Ο εξερευνητής Στάνλι ανακαλύπτει τον χαμένο επί πέντε χρόνια δρ. Λίβινγκστον στην Αφρική
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ήταν 1871, στα βάθη της Αφρικής. Ένας άντρας, καθισμένος σε ένα χαλάκι στη μικρή του καλύβα στο χωριό Ουτζίτζι, στην όχθη της λίμνης Τανγκανίκα απολάβανε την ηρεμία του. Εκείνη τη στιγμή άκουσε μια ασυνήθιστη αναστάτωση απ’ έξω και βγήκε τρομαγμένος να δει τι συμβαίνει.
Χωριανοί είχαν μαζευτεί γύρω από έναν νέο λευκό άνδρα που κουβαλούσε διάφορα πράγματα μαζί του μεταξύ των οποίων και μία αμερικανική σημαία. Ο άνθρωπος από την καλύβα, άνοιξε δρόμο ανάμεσα στο πλήθος και πλησίασε τον επισκέπτη, με βαρύ και αποφασιστικό βήμα.
Ήταν ψηλός ηλιοκαμένος και καλυμμένος με σκόνη όμως το καπέλο του ήταν καλογυαλισμένο. Ο επισκέπτης πλησίασε και απευθύνθηκε στον άνδρα της καλύβας: «Dr livingstone i presume», του είπε και η φράση που σήμαινε «Ο δόκτωρ Λίβινγκστον υποθέτω…», έτσι ακριβώς έμεινε στην Ιστορία.Σαν σήμερα 10 Νοεμβρίου του 1871 ο εξερευνητής Henry Μorton Stanley εντόπισε τον εξερευνητή, χαμένο επί 5 χρόνια στην Αφρική, δόκτορα David livingstone. Η εφημερίδα «New York Herald» είχε στείλει τον Στάνλι να αναζητήσει τον Λίβινγκστον δύο χρόνια πριν, το 1869. Από τα μέσα του αιώνα ο ιεραπόστολος και εξερευνητής δόκτωρ Λίβινγκστον αναζητούσε οδούς για να διαδώσει τον Χριστιανισμό στην καρδιά της Αφρικής. Στη διάρκεια των εξερευνήσεων του κινήθηκε ανατολικά κατά μήκος του ποταμού Ζαμβέζη, μαζί με ένα στόλο από εξερευνητικά κάνο, υπό την καθοδήγηση μελών της φυλής Μακόλο. Κοντά στα σύνορα μεταξύ Ζιμπάμπουε και Ζάμπια, o Λίβινγκστον ανακάλυψε μία πανέμορφη σειρά από καταρράκτες τους οποίους μετονόμασε προς τιμήν της βασίλισσας, Καταρράκτες της Βικτώριας. Πριν χάσει την επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο ο Λίβινγκστον είχε καταφέρει να φτάσει βόρεια της λίμνης Τανγκανίκα. Τώρα οι δυο λευκοί άνδρες έδιναν τα χέρια. Ο Λίβινγκστον κοίταξε στα μάτια τον Στάνλι και του απάντησε «Ναι και είμαι ευγνώμων που βρίσκομαι εδώ για να σας υποδεχτώ»!
Ο Λίβινγκστον είχε δώσει και την ψυχή του τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες, διασχίζοντας την αφρικανική ήπειρο, σε μια εποχή που όσοι Ευρωπαίοι τολμούσαν κάτι ανάλογο, πέθαιναν μέσα σε έξι μήνες!
Τέλος στο δουλεμπόριο
Την εποχή που τον ανακάλυψε ο Στάνλι, ο Λίβινγκστον αναζητούσε τις πηγές του Νείλου. Ο δρ. Λίβινγκστον ήταν αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να βάλει τέλος στο δουλεμπόριο της Ανατολικής Αφρικής και όταν αποκάλυψε τις θηριωδίες που είχε δει, ώθησαν την κυβέρνηση να εγκρίνει νομοθεσία για να κλείσει τα σκλαβοπάζαρα της Τανζανίας και της Ζανζιβάρης. Τα επόμενα χρόνια διάσημοι εξερευνητές ακολούθησαν τα βήματα του Λίβινγκστον διασχίζοντας την Μαύρη Ήπειρο. Ο Ντέιβιντ Λίβινγκστον, από μια παραγκούπολη της Γλασκώβης, όπου είχε γεννηθεί το 1813, τάφηκε με τιμές στο Αβαείο του Ουέστμινιστερ το 1873 και θεωρήθηκε ως ο πιο σημαντικός άνθρωπος της γενιάς του στη Μεγάλη Βρετανία!
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr