Συνταγές | Νικόλας Καρβέλας

Πασχαλινό τραπέζι: Γιορτινό λαμπρόψωμο με γλυκάνισο – Δείτε βίντεο

Εικόνα: OpenTV

Εκτέλεση

  1. Χτυπάτε τα ωμά ρεβίθια στο μούλτι, ώστε να τα ψιλοκόψετε, και τα βάζετε σε μπολ με το καυτό νερό. Τα αφήνετε για ένα βράδυ.
  2. Την επόμενη μέρα σουρώνετε καλά τα ρεβίθια και κρατάτε το νερό τους γιατί με αυτό θα φτιάξετε το ψωμί.
  3. Ρίχνετε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ.
  4. Χτυπάτε στο μούλτι το γλυκάνισο, τη μαστίχα και λίγη από τη ζάχαρη της συνταγής.
  5. Προσθέτετε το μείγμα των αρωματικών στο αλεύρι, όπου ρίχνετε και τη μαγιά, την υπόλοιπη ζάχαρη και το νερό των ρεβιθιών. Λειτουργείτε το μίξερε έως ότου αποκτήσετε ένα ζυμαράκι που ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
  6. Χωρίζετε τη ζύμη σε τρια μέρη και τα πλάθετε σε μπαστούνια. Δημιουργείτε μια κοτσίδα και τη στρίβετε ώστε να γίνει σα στεφάνι (χωρίς να αφήσετε τρύπα στη μέση - δείτε το βίντεο).
  7. Τοποθετείτε το ζυμάρι ανάποδα πάνω σε σκεύος στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Βυθίζετε στο κέντρο ένα κόκκινο αυγό και αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει.
  8. Αλείφετε το λαμπρόψωμο με το χτυπημένο αυγό, πασπαλίζετε με το σουσάμι και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 45'-50'.

Σημείωση: Την παραδοσιακή συνταγή, ιδανική για το πασχαλινό τραπέζι, πρότεινε ο σεφ Νίκος Καρβέλας στην εκπομπή του Open Beyond «Ποιος είναι πρωινιάτικα» με την Μπέττυ Μαγγίρα.  

Πληκτρολογήστε για αναζήτηση

 
Εικόνα: OpenTV
70'
8

Υλικά

  • 200 γρ. ρεβίθια χωρίς φλούδα
  • 600 γρ. καυτό νερό
  • 1 κιλό αλεύρι
  • 27 γρ. μαγιά ξερή (3 φακελάκια)
  • 2 κουταλιές της σούπας γλυκάνισο
  • 5 γρ. μαστίχα
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. σουσάμι άσπρο
  • 50 γρ. σουσάμι μαύρο
  • 1 αυγό για την επάλειψη