Συνταγές | Βαγγέλης Δρίσκας

Συνταγή για τάρτα με κρέμα πορτοκαλιού

Φωτογραφία: Μάνος Καραμανώλης/Food styling: Olivia Artemis Webb

Εκτέλεση

Αυτή η τάρτα που μοσχοβολάει πορτοκάλι είναι ένα πολύ ωραίο χειμωνιάτικο γλυκό. Είτε ως επιδόρπιο σε ένα τραπέζι στο σπίτι, είτε πλάι σε έναν μυρωδάτο καφέ ή ένα φλιτζάνι τσάι, θα ενθουσίασει όποιον την δοκιμάσει, ιδιαίτερα αν τη σερβίρετε, όπως προτείνει ο Βαγγέλης Δρίσκας, με χειροποίητο γλυκό πορτοκαλιού. Για να την φτιάξετε, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  1. Για να φτιάξετε το γλυκό πορτοκάλι κόψτε στη μέση τα πορτοκάλια και το κόκκινο γκρέιπφρουτ και μετά κόψτε τα κάθετα σε λεπτές φέτες. Βράστε τα για 5 λεπτά και στραγγίστε τα. Πετάξτε τα κουκούτσια, αν υπάρχουν. Βάλτε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό , ρίξτε τα πορτοκάλια και βράστε τα μέχρι να πήξει το σιρόπι και γίνουν σαν γλυκό κουταλιού. Αφήστε τα να κρυώσουν για να γαρνίρετε την τάρτα.
  2. Ετοιμάστε τη βάση δουλεύοντας με τα χέρια σας αλεύρι, ζάχαρη και βούτυρο. Όταν γίνουν ψίχουλα, ρίξτε τον κρόκο και λίγο νερό για να δέσει η ζύμη. Ανοίξτε την ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας, απλώστε τη σε φόρμα 24 εκ. και ψήστε τη για 20 λεπτά στους 180ο C.
  3. Ανακατέψτε όλα τα υλικά για την κρέμα σε ένα μπολ και αδειάστε τη στη μισοψημένη βάση. Ψήστε την τάρτα για 25 λεπτά ακόμα.

Πληκτρολογήστε για αναζήτηση

 
Φωτογραφία: Μάνος Καραμανώλης/Food styling: Olivia Artemis Webb
60'
10

Υλικά

Για τη βάση:

  • 300 γρ. αλεύρι
  • 150 γρ. κρύο βούτυρο
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κρόκος αυγού
  • 2-3 κουτ. σούπας κρύο νερό

Για την κρέμα:

  • 2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα
  • 6 κρόκοι αυγών
  • 200 ml χυμός πορτοκαλιού
  • 100 γρ. κορνφλάουρ

Για το γλυκό πορτοκάλι:

  • 2 πορτοκάλια
  • 1 κόκκινο γκρέιπφρουτ
  • 500 γρ. ζάχαρη 
  • 500 ml νερό