Η βασίλισσα που άλλαξε την πορεία του κόσμου ανεβαίνει στον θρόνο της Ισπανίας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Στην Ισπανία είχε ξημερώσει μια περίεργη μέρα που έμελλε να μείνει στην Ιστορία. Η Ισαβέλλα δεν στενοχωρήθηκε διόλου από τα νέα του θανάτου του αδελφού της. Μια μέρα σαν σήμερα το 1474 κλείστηκε για λόγους ασφαλείας στο οχυρό της Σεγόβια, που ήταν χτισμένο σε μία απόκρημνη κορφή, πάνω σε έναν γρανιτένιο βράχο ενώ από κάτω ακουγόταν η ασταμάτητη βοή δύο ποταμών, στην οροσειρά Γουαδαράμα της Καστίλης. Έχοντας ενημερωθεί επίσημα για το θάνατο του Ερρίκου Δ’, η Ισαβέλλα, έπρεπε να πάρει μία απόφαση και μάλιστα γρήγορα.
Ο Ερρίκος ήταν ένας ισχνός και αδύναμος βασιλιάς όπως άλλωστε αποκαλύπτει και το διόλου κολακευτικό προσωνύμιο του: Ο Ανίκανος! Από τον δεύτερο γάμο του είχε αποκτήσει μία κόρη, όμως η πατρότητα της ήταν αμφισβητούμενη και είχε απορριφθεί ευρύτατα ως διάδοχος του.
Όσοι έδωσαν μαρτυρία σχετικά με το ζήτημα, ήταν τόσο μεροληπτικοί ώστε είναι πλέον αδύνατο να είμαστε βέβαιοι για την αλήθεια: Άραγε ο Ερρίκος ήταν ανίκανος, στείρος, ομοφυλόφιλος ή τίποτα από τα παραπάνω;Η Ισαβέλλα ήταν 26 χρόνια νεότερη από τον ετεροθαλή αδελφό της. Αφού πέρασε μία ολόκληρη μέρα κάνοντας συζητήσεις με τα κορυφαία μέλη της τάξης των ευγενών, η 23χρονη αποφάσισε να αυτοανακηρυχθεί βασίλισσα. Την επόμενη μέρα βγήκε ντυμένη με μια εκθαμβωτική αμφίεση, ενώ μπροστά της προχωρούσε ένας αυλικός κρατώντας ένα υψωμένο σπαθί με την αιχμή του προς τα κάτω.
Όπως σημείωσε ένας σύγχρονος ιστορικός, κάποιοι μέσα στο πλήθος σχολίασαν πώς δεν είχαν ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο.
Οι οποίες απόψεις για την Ισαβέλλα, πολύ σύντομα αντιστράφηκαν. Ως η πρώτη Κυβερνώσα Βασίλισσα της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας, βρέθηκε αντιμέτωπη με εχθρούς στο πεδίο της μάχης και οι πράξεις της διαμόρφωσαν, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, την πρώιμη σύγχρονη Ισπανία και το μέλλον της που θα την καθιστούσε μια πανίσχυρη αυτοκρατορία.
Μεταγενέστερα κατά την περίοδο της βασιλείας της ιστορικός έγραψε: «Αυτή η βασίλισσα της Ισπανίας, η επονομαζόμενη Ισαβέλλα, δεν υπήρξε στη γη παρόμοια, εδώ και 500 χρόνια!».
Άνοιξε ο δρόμος για Νέους Κόσμους
Ήδη από τα παιδικά της χρόνια η Ισαβέλλα προωθούνταν στα βασιλικά νυφοπάζαρα, όμως παρέμεινε αδέσμευτη και επέδειξε έντονη απροθυμία να παντρευτεί ενάντια στη θέλησή της. Τελικά έδωσε κρυφή υπόσχεση να παντρευτεί τον Φερδινάνδο της Αραγονίας, αν και το γεγονός πως ήταν δεύτερα ξαδέρφια απαιτούσε τη νομιμοποίηση του γάμου με παπική βούλα. Όταν πήραν την άδεια, μπορούσαν πλέον να παντρευτούν και η ένωσή τους αποτέλεσε την απαρχή της σύγχρονης Ισπανίας. Η Ισαβέλλα και ο Φερδινάνδος είναι γνωστοί για την ολοκλήρωση της Reconquista, τον εξαναγκασμό στη μεταστροφή ή την εξορία των Μουσουλμάνων και Εβραίων υπηκόων τους και τη χρηματοδότηση του ταξιδιού του 1492 του Χριστόφορου Κολόμβου το οποίο οδήγησε στην ανακάλυψη του «Νέου Κόσμου». Στην Ισαβέλλα δόθηκε ο τίτλος Υπηρέτης του Θεού από την Καθολική Εκκλησία το 1974.. Είτε ήταν βασιλιάς, είτε βασίλισσα, για λίγους μονάρχες μπορεί να ειπωθεί πως είχαν ανάλογο αντίκτυπο όπως η Ισαβέλλα στην ευρωπαϊκή ιστορία.
Πηγή: Dan Snow: On this day in history
Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη Κυριακή ο Σωκράτης Φάμελλος με άνω του 50% - «Δεν θα ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο», λένε από τον Πολάκη
Τροχαίο στο Αγρίνιο: Το ξέσπασμα της μητέρας της Χαριτίνης και του Άκη - «Δεν υπάρχει τίποτα, είμαστε αποτελειωμένοι»
Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ
Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr