Συνταγές | Κυριάκος Μελάς

Συνταγή για χούμους με τραγανά χειροποίητα πιτάκια

φωτογραφία: Instagram@kiriakosmelas

Εκτέλεση

Ορεκτικότατο και πολύ θρεπτικό, το χούμους, που φτιάχνεται εύκολα, με απλά υλικά, πέρα από το βάζει μια ανατολίτικη πινελιά στο τραπέζι, είναι πολύ ωραία ιδέα αν θέλεις να τσιμπήσεις κάτι όταν κάθεσαι το βράδυ να δεις μια ταινία ή μια σειρά. Το μόνο που χρειάζεται για να ετοιμάσει κανείς αυτό το πλούσιο σε γεύση άλειμμα/ντιπ είναι να έχει βρασμένα τα ρεβίθια και σ’ αυτή την περίπτωση και ρύζι, που ανεβάζει τη διατροφική αξία του πιάτου – συνδυάζοντάς το με τα όσπρια με τα όσπρια έχει κανείς πλήρη φυτική πρωτεΐνη. Αν το σκόρδο πριν το βάλουμε στο μπλέντερ το βράσουμε λίγο, θα μαλακώσει και έχει λιγότερο αισθητή μυρωδιά.

Ακολουθώντας τη βασική συνταγή, τα βήματα της οποίας θα παρακουλουθήσετε στο βίντεο που ακολουθεί, και συμπληρώνοντάς την με κάποια επιπλέον υλικά μπορεί κανείς να ετοιμάσει τρεις ακόμη παραλλαγές, ένα κόκκινο χούμους με παντζάρι, ένα πορτοκαλί με κόκκινη πιπεριά κι ένα τρίτο, πιο δροσιστικό, με μαϊντανό και δυόσμο, που του δίνουν ένα απαλό πράσινο χρώμα – μπορείτε κάλλιστα να βάλετε και μέντα ή βασιλικό. Η ζύμη για τα σπιτικά πιτάκια είναι εξίσου απλή στην παρασκευή. Την απλώνουμε στο ταψί με λάδι, χοντρό αλάτι, μυρωδικά και φετούλες κρεμμυδιού και σε είκοσι λεπτά γίνεται τραγανή και πολύ, πολύ νόστιμη. 

Πληκτρολογήστε για αναζήτηση

 
φωτογραφία: Instagram@kiriakosmelas
30'
6

Υλικά

  • 500 γρ. βρασμένα ρεβίθια 
  • 3 κ.σ. βρασμένο ρύζι 
  • 4 κ.σ. ταχίνι (120 γρ.) 
  • 150 ml νερό 
  • χυμό 3 λεμονιών 
  • 1 σκελίδα σκόρδο 
  • 1 κ.γ. κύμινο 
  • αλάτι 

Προαιρετικά:

  • 2 παντζάρια 
  • 1 κόκκινη πιπεριά 
  • 1/2 μάτσο μαϊντανό και φύλλα φρέσκου δυόσμου

Για τα πιτάκια:

  • 120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 120 γρ. καλαμποκάλευρο 
  • 120 ml νερό 
  • 20 ml ξύδι 
  • 1 κρεμμύδι 
  • ελαιόλαδο 
  • χοντρό αλάτι