Ellinika Hoaxes: Προκαλεί σάλο η επίλογή τους από το Facebook
Στη ΜΚΟ Ellinika Hoaxes ο έλεγχος της εγκυρότητας της ελληνικής ειδησεογραφίας. Ποια η αντίδραση των κοµµάτων για την επιλογή🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
H επιλογή του Facebook να αναθέσει τον έλεγχο εγκυρότητας της ελληνικής ειδησεογραφίας (fact checking) στη ΜΚΟ Ellinika Hoaxes (τυπικά πιστοποιηµένη από το διεθνές poynter.org στις αρχές του έτους) προκάλεσε απορίες και τουλάχιστον αίσθηση και ξάφνιασµα σε κυβερνητικούς κύκλους, παρότι για τον ελληνικό ιστότοπο συνιστά διεθνή αναγνώριση.
Η επίσηµη ανακοίνωση από το Facebook πραγµατοποιήθηκε την περασµένη Πέµπτη και εκφράστηκε από τη Λάουρα Μπονοντσίνι, διευθύντρια ∆ηµόσιας Πολιτικής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Είµαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουµε τη συνεργασία µας στην Ελλάδα µε τα Ellinika Hoaxes, µε βάση την προτεραιότητά µας για την καταπολέµηση της παραπληροφόρησης και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων στο Facebook και στην Ελλάδα, εν όψει των προσεχών ευρωεκλογών. Η παραπληροφόρηση είναι ένα πολύπλοκο και εξελισσόµενο πρόβληµα και επενδύουµε πολύ για την επίλυσή του, διότι πιστεύουµε ότι παρέχουµε χώρο για συζητήσεις των πολιτών κατά την περίοδο των εκλογών. Θα συνεχίσουµε να λαµβάνουµε µέτρα για να διασφαλίσουµε ότι η συζήτηση αυτή είναι ασφαλής, αυθεντική και ακριβής».
Εξωστρέφεια
Τονίζεται εξάλλου ότι οι σηµερινοί συνεργάτες του Facebook -συµπεριλαµβανοµένου και του Ellinika Hoaxes- για την επαλήθευση των γεγονότων «εγκρίνονται από το ∆ιεθνές ∆ίκτυο Ελέγχου Ενηµέρωσης, που εφαρµόζει πρότυπα όπως η µη εξωστρέφεια και η διαφάνεια των πηγών. Οι συνεργάτες αυτοί αποτελούν επίσης µέρος µιας συλλογικής προσπάθειας της οποίας ηγείται η IFCN για να ελέγξει το περιεχόµενο που σχετίζεται µε τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που ονοµάζεται FactCheckEU.
Από σήµερα, όλοι οι συµµετέχοντες στο FactCheckEU θα µπορούν να αξιολογήσουν και να αναθεωρήσουν αιτήµατα στο Facebook». Η εταιρεία είχε από καιρό ενηµερώσει τα πολιτικά κόµµατα (ΣΥΡΙΖΑ, Ν∆, ΚΙΝΑΛ, Ποτάµι, ΑΝΕΛ) για την αλλαγή στρατηγικής στη διαφήµιση (µε σκοπό τη διαφάνεια στη χρηµατοδότηση) και στην εξακρίβωση ειδήσεων. Ωστόσο, στους κόλπους της κυβέρνησης η επιλογή του συγκεκριµένου ιστότοπου προξένησε εντύπωση, η οποία εκφράστηκε µέχρι στιγµής από τον υφυπουργό ΨΗΠΤΕ Λευτέρη Κρέτσο.
«Ο παγκόσµιος τεχνολογικός κολοσσός της Facebook, ο οποίος εµφανίζει χρηµατιστηριακή αξία 534 δισ. δολαρίων (Galloway, 2018), µε περίπου 3 δισεκατοµµύρια χρήστες παγκοσµίως και αποστολή 41,6 εκατ. µηνυµάτων κάθε λεπτό, αποφάσισε να αναθέσει το έργο του θεµατοφύλακα της αλήθειας των ειδήσεων στο ελληνικό ∆ιαδίκτυο σε µια εταιρεία που δεν έχει την ίδια εξειδίκευση και εµπειρία µε τους αντίστοιχους συνεργάτες της Facebook σε άλλες χώρες, όπως το AFP και το Associated Press» ανέφερε ο κ. Κρέτσος, σηµειώνοντας ότι ο ιδρυτής του ήταν εκείνος που είχε ζητήσει τη συνδροµή εθνικών και υπερεθνικών ρυθµιστικών Αρχών για την καταπολέµηση του προβλήµατος και µε αφορµή τη σφαγή στη Νέα Ζηλανδία. Σκεπτικισµό για τη συνερ γασία εξέφρασαν στελέχη της Ν∆, τηρώντας στάση αναµονής.
«Θα µπορέσει να ανταποκριθεί στο µεγάλο αυτό έργο που ανέλαβε η συγκεκριµένη ιστοσελίδα, όταν σε άλλες χώρες το Facebook το έχει αναθέσει σε µεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα;» αναρωτιούνταν. Θεωρούν, ωστόσο, την επιλογή του Ellinika Hoaxes καλύτερη «παρά να αναλάµβανε τον ρόλο αυτό το ΑΠΕ». Την αναζήτηση συνεργάτη σε αυτό το πεδίο στην Ελλάδα από το Facebook επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης.
Ηταν µάλιστα παρών σε εκείνη την επίσηµη ενηµέρωση από την περιφερειακή διευθύντρια της εταιρείας (στη Νοτιοανατολική Ευρώπη) που µετέφερε τη βούληση για να γίνει το Facebook πιο ασφαλές. «Ενηµερωθήκαµε για µια σειρά αλλαγών µε σκοπό την ασφαλή µετάδοση ειδήσεων, την καταπολέµηση διασποράς fake news και false news, αλλά και για την εγκατάσταση εφαρµογής ενός νέου τρόπου µε τον οποίο κάθε χρήστης θα βλέπει τη χρηµατοδότηση της πολιτικής διαφήµισης στις ευρωεκλογές, υποψηφίων και κοµµάτων, κάτι που ενδεχοµένως να εφαρµοστεί και στις εθνικές εκλογές» ανέφερε ο κ. Χρηστίδης, τονίζοντας ότι το ΚΙΝΑΛ είναι υπέρ της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, θέσεων, απόψεων στο ∆ιαδίκτυο και στα social media, µακριά από τη λογική των fake news και της ρητορικής µίσους που «ταλαιπώρησε την ελληνική πολιτική σκηνή τα δέκα χρόνια της κρίσης».
Θετικά βλέπει τη συνεργασία το Ποτάµι. «Η ανάθεση του ελέγχου σε συγκεκριµένη ελληνική επιχείρηση για την ελληνική γλώσσα υποθέτω ότι έγινε µέσα από συγκεκριµένες προδιαγραφές και µετά από µια εκτεταµένη έρευνα αγοράς, ακριβώς επειδή υπάρχουν πολύ αξιόλογες προσπάθειες που γίνονται στον συγκεκριµένο χώρο από Ελληνες ερευνητές. Με περιέργεια λοιπόν αναµένω να δω πόσο αποτελεσµατικός θα είναι ο µηχανισµός “φρεναρίσµατος” των fake news για την ελληνική γλώσσα και ελπίζω να είναι πολύ», σηµείωσε ο γραµµατέας κοινοβουλευτικού έργου, Γιώργος Μαυρωτάς
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr