Συνταγές | ICookGreek

Πασχαλινό τραπέζι - Αλμυρό τσουρέκι γεμιστό με τυριά, πειρασμός σκέτος

Εικόνα: ICookGreek

Εκτέλεση

  1. Διαλύετε τη μαγιά μέσα στο γάλα. Κοσκινίζετε το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη σε ένα μπολ. Ρίχνετε το βούτυρο και τρίβετε το μείγμα με τα δάχτυλα μέχρι να γίνει σα σωρός από ψίχουλα.
  2. Κάνετε μια λακκούβα, προσθέτετε το αυγό χτυπημένα, το χυμό λεμονιού, το γάλα με τη διαλυμένη μαγιά και λίγο νερό. Ζυμώνετε αρκετά τη ζύμη και της δίνετε σχήμα μπάλας. Την ξαναβάζετε στο μπολ και τη σκεπάζετε με πετσέτα.
  3. Αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 1 ώρα. 
  4. Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: Σοτάρετε στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν. Αλατοπιπερώνετε, αφήνετε το μείγμα κρεμμυδιού να κρυώσει λίγο και προσθέτετε τη φέτα, τη γραβιέρα, την πιπεριά και το δεντρολίβανο. Η γέμιση δεν πρέπει να έχει υγρά. Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει καλά.
  5. Ανοίγετε τη ζύμη με τα δάχτυλα σε δυο χοντρά μακρόστενα φύλλα. Απλώνετε στα δυο φύλλα τη γέμιση αφήνοντας 2 εκ. κενό γύρω –γύρω και πλάθετε κάθε κομμάτι ζύμης πρώτα σε ρολό (κλείνοντας μέσα τη γέμιση). Κατόπιν πλέκετε τα δυο γεμιστά ρολά σε κοτσίδα και μετά σε κουλούρα.
  6. Τοποθετείτε την κουλούρα  σε στρογγυλό μικρό ταψί πασπαλισμένο με αλεύρι. Τη σκεπάζετε με καθαρή πετσέτα και την αφήνετε να φουσκώσει ξανά για 30΄. Ψήνετε το αλμυρό τσουρέκι σε φούρνο προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για περίπου 50'-55΄ μέχρι να ροδίσει. 
Tip. Αν διακοσμήσετε το τσουρέκι με βραστά αυγά, θα τα βυθίσετε στη ζύμη στο δεύτερο φούσκωμα.

Πληκτρολογήστε για αναζήτηση

 
Εικόνα: ICookGreek
160'
6

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κύβος (25 γρ.) νωπή μαγιά
  • ½ κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού χυμός λεμονιού
  • 1½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 αυγό χτυπημένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 ml χλιαρό γάλα
  • 75 ml νερό

Για τη γέμιση

  • 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 120 γρ. φέτα κομματιασμένη (όχι αλμυρή)
  • 60 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης (κονσέρβας στραγγισμένη), ψιλοκομμένη
  • λίγο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο με ψαλίδι