Έλενα Ακρίτα: Η Μενδώνη ζήτησε να παραιτηθεί ο Δημήτρης Λιγνάδης από το Εθνικό Θέατρο
Η ανάρτηση που έκανε η Έλενα Ακρίτα για τη Λίνα Μενδώνη και τον Δημήτρη Λιγνάδη στα social media🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Με μία ανάρτηση στο προσωπικό της προφίλ στο Facebook, η Έλενα Ακρίτα αναφέρει ότι σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η Λίνα Μενδώνη ζήτησε την παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στο Εθνικό Θεάτρο.
Διαβάστε ακόμα: Έλενα Ακρίτα στο ethnos.gr: Πώς νίκησα την κατάθλιψη - Είμαι κομμένη εδώ και χρόνια από την ΕΡΤ
«Η Λίνα Μενδώνη ζήτησε την παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεατρου Δημήτρη Λιγνάδη, σύμφωνα με αξιόπιστες δημοσιογραφικές πηγές. Θα παρακαλούσα να μη γίνουν εικασίες γύρω από τους λόγους της παραίτησης. Επισήμως ακόμα τίποτα δεν είναι γνωστό. Σχόλια με προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται» έγραψε, χαρακτηριστικά, η Έλενα Ακρίτα.
Η επίσημη ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέρει: «Οι αποφάσεις της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνονται αποκλειστικά μέσω των δελτίων Τύπου του ΥΠΠΟΑ και όχι από ιδιωτικά προφίλ στα social media. Κάθε άλλη «αξιόπιστη πληροφορία» είναι παραπλανητική και εξυπηρετεί ασαφείς σκοπιμότητες».
Την απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού διαδέχθηκε νέα ανάρτηση της Έλενας Ακρίτα. «Βγάζει μια αόριστη ανακοίνωση η Μενδώνη (ή η Αννούλα η Παναγιωταρέα) όπου σαφώς με φωτογραφίζει ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ. Και φυσικά το ΣΚΑΪ - SKAI σπεύδει να ‘συντρέξει’ την υπουργό χωρίς να κάνει ρεπορταζ για να διαπιστώσει αν ισχυει ή όχι η είδηση. Επειδη είμαι δημοσιογράφος παλαιας κοπής κι αυτά του σουξου μουξου δεν τα γουστάρω - τρεις ερωτησούλες στην υπουργό.
1. Παραιτείται ή δεν παραιτείται ο κ. Λιγνάδης; Επιβεβαιώστε ή διαψεύστε την ειδηση ξεκάθαρα κι αφήστε τα μισόλογα.
2. Υπάρχουν καταγγελίες, ναι ή όχι;
3. Μού αποσαφηνίζετε παρακαλώ την ασάφεια... των σκοπιμοτήτων μου; Είναι βαρύς ο χαρακτηρισμός, μην τρέχουμε τώρα στα δικαστήρια κι ανήκουμε και σε ευπαθείς ομάδες. Στο μεταξύ εμμένω στο ρεπορταζ μου.
Καταλαβατε υπουργέ; Κατάλαβες Αννούλα; Που θα μου υπαγορεύσεις πώς θα κάνω τη δουλειά μου;»
Ποιος είναι ο Δημήτρης Λιγνάδης
Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι αριστούχος απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου (1985). Δίδασκε επί σειρά ετών στο Τμήμα Θεάτρου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο και σε δραματικές σχολές (Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου, Ίασμος, Θέατρο των Αλλαγών κ.ά.). Διετέλεσε διευθυντής της Νέας Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και αναπληρωτής διευθυντής στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ενώ την περίοδο 2014-15 ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής στο Θέατρο «Πάνθεον».
Υπήρξε επί σειρά ετών υπεύθυνος του θεατρικού ομίλου στα Αρσάκεια Σχολεία και στο Κολλέγιο Ψυχικού. Από το 2018 έως σήμερα έχει αναπτύξει ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό-καλλιτεχνικό εγχείρημα, τα «Μαθήματα Πολέμου», βασισμένο στο έργο του Θουκυδίδη, με σκοπό την εμπέδωση και την εφαρμογή της λεγόμενης «βιωματικής διδασκαλίας της Ιστορίας».
Στο Εθνικό Θέατρο, για μία δεκαετία, ερμήνευσε βασικούς ρόλους στις χειμερινές και τις θερινές παραγωγές του, με κορυφαίους σκηνοθέτες και ηθοποιούς (Μινωτής, Σολωμός, Ευαγγελάτος, Βογιατζής, Ντασέν, Βαλάκου, Χατζηαργύρη, Συνοδινού, Κούρκουλος κ.ά.) Ακολούθως, συνεργάστηκε με το ελεύθερο θέατρο (Θέατρο Τέχνης, Θέατρο του Νότου, Θίασος Γιώργου Κιμούλη κ.ά.).
Από το 2001 σκηνοθετεί τόσο στο Εθνικό Θέατρο όσο και στο ελεύθερο θέατρο. Ενδεικτικές δουλειές του στο Εθνικό Θέατρο είναι: «Ορέστεια», «Βιομαγεία», «Δόκτωρ Φάουστους» και «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη (Επίδαυρος 2008), «Έξοδος» και «Έρως Θηλυκρατής» (Μικρή Επίδαυρος 2005-2006), καθώς και άλλες παραγωγές, μεταξύ των οποίων «Ο συλλέκτης», «Πέτρες στις τσέπες του», «Όσκαρ» (3 Βραβεία Θεάτρου).
Για το Φεστιβάλ Αθηνών έχει σκηνοθετήσει τα έργα: «13 αντικείμενα», «Φαίδρα», «Δεσποινίς Τζούλια». Έχει, επίσης, σκηνοθετήσει ή πρωταγωνιστήσει στα έργα «Αμαντέους», «Ο άνθρωπος της βροχής», «Το έπος του Διγενή», «Το τέλος του παιχνιδιού», «Βάκχες», «Πελοποννησιακός Πόλεμος», «Billy Elliot», «Ριχάρδος Γ’», «Αντιγόνη», «Πέερ Γκυντ». Έχει, επίσης, εργαστεί στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Βραβεύτηκε με Κρατικό Βραβείο της Ένωσης Κριτικών για την παράστασή του «Συμπόσιον 1-Περί Έρωτος», βασισμένο στο κείμενο του Πλάτωνα και Ελλήνων ποιητών (2010, Θέατρο Θησείον του Μιχαήλ Μαρμαρινού).
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr