Θεατρικό Μουσείο: Καβγάδες στα παρασκήνια για τα χρέη
Ο γνωστός φιλόλογος και πρόεδρος του Θεατρικού Μουσείου Κώστας Γεωργουσόπουλος ζήτησε να ασκηθούν διώξεις στους Υπουργούς.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
«Όταν μας δίνανε τα λεφτά της επιχορήγησης χρωστάγαμε ήδη. Και με αυτά που μας δίνονταν πληρώναμε μέρος από όσα χρωστάγαμε! Καταλαβαίνει η κ. Ζορμπά ή όχι;» εκρήγνυται ο γνωστός φιλόλογος και πρόεδρος του Θεατρικού Μουσείου Κώστας Γεωργουσόπουλος, μέσω του Έθνους, απαντώντας στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία αφήνει να εννοηθεί ότι η συσσώρευση χρεών 2 εκατ. ευρώ στο πολύπαθο μουσείο οφείλεται σε κακοδιαχείριση της διοίκησής του. «Να πάνε λοιπόν φυλακή και να ασκηθούν διώξεις σε όλους τους υπουργούς που διαχρονικά επιχορήγησαν το Θεατρικό Μουσείο» προσθέτει ο κ. Γεωργουσόπουλος, επιτιθέμενος στην υπουργό Πολιτισμού κ. Ζορμπά, η οποία, στην ίδια ανακοίνωση, επεσήμαινε ότι το «υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα μπορούσε εξαρχής να μην υιοθετήσει κανένα χρέος (...)».
Μέχρι χθες γράφαμε για το Θεατρικό Μουσείο (Κέντρο Μελέτης και Έρευνας) με τους σπάνιους θησαυρούς και τα μοναδικά αρχεία, το μοναδικό στο είδος του στη Βαλκανική, το οποίο ρημάζει, τα εκθέματά του καταστρέφονται από τρωκτικά, νεροποντές, διαρρήξεις, τα χρέη του διογκώνονται, και η διοίκησή του αντιμετωπίζει ποινές φυλάκισης. Κι όλα αυτά για έναν λόγο: επειδή το 2013 κόπηκε «μαχαίρι» η κρατική επιχορήγησή του. Σήμερα, όμως, για πρώτη φορά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, με ανακοίνωσή της, που αποδεικνύει ότι βάζει ψηλά στην ατζέντα της τη διάσωσή του, δίνοντας προτεραιότητα ωστόσο στους επισχεσίες εργαζομένους και στα χρωστούμενα, έναντι του κτιριακού ζητήματος, κατηγορεί ανοικτά τη διοίκηση του Θεατρικού Μουσείου ως υπεύθυνη για τη διόγκωση του χρέους, λόγω της μη έγκαιρης ρύθμισης των μισθολογικών οφειλών της. Όντως υπήρξε κακοδιαχείριση; Πάντως η ανακοίνωση επιρρίπτει σαφώς ευθύνες στον πρόεδρο του ΔΣ Κ. Γεωργουσόπουλο και στον αντιπρόεδρο Γ. Μιχαλακόπουλο (αμφότεροι, καταδικασμένοι σε 20 μήνες φυλάκισης με τρία χρόνια αναστολή για τα χρέη του μουσείου), αναφέροντας ότι, ενώ το 2011-2012 το Θεατρικό Μουσείο έλαβε 500.000 ευρώ, το 2011 οι εργαζόμενοι δεν πληρώθηκαν κι εν συνεχεία το σύνολο των χρεών του Θεατρικού Μουσείου ξεπέρασε τα 1,8 εκατ. ευρώ, «όταν το 2011 ήταν κλάσμα αυτού του ποσού».
Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι
Γιατί δεν πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι το '11, ενώ δόθηκε εκείνη τη χρονιά επιχορήγηση στο Μουσείο; «Δεν θυμάμαι γιατί ακριβώς δεν πληρωθήκαμε το '11» απαντά ο Γιώργος Δεπάστας, ένας από τους εργαζόμενους στο Μουσείο, που δεν συγκαταλέγεται στους επισχεσίες. «Το πρόβλημα στη μισθοδοσία προέκυψε όταν ξεκίνησε η καθυστέρηση στην καταβολή της επιχορήγησης, καθυστέρηση που κάποιες φορές είχε φτάσει ακόμα και τα 2 χρόνια. Ήταν στην ευχέρεια του εκάστοτε υπουργού το πότε θα δοθούν τα λεφτά. Οπότε έρχονταν τα χρήματα, είτε δίνονταν σε εμάς, είτε στο ΙΚΑ, είτε στα ενοίκια της βιβλιοθήκης, που μέχρι το '12 πληρώνονταν στο ακέραιο».
Υπήρχε όντως ζήτημα κακής διαχείρισης; «Ούτε κατά διάνοια. Ποια κακοδιαχείριση; Το Μουσείο είχε συγκεκριμένα έξοδα και χρέη. Ο κ. Γεωργουσόπουλος δεν έχει ικανότητες μάνατζερ φυσικά. Τι έπρεπε όμως να κάνει; Να το κλείσει το Μουσείο; Θα ήταν λύση; Και πώς θα φεύγαμε εμείς χωρίς αποζημιώσεις;».
Συνεχίζει να ρημάζει το Θεατρικό Μουσείο στο υπόγειο του Πνευματικού Κέντρου (Ακαδημίας 50), μαζί με τα εκθέματά του; «Εχει αποκατασταθεί από το καλοκαίρι και λειτουργεί κανονικά με χρήματα από την επιχορήγηση που μας δόθηκε μέσω Εθνικού Θεάτρου» προσθέτει ο Γ. Δεπάστας. Με την ίδια έκτακτη επιχορήγηση των 450.000 ευρώ της Λ. Κονιόρδου έγινε και η μεταφορά της βιβλιοθήκης στην ΕΡΤ. «Με την κ. Ζορμπά όμως για πρώτη φορά είμαστε αισιόδοξοι» καταλήγει ο κ. Δεπάστας. «Η υπουργός είναι πολύ θετική, πολύ πρακτική και θέλει να δώσει λύση». Οι εργαζόμενοι θέλουν τα δεδουλευμένα αποκλειστικά; «Πρώτιστα, να σωθεί το Μουσείο. Και να διασφαλιστούμε εργασιακά, την επόμενη ημέρα».
Η στιγμή πάντως που για πρώτη φορά το υπουργείο κατηγορεί για κακοδιαχείριση τη διοίκηση του Θεατρικού Μουσείου συμπίπτει με την πρώτη φορά που λαμβάνει μέριμνα για τη διευθέτηση των οφειλών στους 6 επισχεσίες (με κούρεμα έως 65%, σε οφειλές από 50.000-90.000 ευρώ), μετά και από συναντήσεις του συμβούλου του υπουργείου Νίκου Χασιώτη μαζί τους, καθώς και για τη διευθέτηση του χρέους.
Κίνδυνος φυλάκισης
«Κινδυνεύω να φυλακιστώ στα 82 μου για χρέη που δεν είναι δικά μου» ανέφερε ο κ. Γεωργουσόπουλος, εν όψει του νέου δικαστηρίου για τα χρέη του Μουσείου, στις 9 Νοεμβρίου, στην επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε, τη Δευτέρα, για να δημοσιοποιήσει τη σημερινή κατάσταση. Δίπλα του βρισκόταν ο κ. Γ. Μιχαλακόπουλος, αλλά και καλλιτέχνες που κλήθηκαν, όπως οι Στ. Φασουλής, Ν. Τσακίρογλου, Θ. Παπαγεωργίου, Γ. Μπέζος, Γρ. Βαλτινός, Π. Φιλιππίδης, Δήμητρα Χατούπη, Μάνια Παπαδημητρίου, αλλά και ο Σταμάτης Κραουνάκης, που επιτέθηκε στη Λ. Κονιόρδου, αποκαλώντας τη «μουλάρα», για τους χειρισμούς της ως υπουργού στα ζητήματα του Μουσείου, επιτιθέμενος όμως και στο Εθνικό Θέατρο (σε ρόλο μεσολαβητή εισέπραξε 450.000 από την κ. Κονιόρδου, για να διατεθούν για το Μουσείο, αφού λόγω χρεών δεν μπορεί να έχει φορολογική ενημερότητα). Ο κ. Χασιώτης πάντως, παρότι στη συνέντευξη της Δευτέρας ανέφερε ότι «δεν μπορεί να δεσμεύσει το κράτος» στα αιτήματα του ΔΣ του Θεατρικού Μουσείου, υπογράμμισε πως καταβάλλονται προσπάθειες για να διευθετηθεί η κατάσταση. Στα πλάνα του ΥΠΠΟΑ είναι και η εκποίηση δύο σπιτιών, δωρεές προς το Μουσείο, μετά τη διαθήκη της Ολυμπίας Παπαδούκα.
Μητσοτάκης: Αναγκαία η προσήλωση στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου - Ρούτε: Ισχυρός σύμμαχος η Ελλάδα
Η Μέρκελ φωτίζει κρίσιμες στιγμές της ελληνικής κρίσης – Ο εκνευρισμός για Παπανδρέου, η αίσθηση αποτυχίας του Σαμαρά και ο αιφνιδιασμός του Τσίπρα
Η Νικόλ Κίντμαν σκέφτεται να εγκαταλείψει τις ΗΠΑ μαζί με τον Κιθ Έρμπαν - Προβληματισμός για την ψυχική της υγεία
Η Κέιτ Μίντλετον ετοιμάζεται για νέα δημόσια εμφάνιση - Η ανακοίνωση του παλατιού
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr