Ο «Προμηθέας» του Νίκου Καραθάνου έρχεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
Ο Νίκος Καραθάνος επιστρέφει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση με τον «Προμηθέα»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ο Νίκος Καραθάνος επιστρέφει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση με τον «Προμηθέα», μία παράσταση βασισμένη στον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου. Είναι η δεύτερη φορά, μετά τους «Όρνιθες», που ο Νίκος Καραθάνος καταπιάνεται με το αρχαίο δράμα∙ ένα υλικό που τον συγκινεί γιατί, όπως δηλώνει: «Μοιάζει συνέχεια να μου λέει πως "τάφος μου είναι οι απόψεις μου κι ανάστασή μου το δίκαιο"».
Στον «Προμηθέα» του Νίκου Καραθάνου, που θα παρουσιαστεί στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης (10-30/10), ο Καύκασος δεν υπάρχει. Κανένας βράχος και καμία αλυσίδα δεν κρατούν αιχμάλωτο τον Προμηθέα. Τα πάντα συμβαίνουν σε ένα σπίτι. Σε ένα σπίτι-μετεωρίτη που αιωρείται στον χωροχρόνο και κατακλύζεται από τα τέσσερα στοιχεία της φύσης. Εκεί ζουν, σαν συγγενείς, και «κοσμογονούν» ο Προμηθέας (Νίκος Καραθάνος), το Κράτος και ο Ερμής (Χρήστος Λούλης), η Βία και η Ιώ (Γαλήνη Χατζηπασχάλη), ο Ήφαιστος και ο Ωκεανός (Γιάννης Κότσιφας).
Ο Νίκος Καραθάνος προσεγγίζει την τραγωδία του Αισχύλου επιχειρώντας, όπως λέει, να «μυθολογήσει την καθημερινότητα»: «Πάντα προσπαθούσα να καταλάβω πώς ένας πόνος σ' ένα δωμάτιο φεύγει από τους τοίχους, ταξιδεύει στον αέρα, γεννάει τέρατα και θεούς και δίνει μύθο». Ο διακεκριμένος δημιουργός ερμηνεύει και σκηνοθετεί τον Προμηθέα. Στο πρόσωπό του αναγνωρίζει τον καθέναν από εμάς. «Ο Προμηθέας εκπροσωπεί εσένα, εμένα, όλους, τη στιγμή που κοιτάξαμε το γεγονός της ζωής και μας είδε κι αυτό. Υπάρχει κάτι τόσο αρχαίο σε κάθε ανθρώπινο πρόσωπο που κάνει τον Χρόνο να καμπυλώνεται από ντροπή» παρατηρεί.
Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» συγκαταλέγεται στα όψιμα έργα του Αισχύλου. Πιθανολογείται πως γράφτηκε μεταξύ 475 και 470 πΧ. Για άλλους μελετητές, το ζήτημα της χρονολόγησής του παραμένει ανοιχτό. Αποτελεί τη μοναδική σωζόμενη τραγωδία όπου όλα τα δραματικά πρόσωπα -με εξαίρεση την Ιώ- έχουν θεϊκή υπόσταση.
O «Προμηθέας» είναι η δεύτερη σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου στο αρχαίο δράμα. Προηγήθηκαν οι αριστοφανικοί «Όρνιθες» το 2016 που έκαναν πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Επιδαύρου σε παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν, τον Μάιο του 2018, στο εμβληματικό θέατρο St. Ann's Warehouse στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Η παράσταση μπήκε στο top 10 του New York Magazine με τις καλύτερες παραγωγές στις ΗΠΑ για την ίδια χρονιά. Τον Ιανουάριο του 2020, οι «Όρνιθες» συμμετείχαν στο διεθνές φεστιβάλ Santiago a Mil, στο Σαντιάγο της Χιλής, εν μέσω μεγάλων κοινωνικοπολιτικών αναταραχών στη χώρα.
Είναι η τρίτη φορά που ο Καραθάνος σκηνοθετεί στη Στέγη. Η συνεργασία ξεκίνησε το 2015 με τον «Βυσσινόκηπο» του Τσέχοφ. Τη διασκευή του Προμηθέα υπογράφουν οι Νίκος Καραθάνος και Γιάννης Αστερής. Τα σκηνικά επιμελείται η Εύα Μανιδάκη, τα κοστούμια ο Άγγελος Μέντης, τους φωτισμούς η Φελίς Ρος, τη μουσική ο 'Αγγελος Τριανταφύλλου, τον ήχο ο Γιώργος Πούλιος και την κίνηση η Αμάλια Μπένετ. Μουσικοί επί σκηνής: 'Αγγελος Τριανταφύλλου, Γιώργος Πούλιος και οι Δημήτρης Γκόγκας (τρομπέτα), Γιάννης Γούναρης (κόρνο), Γιάννης Καΐκης (τρομπόνι), Ντίνος Τριανταφύλλου (τούμπα). Η παράσταση είναι αφιερωμένη στην Έλλη Παπαγεωργακοπούλου.
Monica Bellucci και Άννα Βίσση χέρι χέρι στο Ηρώδειο - Όταν η «απόλυτη» γνώρισε την Ιταλίδα σταρ
Willie Garson: Πέθανε ο «Stanford Blatch» του Sex and the City στα 57 του
Monica Bellucci: Έλαμψε ως Μαρία Κάλλας στο Ηρώδειο - Μπακογιάννης και Ιμάμογλου στο κοινό
Louis Vuitton: Στη νέα καμπάνια του γαλλικού οίκου συμμετέχουν μαθητές της Μήλου
Σπύρος Μπιμπίλας: Δέχτηκε πρόταση για τη σειρά «The Crown» - Ο ρόλος που θα υποδυθεί
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr