#Μένουμε_σπίτι: Δωρεάν online παραστάσεις και το διαδικτυακό «πείραµα» του Τέχνης
Ποιες παραστάσεις µπορούµε να παρακολουθήσουµε από τον καναπέ µας, αλλά και ποιοι µουσικοί διοργανώνουν συναυλίες µέσω live streaming🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ήδη μετράμε την πρώτη εβδοµάδα παραµονής µας µέσα στο σπίτι, µετά την ανακοίνωση των έκτακτων µέτρων λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού, και αναζητάµε τρόπους να απασχοληθούµε µε κάθε δυνατό τρόπο. Μετά την απόφαση του υπουργείου Υγείας να κλείσει όλα τα θέατρα και τις µουσικές σκηνές της χώρας, αρκετοί είναι οι άνθρωποι της τέχνης που πήραν την πρωτοβουλία να ανεβάσουν ελεύθερα στο Διαδίκτυο τις δουλειές τους, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον κόσµο να βρει νέους τρόπους διασκέδασης.
Με µια αναζήτηση, λοιπόν, στο YouΤube ή στο Vimeo, κάποιος µπορεί να παρακολουθήσει την παράσταση «Αφιξις» από την οµάδα ΠΥΡ, που παρουσιάστηκε στη Μικρή Επίδαυρο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου το 2017, αλλά και τον «Βυσσινόκηπο» του Άντον Τσέχωφ, που ανέβηκε τη σεζόν 2012-2013 στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη. Επίσης, το περσινό Φεστιβάλ Αθηνών φιλοξένησε το υπέροχο κείµενο του Δηµήτρη Δηµητριάδη «Χρύσιππος», σε µια εικαστική παρέµβαση του Θάνου Σαµαρά που δίχασε το κοινό.
Μιούζικαλ
Είναι αρκετά ελπιδοφόρο ότι ο κόσµος του πολιτισµού, που υπέστη το µεγαλύτερο πλήγµα, κινητοποιήθηκε άµεσα σε αυτή τη δύσκολη και στενάχωρη περίοδο που ζούµε. Ακόµη µια επιλογή είναι το µιούζικαλ «Θα σε πάρω να φύγουµε» µε πρωταγωνιστές τους Αντώνη Λουδάρο και Γιώργο Καπουτζίδη. Οι συντελεστές της παράστασης συστήνουν στους νεότερους τον σκοπό της επιθεώρησης, που είχε τον ρόλο των µέσων ενηµέρωσης της εποχής για τα κοινωνικά και πολιτικά θέµατα του τόπου.
Παράλληλα, στη σκηνή του «Ηβη» παρουσιάστηκε πριν από έναν χρόνο η θεατρική παράσταση «Χτυποκάρδια στο θρανίο». Ο Λάκης Λαζόπουλος υπογράφει τη διασκευή και τη σκηνοθεσία της δηµοφιλούς κωµωδίας που επέστρεψε 56 χρόνια µετά, ενώ στην παράσταση συµµετείχε και ο αξέχαστος Κώστας Βουτσάς.
Συνεχίζοντας την περιήγησή µας και ακολουθώντας αυτή την ιδέα, το Εθνικό Θέατρο διαθέτει στην επίσηµη σελίδα του -ψηφιοποιηµένες- πολλές και καλές θεατρικές παραστάσεις προηγούµενων ετών για όλες τις ηλικίες. Μερικές από αυτές είναι ο «Ρινόκερος» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Γ. Ιορδανίδη, τα «Ματωµένα χώµατα» της Διδώς Σωτηρίου σε σκηνοθεσία του Αρη Τρουπάκη ή το «Καρναβάλι του έρωτα» σε σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη. Επιπλέον, µπορείτε µαζί µε τα παιδιά σας να απολαύσετε την «Ωραία κοιµωµένη» και τον «Τσάρο µε τη µακριά γενειάδα» της Κάρµεν Ρουγγέρη, τον «Γύρο του κόσµου σε 80 ηµέρες» της Μαριάννας Τόλη και τον «Δον Κιχώτη» του Σταύρου Τσακίρη
Την ίδια στιγµή, το «Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν» καινοτοµεί σχεδιάζοντας το πρόγραµµα «Το Θέατρο Τέχνης -καιστο σπίτι», το οποίο θα επιτρέπει στους θεατρόφιλους να δουν τις τρέχουσες θεατρικές παραστάσεις διαδικτυακά µε ένα συµβολικό αντίτιµο 3,5 ευρώ. Από τη στιγµή που θα επιλέξει την παράσταση πληρώνοντας το αντίστοιχο αντίτιµο, ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα για 24 ώρες να την παρακολουθήσει µέσω streaming στον υπολογιστή, στο tablet ή στο κινητό του. Τα έργα που θα είναι για αρχή διαθέσιµα είναι ο «Εντµοντ», ένα από τα σπάνια παιγµένα έργα του εξαιρετικά δηµοφιλούς Ντέιβιντ Μάµετ, αλλά και το «Χωρίς οικογένεια», του Εκτόρ Μαλό, µια παράσταση για παιδιά 5-12 ετών σε διασκευή Ανδρης Θεοδότου και σκηνοθεσία ∆ηµήτρη ∆εγαΐτη.
«Οι παραστάσεις δεν ήταν βιντεοσκοπηµένες γιατί παίζονταν µέχρι την ηµέρα που αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας των θεάτρων. Βιντεοσκοπήθηκαν ακριβώς γι’ αυτόν τον σκοπό και µέσα από την ανάγκη που προέκυψε. Ανάγκη να κρατηθεί το θέατρο ζωντανό, έστω µέσω ∆ιαδικτύου. Κάποιες παραστάσεις προλάβαµε να τις βιντεοσκοπήσαµε παρουσία κοινού, κάποιες άλλες όχι» αναφέρει η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης, Μαριάννα Κάλµπαρη, στο «Εθνος της Κυριακής» και προσθέτει: «Κατά τη διάρκεια της προβολής, ο χρήστης θα µπορεί να αφήνει τα σχόλιά του στην πλατφόρµα, ενώ σύντοµα θα υπάρξει µια υπηρεσία που θα επιτρέπει και ενός είδους διάλογο µεταξύ των χρηστών. Αυτό, βέβαια, θα γίνει στη νέα µας ιστοσελίδα που κάνει πρεµιέρα αρχές Απριλίου».
Τέλος, µια σηµαντική πρωτοβουλία είναι και αυτή της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης, που αποφάσισε από την περασµένη Δευτέρα και κάθε βράδυ να αναµεταδίδει παλαιότερες µουσικές παραστάσεις της, για όσο καιρό θα παραµένει εκτός λειτουργίας. Οι αναµεταδόσεις θα είναι διαθέσιµες στην επίσηµη ιστοσελίδα της Οπερας και θα παραµένουν διαθέσιµες για είκοσι ώρες.
Συναυλίες
Με µια ιδέα που άρχισε από τον Σπύρο Γραµµένο, ο οποίος έδωσε µια πλήρη, επαγγελµατικών προδιαγραφών, συναυλία µέσα από το Studio Praxis µε το γκρουπ του, αρκετοί είναι οι Ελληνες καλλιτέχνες που αποφάσισαν να δώσουν κανονικά συναυλίες από το ειδικά διαµορφωµένο σαλόνι του σπιτιού τους και να τις µεταδώσουν ζωντανά µέσω των social media. Κάποιοι εξ αυτών ήταν η αγαπηµένη Μαρία Παπαγεωργίου, ο Σωκράτης Μάλαµας µαζί µε τον γιο του, Γιάννη, ο Κωστής Μαραβέγιας µαζί µε τη Νατάσσα Μποφίλιου, η Φωτεινή Βελεσιώτου και ο Στάθης Δρογώσης µαζί µε τον Μανώλη Φάµελλο. Τα βίντεο µπορείτε να τα βρείτε στα προσωπικά προφίλ των καλλιτεχνών στα social media, ενώ µείνετε συντονισµένοι γιατί αρκετοί είναι οι τραγουδιστές από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό που έχουν τη διάθεση για µια τέτοια διαδικτυακή συναυλιακή επαφή.
Η ζωντανή µετάδοση δίνει µια ιδιαίτερη και µοναδική αίσθηση συµµετοχής, αφού και ο καλλιτέχνης µπορεί να απευθυνθεί στον κόσµο που παρακολουθεί στο σπίτι του και έτσι να συµβεί µια εξαιρετικής ποιότητας επικοινωνία, που µάλιστα µπορεί να είναι και αµφίδροµη, αν έχει προβλεφθεί να µπορεί ο θεατής να στείλει και µήνυµα στον καλλιτέχνη, κάτι που είναι πολύ εύκολο. Η διασκέδαση φαίνεται ότι βρίσκει ξανά τη θέση της στη ζωή των ανθρώπων, που λόγω του κοροναϊού έχουν κλειστεί στα σπίτια τους και δεν µπορούν να κυκλοφορήσουν πλέον έξω.
Τα 3 μέτρα που ανακοίνωσε ο Άδωνις για περιοριστούν οι ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ– Τι είπε μετά τη σύσκεψη
«Αμυδρά είχε σφυγμούς»: Τι είπε ο γιατρός που έδωσε τις πρώτες βοήθειες στο Μίμη Δομάζο
Πετρούπολη: Κοπέλα πήγε έντρομη στο Τμήμα μετά από επίθεση επιδειξία - Η απάντηση της ΕΛΑΣ για τις καταγγελίες της
Πραγματοποιήθηκε η τελευταία επιθυμία της Καίτης Γκρέυ - Το αντίο με τα δύο εμβληματικά της τραγούδια
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr