Τον Φεβρουάριο, μία φωτεινή, πράσινη λάμψη θα πλημμυρίσει τον ουρανό - Τι είναι και γιατί αξίζει να την παρατηρήσουμε;
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Για πρώτη φορά, μετά από 50.000 χρόνια, ένας φωτεινός, πράσινος κομήτης πρόκειται να περάσει από το εξωτερικό διάστημα της Γης, ενώ αναμένεται να παραμείνει εκεί για έναν μήνα.
Ο πράσινος «επισκέπτης» εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2022, σύμφωνα με αξιωματούχους της NASA, ενώ βρισκόταν εντός της τροχιάς του Δία. Από την ερχόμενοι Πέμπτη, λοιπόν, οι πολίτες που βρίσκονται στο βόρειο ημισφαίριο θα μπορούσαν, δυνητικά, να εντοπίσουν με κιάλια μία μικρή πράσινη λάμψη στον ουρανό. Πιο κοντά στη Γη, ο πράσινος κομήτης θα βρεθεί στις 2 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
«Ουράνια σώματα διαβόητα απρόβλεπτα»
«Οι κομήτες είναι διαβόητα απρόβλεπτα ουράνια σώματα. Ο συγκεκριμένος, αν συνεχίσει την τρέχουσα τάση φωτεινότητάς του, θα είναι εύκολο να εντοπιστεί», ανακοίνωσε η NASA νωρίτερα τον Ιανουάριο. «Είναι πολύ πιθανό να γίνει ορατός με γυμνό μάτι κάτω από σκοτεινούς ουρανούς», σημείωσε.
Το παγωμένο ουράνιο σώμα, ονόματι C/2022 E3 (ZTF), θα πλησιάσει τον Ήλιο στις 12 Ιανουαρίου, ενώ αναμένεται να πλησιάσει τον πλανήτη μας στις 2 Φεβρουαρίου. Εκείνη τη μέρα η απόστασή του από τη Γη θα φτάσει περίπου τα 42 εκατομμύρια χιλιόμετρα, σύμφωνα με την Πλανητική Εταιρεία των ΗΠΑ.
Ο συνταξιούχος καθηγητής φυσικών επιστημών γυμνασίου και αστροφωτογράφος Dan Bartlett, που έχει καταγράψει εικόνες του κομήτη από το σπίτι του κοντά στο Εθνικό Πάρκο Yosemite στην Καλιφόρνια, έκανε λόγο, μιλώντας στο BBC, για μία «ταπεινή» εμπειρία. «Κιάλια, σκοτεινό σημείο – σίγουρα θα δείτε κάτι. Φέρτε τους φίλους σας και η εμπειρία θα σάς μείνει αξέχαστη», δήλωσε. Ο ίδιος διατηρεί στη βεράντα του στη λίμνη Τζουν δύο αρκετά εντυπωσιακά τηλεσκόπια. Οι καθαρές νύχτες και ο σκοτεινός ουρανός τού επιτρέπουν να τραβάει τις εντυπωσιακές φωτογραφίες του.
«Ένα σύστημα λίμνης κοντά ή ένα σύστημα ωκεανού προκαλεί ομαλότερη ροή αέρα. Αυτό σημαίνει ότι, τα αστέρια δεν τρεεμοπαίζουν τόσο, με αποτέλεσμα να μπορείς να εντοπίσεις και περισσότερες λεπτομέρειες», εξηγεί. Για τους παρατηρητές του βορείου ημισφαιρίου χωρίς τηλεσκόπιο, ο κομήτης θα δείχνει σαν μία «αχνή, πρασινωπή κηλίδα στον ουρανό». Όπως εξήγησε η Πλανητική Εταιρεία, όσοι έχουν τηλεσκόπιο θα μπορέσουν να δουν την εντυπωσιακή ουρά του κομήτη.
Η έντονη, πράσινη λάμψη θα γίνει ορατή στον πρωινό ουρανό του βορείου ημισφαιρίου, καθώς, κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, ο κομήτης κινείται βορειοδυτικά. Τον κομήτη θα εντοπίσουν, οι παρατηρητές του νοτίου ημισφαιρίου τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη NASA.
Ο C/2022 E3 δεν αναμένεται να αποτελέσει τόσο εντυπωσιακό θέαμα όσο ο NEOWISE του 2020 - ο φωτεινότερος κομήτης που είναι ορατός από το βόρειο ημισφαίριο από το 1997. Εξακολουθεί, ωστόσο, να αποτελεί μία «εξαιρετική ευκαιρία να έχουμε προσωπική επαφή με τον παγωμένο επισκέπτη από το μακρινό εξωτερικό ηλιακό σύστημα», σημειώνει η NASA. Ο κομήτης, προκειμένου να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον ήλιο, χρειάζεται περίπου 50.000 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι, η ευκαιρία να τον δούμε, τις επόμενες μέρες, είναι μοναδική.
- Θρίλερ στον αέρα με την πτήση της Ryanair: Προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το αεροσκάφος που ειδοποίησε για βόμβα - Από έλεγχο περνούν οι επιβάτες
- Γέμισε ποντίκια ο κάμπος της Κωπαΐδας: «Ανυπολόγιστες καταστροφές και δραματική κατάσταση», λένε οι αγρότες - Οι συνέπειες για τον άνθρωπο
- Ακόμα μια γυναικοκτονία στην Ελλάδα: Το χρονικό του εγκλήματος στη Νίκαια - Αναφορές και για άλλα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας
- Νίκος Ξανθόπουλος: Πότε και πού θα γίνει η κηδεία του - Τα πρώτα λόγια της κόρης του μετά τον θάνατό του
- Ακίνητα: Οι κορυφαίες εννέα ανέσεις σπιτιού για τον αγοραστή πολυτελών κατοικιών
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr