Μεγάλος αστεροειδής πλησιάζει επικίνδυνα τη Γη: Ποιες οι πιθανότητες σύγκρουσης και τι καταστροφές μπορεί να προκαλέσει
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ένας πρόσφατα ανακαλυφθείς αστεροειδής μπορεί να πλησιάσει επικίνδυνα τη Γη σε περίπου 20 χρόνια από τώρα, με πιθανότητα περίπου 1 προς 600 να συγκρουστεί ο διαστημικός βράχος απευθείας με τον πλανήτη μας, έγραψαν στο Twitter αξιωματούχοι του Γραφείου Συντονισμού Πλανητικής Άμυνας της NASA.
Ενώ αυτό είναι ένα επίπεδο κινδύνου υψηλότερο από το μέσο όρο για αστεροειδείς κοντά στη Γη, εξακολουθεί να είναι μια «πολύ μικρή πιθανότητα» σύγκρουσης, έγραψε η NASA - και αυτό το επίπεδο κινδύνου αναμένεται να μειωθεί καθώς θα γίνονται διαθέσιμες σαφέστερες παρατηρήσεις του αστεροειδούς.
We've been tracking a new asteroid named 2023 DW that has a very small chance of impacting Earth in 2046. Often when new objects are first discovered, it takes several weeks of data to reduce the uncertainties and adequately predict their orbits years into the future. (1/2) pic.twitter.com/SaLC0AUSdP
— NASA Asteroid Watch (@AsteroidWatch) March 7, 2023
Ο αστεροειδής που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 27 Φεβρουαρίου, ο αστεροειδής με την ονομασία 2023 DW εκτιμάται ότι έχει διάμετρο περίπου 50 μέτρα (165 πόδια) ή περίπου το μήκος μιας πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων. Ο αστεροειδής αναμένεται να πλησιάσει πολύ κοντά στη Γη στις 14 Φεβρουαρίου 2046- από τις 8 Μαρτίου, το Κέντρο Συντονισμού Αντικειμένων Κοντινής Γης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος(ανοίγει σε νέα καρτέλα) προβλέπει πιθανότητα άμεσης σύγκρουσης 1 προς 625, αν και οι πιθανότητες αυτές επαναϋπολογίζονται καθημερινά.
«Συχνά, όταν ανακαλύπτονται για πρώτη φορά νέα αντικείμενα, χρειάζονται αρκετές εβδομάδες δεδομένων για να μειωθούν οι αβεβαιότητες και να προβλεφθούν επαρκώς οι τροχιές τους για χρόνια στο μέλλον», έγραψε η NASA στο Twitter. «Οι αναλυτές τροχιών θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τον αστεροειδή 2023 DW και να ενημερώνουν τις προβλέψεις καθώς έρχονται περισσότερα δεδομένα».
Σύμφωνα με το livescience, μια άμεση πρόσκρουση από έναν τέτοιο βράχο δεν θα ήταν κατακλυσμιαία όπως ο αστεροειδής πλάτους περίπου 12 χιλιομέτρων (7,5 μιλίων) που σκότωσε τους δεινόσαυρους και έπεσε στη Γη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια. Ωστόσο, ο 2023 DW θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές ζημιές αν προσγειωνόταν κοντά σε μια μεγάλη πόλη ή μια πυκνοκατοικημένη περιοχή. Ένας μετεωρίτης μικρότερος από το μισό μέγεθος του 2023 DW εξερράγη πάνω από το Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας το 2013, δημιουργώντας ένα ωστικό κύμα που προκάλεσε ζημιές σε χιλιάδες κτίρια και τραυμάτισε περίπου 1.500 ανθρώπους.
Αν και μια σύγκρουση με τον 2023 DW είναι εξαιρετικά απίθανη, οι επιστήμονες αναπτύσσουν ταχύτατα μεθόδους για την προστασία της Γης από δυνητικά επικίνδυνους αστεροειδείς όπως αυτός. Την περασμένη εβδομάδα, οι επιστήμονες της NASA δημοσίευσαν τέσσερις μελέτες που επιβεβαιώνουν ότι η αποστολή της υπηρεσίας Double Asteroid Redirection Test (DART) είχε αλλάξει με επιτυχία την τροχιά ενός μικρού αστεροειδούς, αφού χτύπησε ένα διαστημόπλοιο απευθείας πάνω του. Οι επόμενες αποστολές βρίσκονται επί του παρόντος στα σκαριά για την περαιτέρω βελτίωση της αποτελεσματικότητας αυτής της τεχνικής πλανητικής άμυνας.
- Βαρουφάκης: Δεν ήταν αναρχικοί ή αριστεριστές, αλλά μπράβοι της νύχτας - Η πρώτη ανάρτηση του Γενικού Γραμματέα του ΜΕΡΑ25 μετά την επίθεση
- Φταις Κυριάκο Μητσοτάκη εσύ και ουδείς άλλος - Γι' αυτό σε ψήφισαν για να φτιάξεις ό,τι οι άλλοι αμέλησαν όχι για να τους χρησιμοποιείς ως άλλοθι
- Χατζηδάκης για Τέμπη: Ο ΟΣΕ είναι δύο-τρεις φορές χειρότερο πρόβλημα από την Ολυμπιακή
- Time Out: Ποιοι είναι οι 14 πιο υποτιμημένοι ταξιδιωτικοί προορισμοί στον κόσμο - Το ελληνικό νησί ανάμεσά τους
- ΑΑΔΕ: Ενας στους τρεις «έσβησε» φόρους και πρόστιμα με προσφυγή στην εφορία το 2022
Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κι επίσημα ο Σωκράτης Φάμελλος με 49,41% - «Δεν θα ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο», λένε από τον Πολάκη
Τροχαίο στο Αγρίνιο: Το ξέσπασμα της μητέρας της Χαριτίνης και του Άκη - «Δεν υπάρχει τίποτα, είμαστε αποτελειωμένοι»
Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ
Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr