Με ποια ταχύτητα σκεφτόμαστε; Επιστήμονες βρήκαν την απάντηση
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τα δεδομένα που συλλέγουν τα αισθητηριακά όργανα με ταχύτητα 10 bits το δευτερόλεπτο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Επιστήμονες μέτρησαν την ταχύτητα με την οποία ο ανθρώπινος εγκέφαλος επεξεργάζεται σκέψεις.
Τα μάτια, τα αυτιά, η μύτη, το δέρμα συλλέγουν δεδομένα από το περιβάλλον μας με ταχύτητα 1 δισεκατομμύριου bit ανά δευτερόλεπτο. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τα δεδομένα που συλλέγουν τα αισθητηριακά όργανα με ταχύτητα 10 bits το δευτερόλεπτο.
Αναλύοντας την υπάρχουσα βιβλιογραφία για ανθρώπινες συμπεριφορές όπως η ανάγνωση, η γραφή, το παιχνίδι βιντεοπαιχνιδιών και η επίλυση των κύβων του Ρούμπικ, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι σκέφτονται με ταχύτητα 10 bit ανά δευτερόλεπτο.
«Κάθε στιγμή, εξάγουμε μόλις 10 bit από το τρισεκατομμύριο που προσλαμβάνουν οι αισθήσεις μας και χρησιμοποιούμε αυτά τα 10 για να αντιληφθούμε τον κόσμο γύρω μας και να πάρουμε αποφάσεις», τόνισε ο συν-συγγραφέας της έρευνας Μάρκους Μάιστερ και διερωτήθηκε «Αυτό εγείρει ένα παράδοξο: Τι κάνει ο εγκέφαλος για να φιλτράρει όλες αυτές τις πληροφορίες;».
Τα μεμονωμένα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο είναι γνωστό ότι είναι ισχυροί επεξεργαστές πληροφοριών, ικανά να μεταδίδουν περισσότερα από 10 bit ανά δευτερόλεπτο πληροφοριών. Ωστόσο, τα ευρήματα της έρευνας υποδηλώνουν ότι δεν συμβάλουν στην επεξεργασία των σκέψεων με τόσο υψηλές ταχύτητες.
Η πιθανή εξήγηση
Οι επιστήμονες εικάζουν ότι το όριο ταχύτητας πιθανόν εμφανίστηκε στα πρώτα ζώα με νευρικό σύστημα από τα οποία εξελίχθηκε ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Τα πλάσματα αυτά πιθανότατα χρησιμοποιούσαν τον εγκέφαλό τους κυρίως για να πλοηγηθούν, ώστε να μετακινούν την τροφή τους και να απομακρύνονται από τα αρπακτικά. Αντίστοιχα και ο ανθρώπινος εγκέφαλος ίσως έχει εξελιχθεί έτσι ώστε να μπορεί ακολουθεί ένα «μονοπάτι» σκέψης τη φορά.
«Στην πραγματικότητα, τα 10 bit ανά δευτερόλεπτο χρειάζονται μόνο στις χειρότερες περιπτώσεις και τις περισσότερες φορές το περιβάλλον μας αλλάζει με πολύ πιο χαλαρό ρυθμό», επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Ανατριχίλα: Ο Τραμπ δεν αποκλείει προσάρτηση της Γροιλανδίας και της Διώρυγας του Παναμά – Απειλεί με «κόλαση» τη Μέση Ανατολή
Διαμαντοπούλου: Μόνο ο Γεωργιάδης καταχέριασε τη Λατινοπούλου για Σημίτη – Η αιχμή και η… διόρθωση
Γυναικοκτονία στην Κομοτηνή: Τα δραματικά τελευταία μηνύματα της Ευγενίας - «Είναι ψυχοπαθής»
Λίμπερτυ Πολύζου: Θρίλερ με τον θάνατο της γνωστής εικαστικού και της κόρης της - «Ακούστηκε μέχρι και το σύνδρομο Γκαίμπελς»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr