Δρ. Χριστίνα Γιαννόπαπα: Το Διάστημα είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας
Η επικεφαλής του Γραφείου του Γενικού Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων του Τμήματος Στρατηγικών Υπηρεσιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) μιλά στο ethnos.gr🕛 χρόνος ανάγνωσης: 17 λεπτά ┋
Η Δρ. Χριστίνα Γιαννόπαπα είναι Ελληνίδα επιστήμονας με υψηλών προδιαγραφών βιογραφικό. Είναι επικεφαλής στο Γραφείο του Γενικού Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων του Τμήματος Στρατηγικών Υπηρεσιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) που εδρεύει στο Παρίσι και παράλληλα υπεύθυνη για τις σχέσεις των κρατών-μελών και των κοινοβουλίων αυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ των υπολοίπων ιδιοτήτων της είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη πολιτικών πτυχών ασφάλειας και κατέχει θέση Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Βιομηχανικής Μηχανικής και Επιστημών Καινοτομίας στο Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν της Ολλανδίας.
Στη συνέντευξή της στο ethnos.gr ανέπτυξε τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει το Διάστημα στην καθημερινή μας ζωή και παρουσίασε σχετικό βίντεο, το οποίο πρόκειται να προβληθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο στο Υπουργικό Συμβούλιο της Ελλάδας στο οποίο περιλαμβάνεται μέρος των ολοκληρωμένων προτάσεων της ESA που θα τεθούν επί τάπητος προκειμένου να ληφθούν οι νέες αποφάσεις για τα προγράμματα που θα ακολουθηθούν στο άμεσο μέλλον.
Η επόμενη σύνοδος, με την επωνυμία «Space19+» θα λάβει χώρα στις 27-28 Νοέμβριου του 2019 στη Σεβίλλη της Ισπανίας όπου εκεί θα συναντηθούν Ευρωπαίοι υπουργοί αρμόδιοι για τις διαστημικές δραστηριότητες καθώς και παρατηρητές προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον της Ευρώπης στο διάστημα σύμφωνα με το όραμα της ESA σχετικό με τις προτάσεις «επόμενης γενιάς» που φιλοδοξεί να υλοποιήσει.
Βάσει των πτυχίων, των διακρίσεων, των υποτροφιών και των βραβείων σας στοχεύσατε «ψηλά» και πετυχημένα σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο. Πόσο δύσκολο είναι για μία γυναίκα να κατακτήσει «κορυφές» σε τόσο υψηλό επιστημονικό επίπεδο;
«Στη δική μου την περίπτωση δεν σκέφτηκα ποτέ ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ γυναίκας και άντρα. Σίγουρα ο χώρος στον οποίο κινούμαι είναι ανδροκρατούμενος. Ποτέ όμως δεν αντιμετώπισα διαφορά ως προς αυτό. Τελείωσα Μηχανικός σε Συστήματα Εργοστασίων και Ρομποτική. Έκανα διδακτορικό στη Βιοϊατρική. Κατόπιν πήρα έδρα στο Πανεπιστήμιο Αϊντχόβεν στα μαθηματικά με θέματα πολυφυσικής (multiphysics). Σε αυτόν τον τομέα, τα μαθηματικά είναι κοινή γλώσσα όλων άρα μπορεί κάποιος να τα χρησιμοποιήσει σε διαφορετικούς χώρους. Στη συνέχεια πήγα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος European Space Agency (ESA) αφού προηγουμένως είχα δουλέψει συμβουλευτικά σε διάφορες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Για ένα μικρό χρονικό διάστημα εργάστηκα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο κομμάτι της έρευνας.
Σημασία έχει να προσπαθούμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε από τη θέση στην οποία είμαστε. Πάντα ήθελα να μάθω πράγματα, να καταλάβω, να δω πώς λειτουργούν, πως κατασκευάζονται..Με ενδιέφεραν από πολύ μικρή οι εφαρμογές της υψηλής τεχνολογίας, οι λειτουργίες τους και τι καινούργια πράγματα μπορούμε να κάνουμε. Το σημαντικό είναι ότι στην Ελλάδα έχουμε την οικογένεια η οποία βοηθάει πολύ.
Δεν μπορεί κάποιος να κάνει τίποτα χωρίς την υποστήριξή της. Η μητέρα μου υπήρξε μεγάλος υποστηρικτής μου σε οτιδήποτε ήθελα να κάνω και με βοήθησε σε ό, τι ονειρεύτηκα. Αυτή τη στιγμή ο άνθρωπος που με στηρίζει είναι ο σύζυγός μου ο οποίος με βοηθάει, παίρνουμε αποφάσεις μαζί και δεν με σταματάει ποτέ σε οτιδήποτε θέλω να κάνω για την καριέρα μου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί ταυτόχρονα είμαι και μητέρα μίας επτάχρονης κόρης».
Μιλήστε μας για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και πως λειτουργεί σαν ομάδα.
«Στην ESA λειτουργούμε σαν οργανισμός και έχουμε 22 χώρες-μέλη. Σαν ομάδα ο Γενικός Διευθυντής επισκέπτεται τις 22 χώρες μέλη μία φορά το χρόνο και ενημερώνει όλες τις πολιτικές ηγεσίες της Ε.Ε. για τα οφέλη. Όσο αυτά γίνονται κατανοητά τόσο μεγαλύτερη συμμετοχή υπάρχει από διάφορες χώρες. Άλλες το βάζουν σε υψηλότερη προτεραιότητα και άλλες σε μικρότερη, άλλες έχουν ενδιαφέρον σε έναν τομέα και άλλες σε έναν άλλον. Ο Οργανισμός υποστηρίζει δύο ειδών προγράμματα: τα υποχρεωτικά και τα προαιρετικά. Στα υποχρεωτικά συμπεριλαμβάνονται: το πρόγραμμα Science (Επιστήμη) μαζί με κάποιο κομμάτι ανάπτυξης τεχνολογίας. Σε αυτό συμμετέχουν όλες οι χώρες με βάση τον ΑΕΠ που έχει η κάθε μία.
Πέρα αυτού συμμετέχουν και στα υπόλοιπα προαιρετικά προγράμματα με βάση τα ενδιαφέροντα, τις προτεραιότητες και τις ικανότητες που μπορεί να έχει η κάθε χώρα και αναλόγως του ύψους των χρημάτων που επιθυμεί να επενδύσει ή όχι.
Τα χρήματα που επενδύουν αποτελούν εθνικά κονδύλια της κάθε χώρας. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος δουλεύει βάσει του συστήματος της γεωεπιστροφής το οποίο είναι πολύ ενδιαφέρον. Τι σημαίνει όμως αυτό; Τα χρήματα τα οποία επενδύει μία χώρα για κάποιο αντικείμενο μέσα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος επιστρέφουν στην ίδια με βιομηχανικά συμβόλαια. Οι γεωεπιστροφές πηγαίνουν σε εταιρείες, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα».
Είστε στέλεχος του Οργανισμού Διαστήματος στο Παρίσι, υπεύθυνη για τις σχέσεις με τα κράτη-μέλη και τα κοινοβούλια των κρατών-μέλών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτήν την ιδιότητά σας.
«Όταν ακούει κάποιος τη λέξη Διάστημα θεωρεί ότι αφορά μόνο την εξερεύνηση των πλανητών και συνήθως είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεται. Δεν μπορεί όμως να σκεφτεί πόσο σημαντικό είναι το Διάστημα για τη ζωή στη Γη και πώς -μέσω αυτού- μπορούμε να την κάνουμε καλύτερη ή ακόμα πώς θα βοηθήσουμε και θα εκσυγχρονίσουμε την κοινωνία.
Οι πολιτικοί είναι εκείνοι που παίρνουν τις αποφάσεις ανάλογα με τις πληροφορίες που έχουν. Προσπαθώ στις επαφές που κάνω με τους πολιτικούς σε όλες τις χώρες να τους ενημερώνω, να τους δίνω τις κατάλληλες πληροφορίες που χρειάζονται ώστε να παίρνουν ενημερωμένες αποφάσεις. Δικός μου στόχος και σκοπός είναι να καταλαβαίνουν ότι το Διάστημα είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Αν κλείσουν όλοι οι δορυφόροι δεν θα λειτουργεί τίποτα. Θα επικρατήσει το απόλυτο χάος. Δεν θα μπορούν να προσγειωθούν αεροπλάνα, δεν θα μπορούμε να βγάλουμε λεφτά από τις Τράπεζες και θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα επικοινωνίας αφού δεν θα λειτουργεί τίποτα».
Πότε ξεκίνησε να συμμετέχει η χώρα μας στην ESA;
«Η Ελλάδα είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος από το 2006 ενώ έχουμε συνεργασία μαζί της από το 1994. Τότε συνεργαζόμασταν με το Υπουργείο Παιδείας. Η συνεργασία που συνήθως έχουμε, είναι με τα υπουργεία. Από κει και πέρα εξαρτάται με το πώς οργανώνει η κάθε χώρα στα θέματα της το χώρο του Διαστήματος. Εξαρτάται δε από τις ανάγκες που έχει και κατά πόσο την ενδιαφέρει να τοποθετηθεί και να εξελιχθεί σε αυτές.
Έχουμε άριστη συνεργασία με την Ελλάδα από το 2006.
Συνεργαστήκαμε με διάφορες κυβερνήσεις και μέχρι σήμερα όλοι προσπαθούν να κάνουν ό, τι καλύτερο μπορούν από τη μεριά τους. Υπήρξαν δυσκολίες την τελευταία δεκαετία όταν η χώρα είχε ξεκινήσει να έχει οικονομικά προβλήματα αλλά αυτό είναι ανεξάρτητο των κυβερνήσεων και οφείλεται στην γενικότερη οικονομική κατάσταση. Παρόλα αυτά όμως είδαμε ότι όλοι προσπαθούν να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν. Νομίζω ότι ο χώρος του Διαστήματος είναι ένας χώρος ανεξάρτητος κυβερνήσεων και πολιτικών πεποιθήσεων. Είναι κομμάτι της καθημερινής μας ζωής και όλοι έχουν οφέλη και ενδιαφέροντα ως προς αυτό.
Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουμε συμμετάσχει στα προγράμματα που περιγράψαμε παραπάνω. Εκτός των υποχρεωτικών συμμετείχαμε σε θέματα Επιστήμης και Τεχνολογίας ενώ τώρα συμμετέχουμε στα προγράμματα Τηλεπικοινωνιών και Παρακολούθησης της Γης. Η απόφαση για το ύψος της συμμετοχή μας στα προγράμματα αυτά λαμβάνεται κάθε 3 με 4 χρόνια. Η επόμενη απόφαση θα ληφθεί το ερχόμενο Νοέμβριο και έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι προτάσεις που θα παρουσιαστούν τότε».
Ποια είναι η οικονομική συνεισφορά της Ελλάδας;
«Τα επίσημα νούμερα συνεισφοράς της χώρας μας στον Οργανισμό είναι βάσει ΑΕΠ. Την περίοδο της οικονομικής κρίσης η συμμετοχή ήταν πολύ δύσκολη. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει αρχίσει και συμμετέχει περισσότερο.
Οι πολιτικοί είναι αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις για το που και πως θα δαπανηθούν τα χρήματα. Ένα ευρώ επένδυση δίνει έξι ευρώ επιστροφή.
Η ESA πέραν αυτού βοηθάει και στην ανάπτυξη της τεχνογνωσίας έτσι ώστε η χώρα να επωφεληθεί από τα οφέλη που μπορεί να της προσφέρει το Διάστημα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχει ο Οργανισμός για τη συμμετοχή της Ελλάδας -βάσει ΑΕΠ της χώρας μας- τα υποχρεωτικά προγράμματα είναι γύρω στα 11 εκατομμύρια ευρώ. Να πούμε εδώ ότι η Ελλάδα είναι από τις μικρές χώρες που έχουμε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι Έλληνες είναι ότι επιδοτώντας στο Διάστημα εμμέσως επιδοτούν σημαντικά κομμάτια όπως είναι η γεωργία, η αλιεία, η ναυτιλία και άλλοι σημαντικοί τομείς προκειμένου να υπάρξει βελτίωση συνθηκών και οικονομίας δηλαδή θα μπορούν να επιστρέψουν περισσότερα χρήματα πίσω. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να κάνει στροφή η Ελλάδα προς το Διάστημα. Η αρχή έχει γίνει».
Μιλήστε μας για τα οφέλη των εφαρμογών-τεχνολογιών που αποκομίζουμε από το Διάστημα;
«Τα οφέλη είναι πολλά. Αρχικά να πούμε κάποιες εφαρμογές που προήλθαν από αντίστοιχες ανάγκες του Διαστήματος και ο κόσμος πιθανότατα να μη γνωρίζει την προέλευσή τους, όπως είναι οι ισοθερμικές στολές, τα ηλιακά πάνελ (φωτοβολταϊκά) και ο ανιχνευτής φωτιάς.
Συνεχίζουμε με τη γνωστή σε όλους χρήση των PNT που μας δίνουν την ακριβή μας θέση. Καθημερινά όταν χρησιμοποιούμε το κινητό μας για να πάμε από το ένα σημείο στο άλλο ή αναζητούμε μία διεύθυνση που δεν γνωρίζουμε αυτό παίρνει στίγμα δορυφορικά για την τοποθεσία στην οποία βρισκόμαστε και το ακολουθούμε. Για τον λόγο αυτό κατασκευάσαμε (η ESA) για την Ευρωπαϊκή Ένωση το σύστημα Galileo που είναι ένα σύστημα Παγκόσμιας Δορυφορικής Πλοήγησης το οποίο βασίζεται και στην Αρχή της Θεωρίας τη Σχετικότητας του Αϊνστάιν, προκειμένου να έχει η Ευρώπη τη ανεξαρτησία της. Παρέχει μια ακόμα σημαντική λειτουργία. Αυτήν της αναζήτησης και διάσωσης (search and rescue). Εάν για οποιοδήποτε λόγο το σύστημα της Αμερικής βγει εκτός λειτουργίας εμείς έχουμε το δικό μας το οποίο έχει και μεγαλύτερη ακρίβεια. Ως προς τις τηλεπικοινωνίες η Ευρώπη στο εμπορικό κομμάτι είναι πάρα πολύ καλή. Είμαστε πρώτοι σε αυτό.
Επειδή σήμερα όλα συνδέονται μεταξύ τους μέσω ιντερνέτ αυτό που ενδιαφέρει το χρήστη είναι να έχει πάντα σύνδεση. Δεν τον ενδιαφέρει αν παίρνει σήμα από το δορυφόρο η από κάποιο επίγειο σύστημα. Άρα θα προσπαθήσουμε με τις καινούργιες τεχνολογίες να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στο να υπάρχει καλύτερη σύνδεση μεταξύ των επίγειων και των δορυφορικών συστημάτων για να έχει ο χρήστης ακόμα καλύτερη επικοινωνία μέσω του 5G που είναι η επόμενη γενιά των Τηλεπικοινωνιών. Η ESA βοηθάει στη δημιουργία των επόμενων γενιών Τηλεπικοινωνιών και το Νοέμβρη θα έχουμε το δικό μας Υπουργικό Συμβούλιο για τη λήψη προγραμματικών αποφάσεων.
Υπάρχει επίσης και μία άλλη δυνατότητα μέσω των δορυφόρων. Να μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος από επάνω τι συμβαίνει επίγεια. Μπορεί δηλαδή να βλέπει θέματα ασφάλειας, κλιματικές αλλαγές, φυσικές καταστροφές από φωτιές, σεισμούς και πλημμύρες, μετακινήσεις μεταναστών, την ναυτιλία και αεροπλοΐα, τις πειρατείες στους ωκεανούς, τις ιχθυοκαλλιέργειες και τις αγροτικές καλλιέργειες και άλλα πολλά. Να πούμε ότι το Διάστημα δεν είναι από μόνο του λύση είναι όμως ένα κομμάτι μιας λύσης συνδυαστικά με άλλες κινήσεις και πληροφορίες που τυχόν υπάρχουν. Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Copernicus στοχεύει να βοηθήσει σε αυτό και είναι το πιο ανεπτυγμένο σύστημα στον κόσμο για την παρακολούθηση της Γης. Αυτό που βλέπουμε από πάνω είναι ποιες χώρες δημιουργούν ρύπανση όπως το Γιοχάνεσμπουργκ της Αφρικής που έχει ανεπτυγμένη βιομηχανία. Στην Κεντρική Ευρώπη υπάρχει μεγάλη ρύπανση. Στη Βόρεια Αμερική επίσης υπάρχει και είναι μεγαλύτερη από τη Νότιο Αμερική. Στην Κίνα που έχει πάρα πολλά εργοστάσια φαίνεται από πάνω ότι υπάρχει μεγάλη ρύπανση. Εμείς στην Ελλάδα που συγκριτικά δεν έχουμε πολλά εργοστάσια δεν έχουμε και τόσο μεγάλη ρύπανση. Γενικότερα από το Διάστημα μπορείς να βλέπεις και να παίρνεις πληροφορίες με διάφορες παραμέτρους οι οποίες είναι αναμφισβήτητες. Συνήθως όταν γίνονται καταστροφές ή οτιδήποτε εμείς τα βλέπουμε από πάνω με μετρήσεις.
Τέλος έχουμε την Rosetta. Είπαμε ότι πολλές προηγμένες τεχνολογίες κατασκευάζονται για χρήση στο Διάστημα το οποίο είναι ένα απομακρυσμένο και δύσκολο περιβάλλον. Η Rosetta διαθέτει μία κάμερα που κατασκευάστηκε με δυνατότητα να διακρίνει πολλές αποχρώσεις του γκρι και να δίνει μετρήσεις. Κάποια εταιρεία αποφάσισε να πάρει αυτή την τεχνολογία και να τη χρησιμοποιήσει επίγεια για την ανίχνευση πυρκαγιάς όταν ξεκινά να υπάρχει εστία. Σχετικά με τις καμένες περιοχές εμείς μαζί με άλλους οργανισμούς συνεργαζόμαστε στο International Charter of Space and Major Disasters (Διεθνής Συμφωνία Διαστήματος για μεγάλες καταστροφές) το οποίο είναι ένα διεθνές κομμάτι όπου συνεργάζονται μεταξύ τους διάφορες χώρες και οργανισμοί που έχουν δορυφορικά συστήματα και δίνουν εικόνες σε χώρες που αντιμετωπίζουν μία καταστροφή. Δηλαδή αν κάπου εκρήγνυται ένα ηφαίστειο, οι δορυφορικές εικόνες μας βοηθάνε να δούμε τι γίνεται τη στιγμή της καταστροφής και την αποτίμηση της.
Δεν αφορά όμως μόνο ηφαιστειακές εκρήξεις αλλά και πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες, εργοστάσια και άλλα δηλαδή οποιαδήποτε ανθρώπινη ή φυσική καταστροφή. Παραδείγματος χάριν όταν χάνονται αεροπλάνα. Μπορείς από πάνω να κάνεις παρακολούθηση και να δεις τι ακριβώς συμβαίνει. Εξαρτάται βέβαια αν έχει περάσει δορυφόρος την ώρα της καταστροφής. Και τότε υπάρχει η δυνατότητα οπτικής παρακολούθησης».
Γιατί είναι η NASA πιο δημοφιλής από την ESA;
«Η Αμερική επενδύει πολλαπλάσια χρήματα στον τομέα του Διαστήματος σε σχέση με την Ευρώπη. Παρόλα αυτά εμείς είμαστε καλοί στην αξιοποίησή τους και καταφέρνουμε πολλά σε σχέση με την Αμερική.
Γενικότερα μιλώντας, στην Ευρώπη έχουμε τα δικά μας συστήματα που είναι εξαιρετικά καθώς και ισχυρή επιστημονική ανάπτυξη. Η ESA λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι αντάξια της NASA αλλά οι περισσότεροι αναγνωρίζουν την δεύτερη γιατί τα κονδύλια που διαθέτει για προγράμματα είναι μεγαλύτερα, της τάξης των 35 δις έναντι των 10 δις που διαθέτει η Ευρώπη για τα δικά της. Η Αμερική επενδύει πάρα πολλά χρήματα στο Διάστημα ενώ η Ευρώπη βάζει πάρα πολύ λίγα. Σύμφωνα με το 1 προς 3 που είναι η αναλογία, καταφέρνουμε να κάνουμε πολλά και δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα».
Οι Αμερικανοί επιθυμούν να υλοποιήσουν την επιστροφή τους στο φεγγάρι και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος λέει ότι θα δημιουργήσουν «χωριό» ή αλλιώς «The Moon Village». Ισχύει αυτό;
«Αυτή τη στιγμή το φεγγάρι έχει αποκτήσει ενδιαφέρον για όλους. Ο Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος μιλάει για το «Μoon Village» λέγοντας ότι είναι ένα ανοιχτό σχέδιο στο οποίο όλοι μπορούν να συμμετέχουν και να συνεργάζονται μεταξύ τους. Βρισκόμαστε στην εποχή 4 του Διαστήματος δηλαδή σε μία καινούργια εποχή που ταυτόχρονα αλλάζουν και οι τεχνολογίες αλλά και πολλά άλλα πράγματα. Το διάστημα αρχίζει και γίνεται πιο κοντινό κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Στο χώρο αυτό αρχίζουν να συμμετέχουν πολύ περισσότερες χώρες ενώ επενδύουν και ιδιώτες. Θα υπάρξουν δηλαδή συνεργασίες όχι μόνο με άλλα κράτη αλλά και με ιδιώτες».
Τι ρόλο έχει η Rolls-Royce στην ναυτιλία;
«Είναι η τέταρτη γενιά Ναυτιλίας. Η ναυτιλία τα επόμενα χρόνια θα αλλάξει από ότι την ξέρουμε σήμερα. Όπως αλλάζει και το Διάστημα. Αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στο Διάστημα διανύουμε την περίοδο 4 όπως είπαμε παραπάνω, με καινούργιες τεχνολογίες και μπορούμε κι εμείς να μπούμε μέσα σε αυτό που προσπαθεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος. Ταυτόχρονα και η ναυτιλία αλλάζει. Στο παρελθόν είχαμε την μεταφορά από το σύστημα των ατμομηχανών στην επόμενη γενιά και τώρα βρισκόμαστε προς μία νέα αλλαγή.
Η Rolls-Royce έκανε συμφωνία μαζί μας για την επόμενη γενιά. Μπορεί να είναι μία βιομηχανική δύναμη αλλά κοιτάει και τον τομέα «επόμενης γενιάς» της Ναυτιλίας. Έχουμε και άλλες συνεργασίες με άλλες χώρες, πάλι για θέματα της ναυτιλίας. Αν κάποιος έχει τη δυνατότητα να συνδυάσει τις πληροφορίες από δορυφόρους και αισθητήρες που υπάρχουν πάνω στα πλοία, τότε μπορεί να έχει περισσότερη πληροφορία ώστε να βγάλει πιο ενημερωμένη απόφαση. Και στη ναυτιλία χρησιμοποιούν τις τηλεπικοινωνίες μέσω δορυφόρων.
Την Rolls-Royce την ενδιαφέρει να δει το κομμάτι Logistics (διαχείριση υλικού) δηλαδή το Automatic Docking (αυτόματη επιβίβαση) ή το Automatic Loading-Off Loading (αυτόματη φόρτο-εκφόρτωση) και να μπορούν να χρησιμοποιήσουν πληροφορίες από το Διάστημα για να απλουστέψουν τις διαδικασίες τους».
Υπάρχει πρόγραμμα για παιδιά;
«Ναι, η ESA έχει πολλά προγράμματα για παιδιά. Ένα από αυτά είναι το CanSat Competition. Είναι ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για παιδιά. Στην Ελλάδα υπάρχουν σχολεία που συμμετέχουν σε αυτό. Η ESA κάνει έναν ανοιχτό διαγωνισμό σε όλες τις χώρες μέλη και μπορεί ο οποιοσδήποτε να δηλώσει συμμετοχή. Έμαθα σήμερα ότι έχουν ήδη παρακολουθήσει μαθήματα εκπαίδευσης για δασκάλους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος που υπάρχει στο Βέλγιο.
Πρόσφατα με προσέγγισε ένα μικρό αγόρι και μου είπε «γεια σας κυρία Γιαννόπαπα. Θα ήθελα να σας πω ότι μου άρεσε πάρα πολύ πέρυσι η παρουσίαση σας. Γιατί μου αρέσει το Διάστημα». Αυτό νομίζω ότι είναι το μεγαλύτερό μου επίτευγμα. Να ακούω τα παιδιά να λένε «με εμπνέει» ή «μου αρέσει το Διάστημα». Κάθε παιδί που εμπνέεται αποκτά παράλληλα αγάπη για τη μάθηση και θέλει να κάνει πράγματα επειδή κατάφερα να του ξυπνήσω το ενδιαφέρον του. Αυτό είναι για εμένα το πιο σημαντικό επίτευγμα το οποίο μου δίνει και την πιο μεγάλη προσωπική ικανοποίηση».
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr