Στο στόχαστρο το πασίγνωστο online παιχνίδι Fortnite: Γιατί η εταιρεία παραγωγής θα πληρώσει γιγαντιαίο πρόστιμο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η Epic Games, η εταιρεία παραγωγής του πασίγνωστου online βιντεοπαιχνιδιού Fortnite, αναγκάζεται από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ να καταβάλει 520 εκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα σχετικά με παραβιάσεις του νόμου περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής των παιδιών στο διαδίκτυο (COPPA).
Τι κρύβεται πίσω από το γιγαντιαίο πρόστιμο
Η FTC είχε ισχυριστεί ότι η Epic συνέδεσε παιδιά και εφήβους «με αγνώστους», τα εξέθεσε σε «επικίνδυνα και ψυχολογικά τραυματικά θέματα» και δεν εισήγαγε επαρκή συστήματα γονικού ελέγχου.
«Η προστασία του κοινού, και ιδίως των παιδιών, από τις παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο και τα σκοτεινά μοτίβα αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Επιτροπή, και αυτές οι ενέργειες επιβολής καθιστούν σαφές στις επιχειρήσεις ότι η FTC πατάει αυτές τις παράνομες πρακτικές», δήλωσε η πρόεδρος της FTC, Lina Khan.
Η Epic θα πληρώσει δύο πρόστιμα, συμπεριλαμβανομένου ενός προστίμου ύψους 245 εκατομμυρίων δολαρίων κατά του καταστήματος του Fortnite εντός του παιχνιδιού και των συστημάτων επιστροφής χρημάτων, και ενός άλλου προστίμου ύψους 275 εκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων προστασίας της ιδιωτικής ζωής των παιδιών.
Στο επίκεντρο του διακανονισμού ήταν το επιχείρημα της FTC ότι η Epic έλαβε σκόπιμες αποφάσεις για να απευθυνθεί στα παιδιά, επικαλούμενη «συνεργασίες μουσικής, διασημοτήτων και εμπορικών σημάτων», οι οποίες περιελάμβαναν συμφωνίες με τον Travis Scott, την Ariana Grande και μια εκτεταμένη συλλογή εμπορευμάτων με θέμα το Fortnite.
Παρά την εσκεμμένη απόφαση να απευθύνεται σε παιδιά, η FTC δήλωσε ότι η Epic απέτυχε να αντιμετωπίσει τις παραβιάσεις της COPPA. Η FTC χαρακτήρισε τις προσπάθειες της Epic να αντιμετωπίσει το ζήτημα της παρενόχλησης στην πλατφόρμα ως «με αδύναμη θέληση», σημειώνοντας ότι χρειάστηκαν δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του παιχνιδιού για να «εισαγάγει τελικά [τον] γονικό έλεγχο στο παιχνίδι».
Η Epic φέρεται να απέτυχε να λάβει αποφάσεις που θα προστάτευαν τα παιδιά και θα ανταποκρίνονταν στους ομοσπονδιακούς κανονισμούς, παρά το γεγονός ότι διέθετε έρευνα που έδειχνε ότι ορισμένα χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένης της φωνητικής συνομιλίας, παρουσίαζαν «κίνδυνο όσον αφορά την αρνητική κοινωνική συμπεριφορά», σύμφωνα με εσωτερικές εκθέσεις της Epic που επικαλείται η FTC.
«Όλο αυτό το διάστημα, τα παιδιά εκφοβίζονταν, απειλούνταν και παρενοχλούνταν, μεταξύ άλλων και σεξουαλικά, μέσω του Fortnite», αναφέρεται στην καταγγελία της FTC.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα σημαντικό ράπισμα για μια εταιρεία που εισέπραξε 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε κέρδη μεταξύ 2018 και 2019, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που εξέτασε το The Verge.
- Εφιαλτική εκτίμηση Τζανάκη: 1,5 εκατ. κόσμος θα αρρωστήσει μέσα σε 1 μήνα - Τι να προσέξετε κατά τη διάρκεια των γιορτών
- Αλλάζουν τα δεδομένα στην υπόθεση Πισπιρίγκου; Ανοιχτό ενδεχόμενο παθολογικού θανάτου της Ίριδας, αφήνει ιατροδικαστής
- Ισχυρισμός «βόμβα» από δημοσιογράφο για τη Μέγκαν Μαρκλ: Το παλάτι τη «θυσίασε» για να καλύψει απιστία του Γουίλιαμ
- Σούπερ μάρκετ - Καλάθι νοικοκυριού: Τι δείχνει το crash test τιμών σε 6 ευρωπαϊκές χώρες
- Ένα 2χρονο αγόρι χρειάστηκε δύο λέξεις για να εξηγήσει τη σημαντικότερη έννοια στη ζωή του ανθρώπου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr