το δικό του πρωτάθλημα με «αρχιτέκτονες» τους Ιωαννίδη, Πεταλίδη. Τα ντέρμπι Άρη-ΠΑΟΚ εισέρχονται πλέον σε μια νέα συναρπαστική εποχή. Η άφιξη του Γκάλη σε συνδυασμό με την μεταγραφή του Παναγιώτη Γιαννάκη καθιστούν τον Άρη πανίσχυρο. Ο ΠΑΟΚ του Φασούλα, του Πολίτη και του Σταυρόπουλου προσπαθεί να ακολουθήσει με μεταγραφές επιπέδου Πρέλεβιτς και Κόρφα. Αποτέλεσμα του έντονου συναγωνισμού ,αυτής της -δίχως όρια και φραγμούς κάποιες φορές- κόντρας των διοικήσεων των ομάδων είναι η δημιουργία δυο υπερδυνάμεων. Οι «μονομαχίες» του Άρη και του ΠΑΟΚ το 1980 και το 1990 μένουν στην ιστορία ως οι συγκλονιστικότερες όλων των εποχών. Τα πρωταθλήματα, τα κύπελλα, οι ευρωπαϊκοί τίτλοι έρχονται ως φυσική συνέπεια αυτής της «γιγάντωσης». Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 αρχίζει σταδιακά η κατάρρευση.
Η ανώμαλη προσγείωση
Η Αυτοκρατορία του Άρη μετά τις αποχωρήσεις των Ιωαννίδη, Γκάλη ,Γιαννάκη κλονίζεται ανεπανόρθωτα. Από το «ντόμινο» της πτώσης όμως δεν γλιτώνει ούτε ο ΠΑΟΚ. Κοινός παρανομαστής προβλημάτων των δυο ιστορικών ομάδων τα τελευταία 20 χρόνια είναι η έλλειψη ενός ισχυρού χρηματοδότη. Ταυτόχρονα, μοιραία λάθη διοικήσεων δυσχεραίνουν περισσότερο την κατάσταση με την δημιουργία τεράστιων χρεών. Σήμερα, οι δυο αιώνιοι αντίπαλοι προσπαθούν απλώς να επιβιώσουν.
Το ντεμπούτο του Μπόμπι Μπράουν
Νέο πρόσωπο στο ρόστερ του ΠΑΟΚ θα είναι ο Μπόμπι Μπράουν ο οποίος κατέφθασε στην Θεσσαλονίκη το βράδυ της Παρασκευής, έκανε μια προπόνηση και θα τεθεί στην διάθεση του Κώστα Χαραλαμπίδη. Το παιχνίδι της 14ης αγωνιστικής ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Άρη θα είναι το 77ο παιχνίδι στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος με τον ΠΑΟΚ να διατηρεί το προβάδισμα με 45 νίκες έναντι 31 του Άρη.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr