Ρικ Πιτίνο-Παναθηναϊκός: Μια σχέση που άρχισε ωραία και το «πικρό» φινάλε
Το κερδισμένο «στοίχημα» της πρώτης θητείας στους «πράσινους»-Η πρόταση του Iona και οι αντιφάσεις που προκάλεσαν απορίες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Πριν από έναν ακριβώς χρόνο(στις 28 Μαρτίου του 2019) ο Παναθηναϊκός έχανε μια μοναδική ευκαιρία να «σπάσει» την αρνητική παράδοση των τελευταίων ετών απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Ρούντι Φερνάντεθ με ένα απίθανο τρίποντο χωρίς ισορροπία στην εκπνοή διαμόρφωσε το τελικό 73-74 υποχρεώνοντας τον Παναθηναϊκό του Ρικ Πιτίνο στην πρώτη του ήττα μετά από ένα σερί έξι συνεχόμενων νικών απέναντι σε Χίμκι, Γκραν Κανάρια, Νταρουσάφακα, ΤΣΣΚΑ, Μπασκόνια και Αρμάνι. Έναν χρόνο μετά, κι αφού μεσολάβησε το «βελούδινο» διαζύγιο του με τον Παναθηναϊκό ο Ρικ Πιτίνο έχει στρέψει ολοκληρωτικά την προσοχή του στο Iona. Το ethnos.gr επιχειρεί σήμερα έναν σύντομο απολογισμό της παρουσίας του στον Παναθηναϊκό.
Στις δυο θητείες του στους «πράσινους» ο Hall of Famer τεχνικός είχε απολογισμό 18 νίκες και 19 ήττες σε σύνολο 37 αγώνων στην Euroleague. Στον ίδιο πιστώθηκε (δικαίως) το καταπληκτικό ντεμαράζ των 8 νικών στα τελευταία 10 παιχνίδια της regular season(2018-19), που ανέβασε τον Παναθηναϊκό από την 12η στην 6η θέση οδηγώντας τον σε μια ανέλπιστη πρόκριση στα πλέιφ. Επί των ημερών του(κατά την σεζόν 2018-19) αρκετοί παίκτες (όπως ο Ντεσόν Τόμας αλλά κι ο Κιλπάτρικ) ανέβασαν τους μέσους όρους τους στην επίθεση, ο Παπαγιάννης άρχισε επιτέλους να αποκτά ρόλο, η αλόγιστη χρήση του σουτ έξω από τα 6.75μ. περιορίστηκε, η εμμονή στα… deflections έφεραν σταδιακά μια μείωση του μέσου όρου πόντων που δέχονταν ανά παιχνίδι η ομάδα.
Ο Ρικ Πιτίνο δεν άλλαξε καθοριστικά την φυσιογνωμία του Παναθηναϊκού. Και πως θα μπορούσε να συμβεί από έναν προπονητή που ανέλαβε την ομάδα στα μέσα της σεζόν. Είχε όμως πάντα ένα χαρακτηριστικό στην πολυετή του καριέρα, κατόρθωνε να παίρνει από τους παίκτες του το βέλτιστο. Ο αμερικανός τεχνικός θεωρείται «μετρ» σε θέματα επικοινωνίας και διαχείρισης ψυχολογίας , είναι …εξπέρ στο να δημιουργεί κίνητρο και να εμπνέει τους αθλητές του. Αυτό ήταν το «μυστικό» της περσινής επιτυχίας.
Όλα πήγαν στραβά
Φέτος, παρότι θεωρητικά γνώριζε το περιβάλλον, τους παίκτες (κάποιες επιλογές όπως ο Φριντέτ κι ο Ουαϊλι μάλιστα ήταν δικές του εισηγήσεις),όλα πήγαν στραβά. Δοκιμές επί δοκιμών, παίκτες που από βασικοί σε ένα ματς γίνονταν ρολίστες στο άλλο, ανορθόδοξα σχήματα προκαλούσαν εύλογες απορίες. Ο Παναθηναϊκός σε αυτή την δεύτερη θητεία του Πιτίνο ήταν λες και βρίσκονταν διαρκώς σε μια φάση αναζήτησης. Οι «πράσινοι» έδειχναν από βδομάδα σε βδομάδα να χάνουν μέρος της δυναμικής τους.
Η επικοινωνία με τα αποδυτήρια άρχισε να γίνεται προβληματική. Το ομολόγησε έμμεσα κι ο ίδιος κάποια στιγμή λέγοντας πως «δεν περνάω καλά από τότε που επέστρεψα στην Ελλάδα», αναφερόμενος στο αγωνιστικό. Ο τελευταίος μήνας πριν την διακοπή ήταν δύσκολος, οι έξι ήττες στα επτά τελευταία παιχνίδια βάρυναν το κλίμα και αίφνης, στην πρώτη διακοπή ο «καπετάνιος» της προσπάθειας, ο προπονητής αποφασίζει να αναχωρήσει για την πατρίδα του αποδεχόμενος πρόταση άλλης ομάδας!
«Η επιλογή είναι επιτυχία»
Ο Πιτίνο δεν είναι από αυτούς που του παρατάν εύκολα. Στο βιβλίο του: «Η επιτυχία είναι επιλογή», μεταξύ άλλων εξηγεί: «Τίποτα δεν θα συμβεί αν δεν επιλέξεις εσύ να συμβεί. Η επιτυχία δεν έρχεται στη τύχη. Δεν είναι θεϊκό δικαίωμα. Δεν έρχεται κατά λάθος όταν γεννηθείς. Η επιτυχία είναι επιλογή». Ήταν επιλογή του Πιτίνο να ρίξει «γέφυρες» επικοινωνίας με το Iona τον τελευταίο μήνα, ήταν επιλογή του να διαπραγματεύεται την επιστροφή στο φυσικό του περιβάλλον, το ΝCAA την στιγμή που ο Παναθηναϊκός «πελαγοδρομούσε» αγωνιστικά. Η μεγάλη (και απόλυτα σεβαστή) επιθυμία του Hall Of Famer τεχνικού πάντα ήταν να κλείσει την προπονητική του διαδρομή στο κολεγιακό πρωτάθλημα κι όταν η «ευκαιρία» του χτύπησε την πόρτα, την… άνοιξε γιατί γνώριζε πως το NCAA ήταν και θα είναι πάντα το πεπρωμένο του.
Ο Ρικ Πιτίνο, παραμένει μια μεγάλη προσωπικότητα, ένας θρύλος του κολεγιακού μπάσκετ, ένας σπουδαίος «δάσκαλος» η παρουσία του οποίου πρόσφερε κύρος και «λάμψη» τόσο στην ελληνική Α1 όσο και στην Euroleague. Το πέρασμα του δεν αφήνει κάποια σπουδαία παρακαταθήκη για το μέλλον. Άλλωστε δεν πρόλαβε να καθίσει ούτε για μια πλήρη σεζόν στον πάγκο της ομάδας. Οι τελευταίοι μήνες της παρουσίας του συνοδεύτηκαν από κάποιες αντιφάσεις(και σε αγωνιστικό επίπεδο) που προκάλεσαν εύλογες απορίες στους φιλάθλους.
Γάζα: Οι επόμενες κινήσεις μετά την επίτευξη της εύθραυστης εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Προ των πυλών του Λευκού Οίκου ο Τραμπ: Το τελετουργικό της ορκωμοσίας, οι πρώτες αποφάσεις και οι διεθνείς αντιδράσεις
Καίτη Γκρέυ: Ο θρύλος του λαϊκού τραγουδιού που έζησε για να τραγουδάει
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον έκαναν παύση από τις βασιλικές υποχρεώσεις - Για σκι μαζί με τα παιδιά τους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr