Μάχη της Ντέρνα: Η πρώτη πολεμική επιχείρηση των ΗΠΑ μακριά από την ήπειρό τους – Ένας Καραμανλής αντίπαλος και έλληνες μισθοφόροι στο πλευρό τους
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Μια μέρα σαν σήμερα, 27 Απριλίου του 1805, για πρώτη φορά στην Ιστορία αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις επεμβαίνουν σε ξένη χώρα. Στο πλευρό τους έχουν και έλληνες μισθοφόρους κι απέναντί τους τον Γιουσούφ Καραμανλή!
Η Μάχη της Ντέρνα (Ντέρνα λιμάνι στην ανατολική Λιβύη) διεξήχθη από μισθοφόρους, που στρατολογήθηκαν και τέθηκαν υπό τη διοίκηση του υπολοχαγού των ΗΠΑ Ουίλιαμ Ίτον. Έπειτα από εξουθενωτική πορεία περίπου 840 χιλιομέτρων στη μέση της της βορειοαφρικανικής ερήμου, από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, μέχρι τη Ντέρνα, οι περίπου 500 μισθοφόροι και οι αμερικανοί πεζοναύτες βρέθηκαν απέναντι σε μια πολυπληθέστερη δύναμη.
Ο Ίτον είχε τη διαταγή του προέδρου των ΗΠΑ Τόμας Τζέφερσον να επέμβει για να ανεβάσει στην εξουσία τον Χαμέτ Καραμανλή, νόμιμο διαδόχου του θρόνου της Τρίπολης, που είχε καθαιρεθεί από τον αδελφό του Γιουσούφ Καραμανλή, ο οποίος είχε δολοφονήσει τον μεγαλύτερο αδερφό του! Ο Χαμέτ ήταν εξόριστος στην Αίγυπτο.
Ο πρώτος που κήρυξε πόλεμο στις ΗΠΑ!
Όταν ο Τόμας Τζέφερσον έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ δεν αποδέχτηκε τις απαιτήσεις του Γιουσούφ Καραμανλή, ο οποίος κήρυξε πόλεμο στις ΗΠΑ! Είναι ο πρώτος ηγέτης στην παγκόσμια Ιστορία που έπραξε κάτι ανάλογο!
Η συνέχεια οδήγησε στον λεγόμενο Α’ Βερβερικό πόλεμο (1801-1805) και τέσσερα χρόνια μετά αποτυχημένων προσπαθειών να λυγίσουν οι Αμερικανοί τους αφρικανούς ιθαγενείς, αναλαμβάνει δράση ο Ουίλιαμ Ίτον.
Η πορεία προς την Ντέρνα άρχισε στις 8 Μαρτίου και εκτός από τους κινδύνους της ερήμου ο επικεφαλής αξιωματικός είχε να αντιμετωπίσει τις έριδες ανάμεσα στους χριστιανούς Έλληνες και τους μουσουλμάνους Άραβες και Τούρκους.
Ο στρατός του Ίτον, αποτελούνταν από 9 αμερικανούς πεζοναύτες, 38 έως 50 έλληνες, 28 Ευρωπαίους διαφόρων εθνικοτήτων, ενώ ο Χαμέτ Καραμανλής πασάς ακολουθούσε με περίπου 90 άνδρες.
Κατά τη διαδρομή πολλοί Άραβες στασίασαν και άλλοι αποχώρησαν. Όταν έφθασε ο στρατός του Ίτον στον προορισμό του ήταν αποδεκατισμένος από τις κακουχίες και τις ανταρσίες.
Για τους Αμερικανούς είναι σημαντική η επιτυχία της Ντέρνα. Το 1850, ο αμερικανός ποιητής John Greenleaf Whittier έγραψε το ποίημα «Derne». Η νίκη εκείνη αποτέλεσε την έμπνευση για τους στίχους του Ύμνου των Πεζοναυτών, ενώ φιλοτεχνήθηκαν πίνακες, αλλά και το Χόλιγουντ δεν έμεινε αμέτοχο στο γεγονός, αφού γυρίστηκε το φιλμ «Τρίπολη» το 1950, με τη Μορίν Ο’Χάρα και τον Τζον Ρέιν.
Και οι Αμερικανοί, ήταν να μην κάνουν την αρχή...
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr