Συνταγή για μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη

Εκτέλεση

Συνταγές για μελομακάρονα υπάρχουν πολλές. Κάποιες τις έχουμε από τις γιαγιάδες, τις μαμάδες και τις θείες μας. Περνάνε από γενιά και γενιά σαν οικογενειακό φυλακτό. Και κάποιες τις υιοθετούμε στην πορεία, είτε γιατί μας αρέσει να δοκιμάζουμε νέες ιδέες είτε γιατί αλλάζουν οι διατροφικές μας συνήθειες ή ανάγκες. Σ’ αυτή τη δεύτερη κατηγορία ανήκει η συνταγή που σας προτείνουμε αυτή τη φορά.

Αν θέλετε να αποφύγετε τη ζάχαρη, μπορείτε να δοκιμάσετε αυτή την εναλλακτική εκδοχή του αγαπημένου χριστουγεννιάτικου κεράσματος με αλεσμένους χουρμάδες και για το σιρόπιασμα να χρησιμοποιήσετε μέλι (σας προτείνουμε θυμαρίσιο αλλά και με ένα μέλι ανθέων θα γίνουν μια χαρά) ή σιρόπι αγαύης, που θα το βρείτε σε delicatessen, σε καταστήματα με χορτοφαγικά και βιολογικά προϊόντα και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ – έτσι τα μελομακάρονα σας θα γίνουν και και vegan.

Για να τα φτιάξετε, ζεσταίνετε το μισό χυμό πορτοκαλιού με τους χουρμάδες σε ένα κατσαρολάκι κι όταν μαλακώσουν αρκετά τους αλέθετε (μαζί με το χυμό) στο μπλέντερ μέχρι να δημιουργηθεί μία πάστα. Παράλληλα κοσκινίζετε το αλεύρι και το ρίχνετε σε ένα μπολ μαζί με το μπέικιν πάουντερ. Σε ένα άλλο, πιο μεγάλο μπολ βάζετε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το κονιάκ, τους αλεσμένους χουρμάδες, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού. Διαλύετε τη μαγειρική σόδα στον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού και τη ρίχνετε στο υγρό μείγμα. Ανακατεύετε με το σύρμα. Στη συνέχεια ρίχνετε σιγά-σιγά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύετε απαλά. Αν δείτε ότι χρειάζεται αλεύρι προσθέτετε λίγο ακόμη.

Δεν ζυμώνετε πολύ. Όσο λιγότερο ζυμώσετε τόσο πιο αφράτα θα γίνουν τα μελομακάρονα. Τα πλάθετε στο μέγεθος και το σχήμα που θέλετε, τα βάζετε σε ένα ταψάκι που έχετε στρώσει με λαδόκολλα και τα ψήνετε για περίπου 25' σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά. Τα αφήνετε να κρυώσουν καλά. Τώρα μένει το σιρόπιασμα.

Σε μια κατσαρόλα βάζετε το μέλι ή το σιρόπι αγαύης, το νερό, τη φλούδα πορτοκαλιού, το κονιάκ, που του δίνει έξτρα άρωμα, και το ξυλάκι κανέλας. Τα αφήνετε να πάρουν βράση και τα ξαφρίζετε. Χαμηλώνετε την ένταση της φωτιάς ώστε το σιρόπι να μην χοχλάζει αλλά να διατηρείται ζεστό. Ρίχνετε λίγα-λίγα τα κρύα μελομακάρονα στο σιρόπι και τα αφήνετε για 10 με 15 δευτερόλεπτα. Αν τα θέλετε πιο μελωμένα, τα αφήνετε λίγη ώρα παραπάνω. Τα βάζετε σε πιατέλες, τα πασπαλίζετε με τριμμένα καρύδια και τα αφήνετε να κρυώσουν πριν τα σερβίρουμε.

Πληκτρολογήστε για αναζήτηση

 
55'
50

Υλικά

  • 200 ml καλής ποιότητας ηλιέλαιο
  • 200 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 120 ml κονιάκ
  • 100 ml χυμό από πορτοκάλι (ή μανταρίνι)
  • 1 κ.γλ. σόδα μαγειρικής
  • 10 χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
  • ½ κ. γλ. γαρύφαλλο
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ