James Webb: Φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά ο πιο μακρινός γαλαξίας που γνωρίζουμε
Το φως του γαλαξία JADES-GS-z14-0 χρειάστηκε 13,5 δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει μέχρι τη Γη.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ο πιο μακρινός γνωστός γαλαξίας φωτογραφήθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.
Ο γαλαξίας, που ονομάζεται JADES-GS-z14-0, αποκαλύπτεται όπως ήταν μόλις 290 εκατομμύρια χρόνια μετά τη μεγάλη έκρηξη, στην αυγή του σύμπαντος. Ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ του τηλεσκοπίου ήταν ένας γαλαξίας που εθεάθη 325 εκατ. χρόνια μετά τη μεγάλη έκρηξη, η οποία συνέβη πριν από σχεδόν 14 δισ. χρόνια.
Φωτεινός για την ηλικία του;
Σύμφωνα με τον Guardian, ο γαλαξίας είναι πολύ πιο φωτεινός από το αναμενόμενο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η πρώτη γενιά αστεριών ήταν είτε πιο φωτεινή είτε σχηματίστηκε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι προέβλεπαν οι συμβατικές κοσμολογικές θεωρίες.
«Το σύμπαν σε αυτά τα πρώιμα στάδια ήταν διαφορετικό από ό,τι είναι σήμερα», δήλωσε ο Δρ Francesco D'Eugenio, του Πανεπιστημίου του Cambridge, ένας από την ομάδα πίσω από την ανακάλυψη. «Οι πρώιμοι γαλαξίες - αυτός είναι ο πιο μακρινός που βρέθηκε αλλά υπάρχουν και άλλοι - φαίνεται να είναι πιο φωτεινοί από ό,τι αναμενόταν από τα μοντέλα».
Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα εκτοξευθεί το 2021, μπορεί να δει μακρύτερα στο σύμπαν από οποιοδήποτε προηγούμενο τηλεσκόπιο. Λόγω της διαστολής του σύμπαντος, το φως από μακρινούς γαλαξίες τεντώνεται σε μεγαλύτερα μήκη κύματος καθώς ταξιδεύει, ένα φαινόμενο γνωστό ως ερυθρομετατόπιση. Σε αυτούς τους γαλαξίες το φαινόμενο είναι ακραίο, τεντώνεται κατά 15 φορές και μετακινεί ακόμη και το υπεριώδες φως των γαλαξιών σε υπέρυθρα μήκη κύματος, όπου μόνο το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb έχει τη δυνατότητα να το δει.
Αυτές οι απίστευτα μακρινές παρατηρήσεις αποκαλύπτουν το σύμπαν στη νηπιακή του κατάσταση και ήδη μεταμορφώνουν την κατανόηση των επιστημόνων για το πρώιμο σύμπαν. Ένα αναδυόμενο θέμα είναι ότι οι γαλαξίες και οι μαύρες τρύπες φαίνεται να έχουν αναπτυχθεί πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν.
Ο Δρ Stefano Carniani, της Scuola Normale Superiore στην Πίζα, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Ο JADES-GS-z14-0 γίνεται τώρα το αρχέτυπο αυτού του φαινομένου. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι το σύμπαν μπορεί να δημιουργήσει έναν τέτοιο γαλαξία σε μόλις 300 εκατ. χρόνια».
Αυτό υποδηλώνει ότι είτε τα πρώτα αστέρια ήταν πολύ πιο φωτεινά από αυτά που βλέπουμε σήμερα είτε ότι ο γαλαξίας ήταν πολύ πιο μαζικός. «Δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι για το ποιο από τα δύο είναι», δήλωσε ο D'Eugenio.
Η απροσδόκητη φωτεινότητα αυτών των πρώιμων γαλαξιών σημαίνει ότι το τηλεσκόπιο θα μπορούσε να κάνει ακόμη πιο μακρινές παρατηρήσεις.
Ο καθηγητής Brant Robertson, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σάντα Κρουζ, δήλωσε: «Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να δούμε και άλλα παραδείγματα νωρίτερα στο σύμπαν - πιθανώς μέσα στα πρώτα 200 εκατομμύρια χρόνια. Το πρώιμο σύμπαν έχει τόσα πολλά ακόμη να προσφέρει»
Αυξάνεται η συμμετοχή στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισαν 38.000 πολίτες μέχρι τις 14:00 - Δείτε όλες τις εξελίξεις
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Νεκρός βρέθηκε Ισραηλινός ραβίνος - «Αντισημιτική τρομοκρατική ενέργεια»
Κομμωτήριο στον Ασπρόπυργο παρείχε και... ροζ υπηρεσίες
Η Adele αποχαιρετά το κοινό της: «Νιώθω εξαντλημένη συναισθηματικά και σωματικά»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr