Συνταγές |ICookGreek

Σπιτικό λαμπρόψωμο για το πασχαλινό τραπέζι

Εικόνα: ICookGreek

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύετε τη μαγιά με λίγο από το νερό χλιαρό, μια δυο κουταλιές αλεύρι και τη ζάχαρη φτιάχνοντας έναν πρόχειρο χυλό. Αφήνετε για 10’ λεπτά το μείγμα στην άκρη.
  2. Σε μεγάλο μπολ ρίχνετε το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και το μείγμα της μαγιάς. Αρχίζετε το ζύμωμα προσθέτοντας σιγά σιγά νερό μέχρι να αποκτήσετε μία ζύμη που δεν κολλάει. Αφήνετε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 1 ώρα.
  3. Αποσπάτε ένα μικρό κομμάτι ζύμης για διακόσμηση και ζυμώνετε ξανά τη ζύμη σας δίνοντάς της σχήμα κουλούρας ή καρβελιού. Πλάθετε με το κομμάτι ζύμη που κρατήσατε δύο χονδρά κορδόνια και τα τοποθετείτε στο ψωμί σχηματίζοντας έναν σταυρό. Μπήγετε στο κέντρο ή σε όποιο σημείο θέλετε ένα κόκκινο αυγό. Πασπαλίζετε με σουσάμι.
  4. Τοποθετείτε το λαμπρόψωμο σε ένα ταψί και το αφήνετε να φουσκώσει. Το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο 45΄στους 200° C.

Πληκτρολογήστε για αναζήτηση

 
Εικόνα: ICookGreek
105'
8

Υλικά

  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις : 1 κιλό
  • αλάτι: 20 γρ.
  • ζάχαρη: 50 γρ.
  • νερό: 600ml
  • ελαιόλαδο: 60 γρ.
  • γλυκάνισο: 30 γρ.
  • ξηρή μαγιά: 25 γρ.
  • σουσάμι για το πασπάλισμα
  • 1 βρασμένο κόκκινο αυγό για τη διακόσμηση