Θέατρο Τ της Θεσσαλονίκης: Με έμφαση στο ταλέντο της νέας γενιάς
Συμπράξεις με στόχο την δημιουργική μίξη εμπειρίας και νεανικής ορμής, φιλοξενεί το Θέατρο Τ της Θεσσαλονίκης, στο πλούσιο πρόγραμμα της νέας καλλιτεχνικής περιόδου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ταλέντο, τόλμη, τύχη. Με οδηγό τα τρία Τ, το θέατρο Τ της Θεσσαλονίκης, στην οδό Φλέμινγκ, κατάρτισε το πρόγραμμα της φετινής καλλιτεχνικής περιόδου. Με έμφαση στο ταλέντο της νέας γενιάς καλλιτεχνών του ελληνικού θεάτρου, ξεκινώντας από μια σειρά συμπράξεων, με στόχο την δημιουργική μίξη καλλιτεχνικής εμπειρίας και δημιουργικής ορμής, το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις με έργα του κλασικού και του σύγχρονου ρεπερτορίου.
Μετά την περσινή επιτυχία της «Φόνισσας» του Παπαδιαμάντη, η παραγωγή της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης» επαναλαμβάνεται ως τις 29 Οκτωβρίου. Η σκηνοθεσία της παράστασης είναι του Πάνου Δεληνικόπουλου και στον εμβληματικό ρόλο της Φραγκογιαννούς είναι η Έφη Σταμούλη, πλαισιωμένη με πέντε γυναίκες επί σκηνής που προσπαθούν να κατανοήσουν τα πολλαπλά πρόσωπα της αινιγματικής ηρωίδας του Παπαδιαμάντη.
Ο Νοέμβριος ξεκινά με τις «Πηνελόπες», σε κείμενο της Γλυκερίας Καλαϊτζή και της Άλκηστις Κυριακού, ενώ η σκηνοθεσία είναι της Γλυκερίας Καλαϊτζή και του Γιώργου Μιχαλάκου. Η παράσταση είναι μια ανατρεπτική μουσική κωμωδία, από την ομηρική Πηνελόπη ως τη σύγχρονη γυναίκα. Οι παραστάσεις θα δίνονται καθημερινά 9-12, 18-19 και 25-26 Νοεμβρίου.
Σε συμπαραγωγή με την Εταιρεία Θεάτρου Monks το Θέατρο Τ, παρουσιάζει την αξεπέραστη κωμωδία του Γούντι Άλεν «Ωραίος και Sexy», σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαλάκου. Οι παραστάσεις θα δίνονται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από τις 15 Νοεμβρίου ως την 1η Δεκεμβρίου.
Μια ιστορία για τον έρωτα είναι η παράσταση «Θέλετε να χορέψομε, Μαρία;» της Μέλπως Αξιώτη, που σκηνοθετεί ο Μιχάλης Τσουρουνάκης. Τέσσερις άνθρωποι αφήνουν πίσω τους βουνά και ανέμους και προχωρώντας βήμα προς βήμα μέσα από τη χαρά και τον πόνο, σμίγουν στο τέλος, από δρόμους διαφορετικούς.
Το αριστούργημα του Αύγουστου Στρίντμπεργκ, «Δεσποινίς Τζούλια», παρουσιάζεται από τις 13 Δεκεμβρίου ως τις 19 Ιανουαρίου 2020, σε συμπαραγωγή με τους Mammals και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κωχ.
Ο Θωμάς Βελισάρης σκηνοθετεί το δικό του έργο, το «Τρακτέρ», όπου δύο διαφορετικές εποχές και ιστορίες μπλέκονται πλάθοντας έναν μοντέρνο μύθο, σε ένα μονόδραμα, με το φανταστικό να συναντά το πραγματικό και ο μύθος την ιστορία. Όλο τον Ιανουάριο κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 22.00.
«Ντιμπούκ» στα εβραϊκά σημαίνει «Γαντζώνομαι» και έτσι είναι ο τίτλος του έργου του Bruce Myers, που σκηνοθετεί η Μαίρη Ανδρέου και θα παρουσιάζεται 25-28 Ιανουαρίου και 3-18 Φεβρουαρίου 2020.
Το βραβευμένο έργο του Βασίλη Κατσικονούρη «Καλιφόρνια Ντρίμιν», παρουσιάζεται για πρώτη φορά επί σκηνής στη Θεσσαλονίκη σε σκηνοθεσία Μαρίας Γρίβα.
Στις 5-6 Φεβρουαρίου παρουσιάζεται η παραγωγή της ομάδας The Garage, «Μήδεια», που αποτελεί μια σύγχρονη εκδοχή της Μήδειας του Ευριπίδη, σε διασκευή και σκηνοθεσία, Ελένης Δάγκα.
Ο Baris Celiloglu είναι ένας νέος Τούρκος σκηνοθέτης που ζει στο Λονδίνο, σκηνοθετεί το γνωστό έργο της Λούλας Αναγνωστάκη, «Η Παρέλαση», που παρουσιάζεται ως «Parade», ενώ το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, φέρνει την παράσταση, που αποτελεί φόρο τιμής στην μητρότητας και στο μυστήριο της ζωής, «Μαμά! Το δωμάτιο των θαυμάτων» σε σύλληψη Ελένης Δημοπούλου, κείμενο της ίδιας και της Σοφίας Ευτυχιάδου και σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου.
Για τον Μάρτιο του 2020 το Θέατρο Τ, ετοιμάζει το «Χειμαρινό Ηλιοστάσιο» του Ronald Schimmelpfenning, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η μετάφραση είναι της Γιάννας Τσόκου και η σκηνοθεσία της Γλυκερίας Καλαϊτζή.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr