17 Νοέμβρη: Το μοιραίο κινέζικο ρολόι που χάλασε και τα «ρολόγια» της Αστυνομίας που σήμαναν συναγερμό
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Μια μέρα σαν σήμερα 29 Ιουνίου του 2002 οι Αρχές, με τρόπο... εκρηκτικό, ανακαλύπτουν το βασικό κομμάτι του παζλ: 17 Νοέμβρη. Απομένουν δυο χρόνια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και τα θέματα ασφάλειας είναι στην ημερησία διάταξη της Ελληνικής Αστυνομίας. Όμως για την ώρα το αθλητικό γεγονός που κρατάει «ξύπνιους» τους Έλληνες και τον κόσμο ολόκληρο είναι ο τελικός του Μουντιάλ που θα γινόταν την επομένη, μέρα μεσημέρι Κυριακής ανάμεσα στη Βραζιλία και τη Γερμανία.
Έμελλε, στην Ελλάδα τουλάχιστον, μ’ εκείνο το τελευταίο τρόπαιο που σήκωσε η Βραζιλία να μην ασχοληθεί σχεδόν κανείς! Όλοι είχαν στρε΄ψει αυτιά και μάτια στο «τρόπαιο» που κρατούσε η Αστυνομία και δεν ήταν άλλο από την τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη!
Μια έκρηξη στον Πειραιά έσβησε και Μουντιάλ και τα πάντα... Ο εκκωφαντικός θόρυβος της θα προκαλέσει «σεισμό» σε λίγες ώρες σε ολόκληρη την Ελλάδα και όχι μόνο. Διαβάζουμε στο menshouse.gr: Εκείνο το βράδυ δεκάδες Βρετανοί πράκτορες και αξιωµατικοί της Ελληνικής Αστυνοµίας γλεντούσαν στο Λαγονήσι για τον γάµο του επικεφαλής της Σκότλαντ Γιαρντ στη χώρα µας.
Ουδείς από τους παρευρισκόμενους είχε ιδέα για το τι επρόκειτο να συμβεί µόλις 38 χιλιόµετρα πιο µακριά, σε ένα ηµιφωτισµένο σηµείο του λιµανιού του Πειραιά. Ή μάλλον τι προοριζόταν να συμβεί. Κάτω από άκρα μυστικότητα, ο Δημήτρης Κουφοντίνας και ο Σάββας Ξηρός ετοιμάζονταν να ανατινάξουν τα εκδοτήρια της Hellas Flying Dolphins στο λιμάνι. Οι εξελίξεις όμως θα δρομολογηθούν με καταδικαστικό για την οργάνωση τρόπο. Στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα του Πειραιά, που βρίσκεται μπροστά στο λιμάνι, τελείται γάμος. Είναι βράδυ Σαββάτου, ώρα 22:25. Ξαφνικά ακούγεται από την πλευρά του προβλήτα ισχυρή έκρηξη· πανικόβλητοι όλοι οι προσκεκλημένοι τρέχουν έξω να δουν τι έχει συμβεί.Το ρολόι ήταν κινέζικο...
Τι είχε συμβεί; Την ώρα που ο Σάββας Ξηρός ήταν έτοιµος να τοποθετήσει την ωρολογιακή βόµβα στο κιόσκι της εταιρείας, έσπασε το πλαστικό τζάµι του κινεζικού ρολογιού που ήταν συνδεδεµένο µε τον εκρηκτικό µηχανισµό. Οι δείκτες γύρισαν και η βόμβα πυροδοτήθηκε στα χέρια του. Το ωστικό κύµα τον πέταξε αρκετά µέτρα µακριά, αφήνοντας τον βαριά τραυματισμένο. Ο συνεργός του, Δημήτρης Κουφοντίνας, αντιλαμβάνεται ότι αν προσπαθήσει να τον βοηθήσει θα συλληφθεί και αυτός και τα πάντα θα τελειώσουν. Εγκαταλείπει τον σύντροφό του και φεύγει άρον – άρον για τη γιάφκα ώστε να «εξαφανίσει» όσο γίνεται περισσότερα ενοχοποιητικά στοιχεία.
Πράγματι, λίγα λεπτά αργότερα φτάνουν στο σημείο αστυνοµικοί και λιµενικοί, ενώ ο Ξηρός βρίσκεται καθ’ οδόν για το Τζάνειο Νοσοκομείο με ασθενοφόρο. Πάνω του βρίσκονται δύο αρµαθιές µε κλειδιά και µια τηλεκάρτα, ενώ όση ώρα υποβάλλεται σε εξετάσεις, οι Αρχές εντοπίζουν πίσω από τα εκδοτήρια του λιµανιού και δεύτερο εκρηκτικό µηχανισµό. ?ίπλα του υπάρχει ένας σάκος µε δύο χειροβοµβίδες και ένα 38άρι περίστροφο. Η υπόθεση δείχνει πλέον πολύ πιο σοβαρή απ’ ότι φαινόταν αρχικά. Μια μη υπολογίσιμη λεπτομέρεια είναι η αρχή του τέλους για την πιο διαβόητη οργάνωση που έδρασε ποτέ στην Ελλάδα.
Τον σταμάτησε η Τροχαία!
Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. καλεί στο τηλέφωνο τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, που βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Βέροια. «Κύριε υπουργέ, το περιστατικό στο λιµάνι είναι τελικά πολύ σοβαρό. Φαίνεται ότι έχουµε ρολόγια», του λέει. Στη γλώσσα των αστυνοµικών η φράση «ρολόγια» παρέπεµπε στη «17 Νοέµβρη». Ο υπουργός είχε προγραμματίσει να επιστρέψει την επόμενη ημέρα στην Αθήνα, γρήγορα διαπιστώνει όμως ότι δεν τον χωράει ο τόπος. Στις 3:00 τα ξημερώματα, κάθεται ο ίδιος στο τιμόνι του υπηρεσιακού Audi και σανιδώνει το γκάζι. Στο ύψος της Λαµίας τον σταµατάει µπλόκο της Τροχαίας, εντοπίζοντάς τον να τρέχει µε πάνω από 200 χιλιόµετρα την ώρα. Όταν βλέπουν ποιος είναι ο «παραβάτης», τον χαιρετούν στρατιωτικά και του εύχονται «καλό δρόµο».
Όταν πια αποδεικνύεται – μέσω της επαναφοράς του σβησμένου σειριακού αριθμού που είχε πάνω του – ότι το 38αρι περίστροφο ήταν το όπλο του 23χρονου αστυφύλακα Χρήστου Μάτη, ο οποίος είχε δολοφονηθεί από την οργάνωση το μακρινό 1984, όλοι είναι πεπεισμένοι ότι έχουν στα χέρια τους ένα από τα μέλη της «17 Νοέμβρη». Το κουβάρι αρχίζει να ξετυλίγεται. Το ένα στοιχείο οδηγεί στο άλλο, ανακαλύπτονται οι γιάφκες και τα κρησφύγετα της οργάνωσης και ένα ένα προσάγονται και συλλαμβάνονται τα μέλη της.
Κι ενώ ο Ρονάλντο , το Φαινόμενο, όχι ο Πορτογάλος, πανηγύριζε με τον Χρυσό Κορμό στα χέρια, ή Ελληνική Αστυνομία πανηγύριζε κι εκείνη σαν να είχε σηκώσει δυο Μουντιάλ. Ε, λίγο ήταν; 17 Νοέμβρη τόσα χρόνια έπαιζε μπάλα μόνη… Τα υπόλοιπα είναι οι λεπτομέρειες που αρχειοθετεί η Ιστορία για να φτιάξει το παζλ της που και σ’ αυτή την περίπτωση είχε έναν και μοναδικό τίτλο: «17 Νοέμβρη: Όλα έχουν ένα τέλος»!
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr