Apollo 11: Μισός αιώνας από το «µεγάλο άλµα για την ανθρωπότητα»
Σειρά εκδηλώσεων από τη NASA για την επέτειο της κατάκτησης της Σελήνης. Οι ΗΠΑ ξαναζούν τις ιστορικές στιγµές µε την αποστολή του «Apollo 11» και τους ήρωεςΑρµστρονγκ, Ολντριν και Κόλινς🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Με ιδιαίτερο ενθουσιασµό γιόρτασε χθες η επιστηµονική κοινότητα αλλά και ο διεθνής Τύπος τη συµπλήρωση 50 ετών από την αποστολή του «Apollo 11» και την ιστορικής σηµασίας κατάκτηση της Σελήνης από τη NASA και τους Νιλ Αρµστρονγκ, Εντουιν «Μπαζ» Ολντριν και Μάικλ Κόλινς. Στις ΗΠΑ η NASA αλλά και το Ιδρυµα Νιλ Αρµστρονγκ διοργάνωσαν σειρά εκδηλώσεων για το θέµα, ενώ όλο το καλοκαίρι σε διάφορες αµερικανικές πόλεις έχουν ανακοινωθεί εκθέσεις και οµιλίες.
Ο ενθουσιασµός µισό αιώνα µετά την επιτυχία δεν είναι καθόλου παράλογος. Η αποστολή του «Apollo 11» αποτελεί ένα από τα ορόσηµα στην εξερεύνηση του ∆ιαστήµατος από τον άνθρωπο. Η προσσελήνωση της σεληνάκατου «Eagle» («Αετός») που έφτασε εκεί µε τον θρυλικό πύραυλο Saturn V και το διαστηµόπλοιο «Columbia» αλλά κυρίως ο περίπατος των Ολντριν και Αρµστρονγκ στην επιφάνεια της Σελήνης έγραψαν ιστορία, καθώς αυτή ήταν η πρώτη φορά που ανθρώπινο πόδι πάτησε εκεί.
Εκτοτε βέβαια συνολικά άλλες πέντε επανδρωµένες αποστολές έχουν φτάσει στη Σελήνη και άλλοι δέκα άνθρωποι έχουν πατήσει πόδι στον φυσικό µας δορυφόρο, µε τους τελευταίους να επισκέπτονται το φεγγάρι το 1972. Συνολικά η αποστολή του «Apollo 11» είχε διάρκεια οκτώ ηµερών. Ο προωθητικός πύραυλος Saturn V άφησε το έδαφος λίγο µετά τις 17.30 ώρα Ελλάδας της 16ης Ιουλίου του 1969. Για τέσσερις ηµέρες οι τρεις αστροναύτες ταξίδευαν µέχρι το «Eagle» να αποσπαστεί από το «Columbia» και να πραγµατοποιήσει την προσσελήνωσή του.
Στις 20 Ιουλίου, πριν από 50 χρόνια, ο Νιλ Αρµστρονγκ πρώτα και ο Μπαζ Ολντριν στη συνέχεια βγήκαν από τη σεληνάκατο για να συλλέξουν δείγµατα και ό,τι άλλο µπορούσαν από την επιφάνεια της Σελήνης. Ο περίπατός τους σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας διήρκεσε κάτι παραπάνω από δύο ώρες και στη συνέχεια ξαναµπήκαν στον «Αετό» και επέστρεψαν στο «Columbia» που είχε µπει σε τροχιά. Η επιστροφή είχε επίσης διάρκεια τεσσάρων ηµερών και οι τρεις άνδρες προσθαλασσώθηκαν κοντά στην ατόλη Τζόνσον στον Ειρηνικό Ωκεανό. Από εκεί και πέρα ακολούθησαν και άλλες αποστολές -επανδρωµένες και µη- στη Σελήνη.
Μέχρι και σήµερα οι ΗΠΑ είναι η µόνη χώρα που έχει στείλει ανθρώπους στο φεγγάρι, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, µε την άνοδο της Κίνας και την ενίσχυση της Ινδίας, οι «διαστηµικές δυνάµεις» έχουν πολλαπλασιαστεί σε σχέση µε τα τέλη της δεκαετίας του 1960, όταν ΕΣΣ∆ και ΗΠΑ ανταγωνίζονταν µεταξύ άλλων και για την κατάκτηση του ∆ιαστήµατος. Η αποστολή του «Apollo 11» ήταν η πιο λαµπρή στιγµή της κούρσας του ∆ιαστήµατος και το βήµα του Αρµστρονγκ στο φεγγάρι ήταν «ένα µεγάλο άλµα για την ανθρωπότητα» (όπως χαρακτήρισε ο ίδιος την επιτυχία της αποστολής µε τη γνωστή φράση «ένα µικρό βήµα για τον άνθρωπο, ένα µεγάλο άλµα για την ανθρωπότητα») για πολλούς λόγους.
Ο Ψυχρός Πόλεµος περνούσε µια από τις πιο «θερµές» φάσεις του. Ο Ψυχρός Πόλεµος Το 1969 ήταν η επόµενη χρονιά της µεγάλης αντεπίθεσης των Βιετκόνγκ στον πόλεµο του Βιετνάµ, ενώ τα πυρηνικά όπλα επί των ηµερών του τότε νέου προέδρου Νίξον ήταν συνεχώς στο προσκήνιο ως φόβητρο για την επιβολή της πολιτικής βούλησης των δυνάµεων που τα διέθεταν. Ο κόσµος ήταν χωρισµένος στα δύο και το βήµα του Αρµστρονγκ σηµατοδότησε για πολλούς την υπέρβαση των «γήινων» προβληµάτων. Για άλλους ήταν η επιβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ κέρδισαν την κούρσα του ∆ιαστήµατος αφήνοντας πίσω την επίσης εξαιρετικά προηγµένη στη διαστηµική τεχνολογία ΕΣΣ∆. Η ΕΣΣ∆ είχε στείλει ήδη τη δεκαετία του 1950 τον δορυφόρο Sputnik στο ∆ιάστηµα, ενώ το 1961 και το 1963 οι κοσµοναύτες Γιούρι Γκαγκάριν και Βαλεντίνα Τερεσκόβα έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι που ταξίδεψαν στο ∆ιάστηµα.
Τροχαίο στα Χανιά: Αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του 45χρονου - «Θα ερευνηθεί εάν, πότε και τι εντολή δόθηκε»
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα: «Δεν προχωράμε χωρίς τη λίστα των ομήρων» διαμηνύει ο Νετανιάχου
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr