Η καρδιά του Σοπέν θα χτυπήσει στο Ηρώδειο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο αμφιθέατρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, για την εκδήλωση με τίτλο «Η καρδιά του Σοπέν θα χτυπήσει στο Ηρώδειο», που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Όπερας της Βαρσοβίας «Teatr Wielki – Polish National Opera», μια από τις σημαντικότερες Ορχήστρες στον κόσμο, η οποία έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού της Patrick Fοurnillier, με την πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου και με τον Δημήτρη Λάλο στον ρόλο του Σοπέν.
Η συναυλία πραγματοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του καθηγητή Καρδιολογίας, Παύλου Κ. Τούτουζα. Στη συνέντευξη τύπου πολύ συγκινητικά μίλησε η κ. Ιωάννα Λεβαντή, η οποία αναφέρθηκε στη δική της περιπέτεια υγείας, στέλνοντας μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας. Το 1989 έκανε μεταμόσχευση καρδιάς στο Λονδίνο, όταν όπως είπε «ήταν ένα κορίτσι 24 ετών, με πολύ αχνή ελπίδα ζωής».
Ο Δημήτρης Ρίχτερ, θύμισε ότι ο Φρεντερίκ Σοπέν πέθανε σε ηλικία 39 ετών από καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ αναφέρθηκε στο όραμα του Παύλου Τούτουζα, να εκπαιδευτεί το κοινό στην ενημέρωση και την πρόληψη. Ανάλογες τοποθετήσεις έκαναν και οι Κωνσταντίνος Τσιούφης και Χαράλαμπος Βλαχόπουλος.
Ο Δημήτρης Λάλος, ο οποίος με τη συμβολή του στη μουσική αυτή παράσταση, θέλει να μας εισαγάγει στη ψυχολογία του Πολωνού συνθέτη και να μας μεταφέρει το πνεύμα του, σημείωσε ό,τι «είναι τιμή να μου δίνεται η ευκαιρία να ερμηνεύσω έναν τόσο σπουδαίο δημιουργό. Εμείς οι καλλιτέχνες προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην ψυχική ανάταση και υγεία των ανθρώπων, αλλά αν δεν υπήρχαν σπουδαίοι επιστήμονες όπως εσείς που αφιερώνετε τη ζωή σας στην μελέτη και τη γνώση, η ανθρωπότητα θα ήταν διαφορετική».
Μιλώντας για τη συναυλία επεσήμανε ότι «είναι πολύ σημαντικό που σε αυτή τη βραδιά ενώνουμε την Τέχνη με την πρόληψη. Αυτός είναι ο αληθινός πολιτισμός. Νοιώθω μεγάλη ευθύνη γι’ αυτή τη συνύπαρξη με μια τόσο σημαντική Ορχήστρα. Μόνο χαρά και προσμονή που δημιουργεί αυτό το γεγονός. Κάθε φορά που ακούω τη μουσική του Σοπέν, με συγκινεί βαθύτατα. Μακάρι να έχω κάποια στοιχεία από την ευαισθησία του. Ο Σοπέν είναι τόσο σπουδαίος που αγγίζει όλη την ανθρωπότητα και όλοι πρέπει να έχουμε κοινά στοιχεία και να ακουμπάμε στην ευαισθησία του. Κάθε χαρακτήρας που ερμηνεύω έχει στοιχεία από μένα κι εγώ παίρνω στοιχεία από αυτόν. Έκανα έρευνα σε πολλά επίπεδα για να προσεγγίσω τον Σοπέν. Εκτός από το να ακούσω το έργο του, διάβασα τις επιστολές του, τις βιογραφίες που έχουν γραφτεί γι’ αυτόν, ώστε να καταφέρω να τον γνωρίσω, να τον πλησιάσω και να τον μεταφέρω στο κοινό. Σε κάθε ρόλο κάνεις κατάδυση στον χαρακτήρα που ερμηνεύεις. Ο Σοπέν είναι σπουδαίος καλλιτέχνης».
Απαντώντας σε ερώτηση για το τι μουσική ακούει επεσήμανε: «Δεν έχω κάποιο μουσικό σνομπισμό. Ακούω όλα τα είδη, αρκεί να είναι την κατάλληλη στιγμή. Η κλασική μουσική υπάρχει στη ζωή όλων μας, είτε το ξέρουμε είτε όχι. Κανένας στην πραγματικότητα δεν ξέρει πότε άκουσε για πρώτη φορά Σοπέν. Προφανώς από τότε που είμαστε μικρά παιδιά, όπως και τους άλλους κλασικούς. Μου δίνεται η ευκαιρία να ανακαλύψω τη μουσική του και τον συγκεκριμένο κορυφαίο δημιουργό και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό. Θα ταξιδέψω μέσα από την ψυχή του».
Σημειώνεται πως τα κείμενα που θα ερμηνεύσει ο Δημήτρης Λάλος, προέρχονται από το αρχείο του Frederic Chopin στη Βαρσοβία σε επεξεργασία από την Τατιάνα Παπαγεωργίου, η οποία είναι και μουσικολόγος και έχει μελετήσει συστηματικά τις πήγες που αφορούν στο έργο του συνθέτη, τα τελευταία χρόνια. Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει το πλέον εμβληματικό και διάσημο Πρώτο Κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε Μι ελάσσονα, που έγραψε σε ηλικία 20 χρόνων εμπνευσμένος από τον ερωτά του για την νεαρή Κωνστάντσα και το πρωτόπαιξε ως αποχαιρετιστήριο στο Θέατρο της Όπερας της Βαρσοβίας, πριν φύγει. Από το ίδιο θέατρο προέρχεται και η Ορχήστρα που θα εμφανισθεί στο Ηρώδειο για να ερμηνεύσει το ίδιο κοντσέρτο, καθώς και την διάσημη Chopiniana, που ενσωματώνει τις πιο αγαπημένες χορευτικές μελωδίες του συνθέτη.
Κάθε νότα του Chopin ακουμπάει την καρδιά
Τόσο μέσα από το μουσικό έργο του Chopin, όσο και μέσα από τα κείμενα και τις επιστολές του, ο θεατής-ακροατής θα μπει στην ψυχή του συνθέτη και θα νοιώσει τα συναισθήματα που γέννησαν το έργο του, το οποίο θα παρουσιαστεί επί σκηνής, κατά τα πρότυπα των συγχρόνων παραστασιολογικών και μουσικολογικών προσεγγίσεων στις διεθνείς αίθουσες κλασικής μουσικής στα αφιερώματα συνθετών, όπου εισάγεται πλέον θεατρικό αναλόγιο με επεξηγηματικά κείμενα από πρωτογενείς πήγες. Ας υπογραμμίσουμε ότι ο Frederic Chopin έφυγε από την ζωή μόλις στα 39 του χρόνια, με μια βαθιά εσωστρέφεια παρόλη την επαγγελματική του λάμψη και αποδοχή. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον θεατή ακροατή να προσεγγίσει τα συναισθήματά και την ψυχοσύνθεση του, που οδήγησε σε αυτό το αριστουργηματικό έργο. Κάθε νότα του Chopin ακουμπάει την καρδιά. Κάθε μελωδία του είναι ένα ποίημα.
Σε ηλικία 20 ετών, o Chopin έφυγε από τη Βαρσοβία, την πατρίδα του, για να ξεφύγει από την κατοχή των Ρώσων. Με τις παρτιτούρες του στα χέρια έφτασε άγνωστος και φτωχός στο Παρίσι, το κέντρο της τέχνης και του πολιτισμού κατά τον δέκατο-ένατο αιώνα. Αποθεώθηκε και λατρεύτηκε ως καλλιτέχνης και έγινε μύθος.
Παρά την λάμψη και την καθολική αναγνώρισή του ως ιδιοφυής συνθέτης και πιανίστας, έζησε σε βαθιά μελαγχολία νοσταλγώντας την πατρίδα του και αναζητώντας τον ανεκπλήρωτό του έρωτα. Έγραψε μαγική μουσική υμνώντας την πατρίδα του και καθιερώθηκε ως ακαταμάχητος βιρτουόζος πιανίστας. Ο Chopin έζησε μόνο 39 χρόνια, αφήνοντας πίσω του διαχρονικά αριστουργήματα που λατρεύονται με την ίδια δύναμη μέχρι σήμερα. «Αναρωτιέμαι, τι κατάφερα με την μουσική μου; Και την καρδιά μου πού την σπατάλησα;…» γράφει στις χειρόγραφες επιστολές του, μέρος των οποίων θα ακούσουμε στο Ηρώδειο, ανάμεσα στα μουσικά έργα.
«…Είμαστε σαν παλιά τσέμπαλα που, με το πέρασμα του χρόνου, έχουν παιχτεί πάνω τους ατέλειωτες τρίλιες. Το εξωτερικό τους μπορεί να φαίνεται τέλειο, αλλά οι χορδές τους έχουνε σπάσει και τα στηρίγματα λείπουν… Είμαστε προϊόντα ενός μεγάλου δημιουργού, ενός είδους Stradivarius, o οποίος δεν είναι πια παρών για να μας επιδιορθώσει…», έγραψε λίγο πριν το τέλος. Η καρδιά του Frederic Chopin αναπαύεται στην αγαπημένη του Βαρσοβία. Η μουσική του ταξιδεύει αιώνια στον χρόνο.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλειας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ των ανεξαρτητοποιήσεων Τζάκρη και Πούλου και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr