Twitter: Τι θα αλλάξει ο Elon Musk μετά την εξαγορά; Σενάρια για χαλάρωση κανόνων, επεξεργασία tweets και διαφημίσεις
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ο Ίλον Μασκ (Elon Musk) συντόμως θα αναλάβει τα ηνία του Twitter. Η εταιρεία - «κολοσσός» ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως είπε το μεγάλο «ναι» στην προσφορά 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων του διευθύνοντος συμβούλου της Tesla για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.
Αυτό σημαίνει ότι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο πρόκειται να αποκτήσει τη δύναμη να «αναδιαμορφώσει τον λόγο» σε ένα κοινωνικό δίκτυο που χρησιμοποιούν περισσότερα από 200 εκατομμύρια άτομα καθημερινά. Πώς θα μπορούσε ο Μασκ να ασκήσει αυτή τη δύναμη;
Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις για το Twitter που έχει διατυπώσει, όπως τις παρουσιάζει το NPR.
Χαλάρωση των κανόνων περιεχομένου στο όνομα της ελευθερίας του λόγου
Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX περιγράφει τον εαυτό του ως «απόλυτο υποστηρικτή της ελευθερίας του λόγου» και έχει επικρίνει αυτό που θεωρεί «υπερβολικό επανέλεγχο» στις διαδικτυακές πλατφόρμες.
Στην ανακοίνωσή του για την εξαγορά αναφέρθηκε σε αυτές τις πεποιθήσεις λέγοντας ότι «η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο μιας λειτουργικής δημοκρατίας και το Twitter είναι η ψηφιακή "πλατεία" της πόλης όπου συζητούνται θέματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας».
Ο Μασκ έχει υποστηρίξει ότι τα κοινωνικά δίκτυα δεν πρέπει να αφαιρούν σχόλια που -αν και προσβλητικά- εξακολουθούν να είναι νόμιμα. Κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης σε συνέδριο TED, μάλιστα, είπε: «Αν είναι μια γκρίζα ζώνη, αφήστε το tweet να υπάρχει».
Οι ειδικοί που μελετούν τα κοινωνικά δίκτυα ανησυχούν για την προσπάθεια του Μασκ να χαλαρώσει τους κανόνες στο Twitter. Λένε ότι αυτό θα μπορούσε να δώσει άδεια σε κακοποιητές, τρολ και άλλους που κάνουν κατάχρηση της πλατφόρμας για να στοχοποιούν ανθρώπους.
Ανησυχούν επίσης ότι η χαλάρωση των κανόνων στο Twitter θα δώσει δύναμη σε όσους θέλουν να εκμεταλλευτούν την πλατφόρμα διαδίδοντας παραπληροφόρηση ή ξεκάθαρα ψέματα για πολιτικά γεγονότα, κυβερνητικούς αξιωματούχους και θέματα που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.
Κουμπί επεξεργασίας ώστε οι χρήστες να μπορούν να αλλάξουν τα tweets τους
Μία από τις πολυπόθητες αλλαγές, μεταξύ των χρηστών του Twitter, είναι η δυνατότητα επεξεργασίας των αναρτήσεών τους.
Ο Μασκ έχει δηλώσει ότι είναι υπέρ στο να μπορούν οι χρήστες να αλλάζουν αυτό που λένε στα tweets τους.
Ο φόβος μεταξύ των ειδικών είναι ότι η προσθήκη μιας δυνατότητας κουμπιού επεξεργασίας θα μπορούσε να αποτελέσει «όπλο» για κάποιους με κακές προθέσεις, καθώς θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν για να καλύψουν την κακοποίηση ή την παρενόχληση σαν να μην συνέβη ποτέ ή για να εξαπατήσουν ή να χειραγωγήσουν τους ανθρώπους.
Ανοιχτός στο κοινό ο αλγόριθμος του Twitter
Ο Μασκ έχει δηλώσει ότι το λογισμικό που καθορίζει τι βλέπουν οι άνθρωποι και πόσο ευρέως διαδίδεται το περιεχόμενο στο Twitter θα πρέπει να ανοίξει. Υποστηρίζει την εισαγωγή του αλγορίθμου του Twitter στο GitHub, έναν ιστότοπο που είναι δημοφιλής στους προγραμματιστές για την ανταλλαγή κώδικα υπολογιστών.
Ενώ ορισμένοι υποστηρικτές της μεγαλύτερης διαφάνειας στις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης λένε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένα βήμα προς μεγαλύτερη διαφάνεια, άλλοι λένε ότι η αποκάλυψη του πυκνού και περίπλοκου αλγορίθμου του Twitter στο κοινό θα πετύχαινε πολύ λίγα πράγματα.
Πόλεμος κατά των «στρατών από bot»
Η καταπολέμηση του πολλαπλασιασμού των bots στο Twitter -ψεύτικων λογαριασμών που είναι προγραμματισμένοι να ανταποκρίνονται σε tweets για συγκεκριμένα θέματα - είναι μια άλλη αλλαγή που θέλει ο Μασκ.
Δεν έχει πει ότι θα ήθελε να μετριάσει αυτού του είδους τα bots, αλλά έχει προτείνει -για παράδειγμα- ότι θα πρέπει να υπάρξει μια καταστολή των bots που προωθούν τα κρυπτονομίσματα.
«Αν η προσφορά μας στο Twitter πετύχει, θα νικήσουμε τα spam bots ή θα πεθάνουμε προσπαθώντας!» είχε γράψει ο Ίλον Μασκ στο Twitter την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας πως θα ήθελε να «πιστοποιήσει όλους τους πραγματικούς ανθρώπους».
If our twitter bid succeeds, we will defeat the spam bots or die trying!
— Elon Musk (@elonmusk) April 21, 2022
Το ζήτημα των διαφημίσεων
Αυτή τη στιγμή, σχεδόν το 90% των εσόδων του Twitter προέρχεται από τις διαφημίσεις, αλλά η εταιρεία αγωνίζεται να προσελκύσει διαφημιστές στην πλατφόρμα.
Με την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, δεν θα υφίσταται την ίδια πίεση από τους μετόχους για συνεχή αύξηση των διαφημιστικών εσόδων. Ο Μασκ έχει πει ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε ένα συνδρομητικό μοντέλο.
Το Twitter έχει ήδη κάνει κάποια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση με την εισαγωγή πέρυσι του Twitter Blue, μιας premium υπηρεσίας που κόστιζε 2,99 δολάρια τον μήνα για πρόσθετα χαρακτηριστικά, όπως ένα κουμπί αναίρεσης που επιτρέπει την ανάκληση των tweets πριν από την αποστολή τους.
Ο Μασκ δήλωσε ότι το Twitter Blue θα έπρεπε να είναι φθηνότερο, ότι αν οι άνθρωποι πληρώνουν δεν θα έπρεπε να βλέπουν διαφημίσεις και ότι το κρυπτονόμισμα θα έπρεπε να είναι αποδεκτή μορφή πληρωμής για μια συνδρομή στο Twitter.
Επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Μασκ δεν έχει δηλώσει δημοσίως αν θα επιτρέψει στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να επιστρέψει στην πλατφόρμα, αφού η εταιρεία τον μπλόκαρε μόνιμα για ρητορική που παραβίασε τους κανόνες της.
Σε συνέντευξή του στο Fox News τη Δευτέρα, ο Τραμπ αποκάλεσε τον Μασκ «καλό άνθρωπο», λέγοντας ότι είναι ευχαριστημένος με την εξαγορά του δισεκατομμυριούχου, αλλά δήλωσε πως δεν σκοπεύει να προσπαθήσει να επιστρέψει στο Twitter.
Σε μια συνάντηση όλων των εργαζομένων το απόγευμα της Δευτέρας, ένας υπάλληλος του Twitter ρώτησε τον διευθύνοντα σύμβουλο Παράγκ Αγκραουάλ αν ο Τραμπ θα επανέλθει. Ο CEO είπε ότι αυτή ήταν μια ερώτηση που πρέπει να γίνει στον Μασκ.
«Μόλις κλείσει η συμφωνία, δεν ξέρουμε προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η πλατφόρμα», είπε.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr