Σρεμπρένιτσα: Η μεγαλύτερη σφαγή αμάχων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τη συμμετοχή και Ελλήνων
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Μια μέρα σαν σήμερα, 11 Ιουλίου του 1995 στη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας σφαγιάζονται 8000 άνδρες από Σέρβους παραστρατιωτικούς. Ήταν το πιο αποτρόπαιο έγκλημα πολέμου στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο! Και να σκεφτεί κάποιος ότι σε αυτό συμμετείχαν και Έλληνες!
Η Σρεμπρένιτσα φυλασσόταν από ολλανδούς κυανόκρανους του ΟΗΕ κι ο χρόνος κυλούσε χαλαρά, όσο χαλαρά θα μπορούσε υπό την πίεση ενός εμφυλίου που μαινόταν. Η πόλη είχε κηρυχθεί ασφαλής περιοχή από τα στρατεύματα του ΟΗΕ δυο χρόνια νωρίτερα…
Ήταν 11 Ιουλίου του 1995 και ο εμφύλιος πόλεμος στην πρώην Γιουγκοσλαβία σάρωνε σαν αιμοβόρος μακελάρης, όταν σερβικές στρατιωτικές δυνάμεις υπό τον στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς πολιόρκησαν και κατέλαβαν τη Σρεμπρένιτσα. Ακολούθησε σφαγή. Περίπου 8.000 άμαχοι άνδρες εκτελέστηκαν μέσα σε λίγες ώρες.
Η ιστορία της πόλης
Στη Βοσνία, οι Μουσουλμάνοι αντιπροσώπευαν τη μεγαλύτερη ενιαία ομάδα του πληθυσμού από το 1971. Πολλοί Σέρβοι και Κροάτες μετανάστευσαν κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο δεκαετιών, και σε μια απογραφή πληθυσμού του 1991 στη Βοσνία, στα 4 εκατ. πληθυσμού, το 44% ήταν Βόσνιοι, το 31% Σέρβοι, και το 17% Κροάτες. Οι εκλογές που διεξήχθησαν στα τέλη του 1990 οδήγησαν σε διάσπαση την κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ των κομμάτων που εκπροσωπούσαν τις τρεις εθνότητες, με επικεφαλής τον Βόσνιο Αλία Ιζετμπέκοβιτς.
Καθώς οι εντάσεις αύξαναν μέσα και έξω από τη χώρα, ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Ράντοβαν Κάραζιτς και το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα του παραιτήθηκε από την κυβέρνηση και δημιούργησε τη «Σερβική Εθνική Συνέλευση».
Στις 11 Ιουλίου, Ο σερβοβοσνιακός στρατός υπό τον στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς εισέρχεται στην κωμόπολη της Νότιας Βοσνίας και ύστερα από μικρή αντίσταση την καταλαμβάνει.
Στη συνέχεια, σερβικές δυνάμεις χώρισαν τους Βόσνιους στη Σρεμπρένιτσα, βάζοντας τις γυναίκες και τα κορίτσια σε λεωφορεία και στέλνοντάς τους σε βοσνιακό έδαφος. Μερικές από τις γυναίκες έπεσαν θύματα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης, ενώ οι άντρες και τα αγόρια που παρέμειναν πίσω εκτελέστηκαν ή μεταφέρθηκαν σε χώρους μαζικής θανάτωσης. Εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν από τις σερβικές δυνάμεις στη Σρεμπρένιτσα περίπου 8.000 άνθρωποι.
Ένοχος γενοκτονίας
Τον Απρίλιο του 2016, ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Κάρατζιτς, κρίθηκε ένοχος γενοκτονίας. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία τον καταδίκασε για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μεταξύ τους και η σφαγή των 8.000 αμάχων στη Σρεμπρένιτσα από Σέρβους του στρατηγού Μλάντιτς τον Ιούλιο του 1995. Τον Φεβρουάριο του 2007 Το Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης έκρινε ότι η σφαγή αποτελούσε γενοκτονία, αλλά δεν μπορούσε να αποδοθεί στα εναγόμενα κρατικά όργανα της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Το δικαστήριο έκρινε επίσης πως η Σερβία δεν έλαβε κανένα μέτρο για να εμποδίσει τη γενοκτονία.
Η ελληνική συμμετοχή στη σφαγή
Να σημειώσουμε ότι Σύμφωνα με αναφορά ολλανδικού ινστιτούτου, στις σφαγές πήραν μέρος και 12 Έλληνες. Μάλιστα, ο Ράτκο Μλάντιτς τους ζήτησε να υψώσουν την ελληνική σημαία στην Σρεμπρένιτσα, ενώ ο Ράντοβαν Κάρατζιτς τους παρασημοφόρησε. Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» τέσσερις σημαίες υψώθηκαν στα ερείπια της ορθόδοξης εκκλησίας της Σρεμπρένιτσα: Η σερβική, η ελληνική, της Βεργίνας και του Βυζαντίου…
Αντιγράφουμε από το έγκυρο www.vice.com μέρος του ρεπορτάζ με τίτλο «Ο Ρόλος των Ελλήνων «Πατριωτών» στη Γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα»: Σύμφωνα με πλήθος στοιχείων, φωτογραφιών και βίντεο, η Ελλάδα έχει μία από τις πιο μελανές θέσεις στην προσπάθεια εξόντωσης των Βόσνιων μουσουλμάνων από τις σέρβικες παραστρατιωτικές ομάδες. Αυτό, επειδή τα εν λόγω στοιχεία αποδεικνύουν ότι Έλληνες εθελοντές βοήθησαν τον «χασάπη των Βαλκανίων» και άλλους Σερβοβόσνιους να εξολοθρεύσουν τους Βόσνιους Μουσουλμάνους.
Η κατάταξη Ελλήνων ανάμεσα στους Σέρβους εθνικιστές έτυχε διθυραμβικής αντιμετώπισης από τα ελληνικά media της εποχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το ρεπορτάζ του MEGA, στο οποίο αναφέρεται ότι «η χώρα μας είναι από τα λίγα κράτη που στηρίζουν υλικά και ηθικά τον αγώνα των Σέρβων. Εκτός από την ανθρωπιστική βοήθεια […] περισσότεροι από 25 Έλληνες εθελοντές πολεμούν στο πλευρό των Σέρβων»!
Η συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών στη μεγαλύτερη μεταπολεμικά εθνοκάθαρση στην Ευρώπη, η προώθησή της από τα ελληνικά ΜΜΕ και η μη εξέταση τυχόν ποινικής ευθύνης από τη δράση τους κατά των Βόσνιων Μουσουλμάνων αποτελεί μια από τις ντροπιαστικές σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας».
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr