Πώς ο διαβόητος Μογγόλος Ταμερλάνος έσωσε την Κωνσταντινούπολη από τους Οθωμανούς
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Μια μέρα σαν σήμερα, 20 Ιουλίου του 1402 οι ορδές τον Ταμερλάνου, του σκληρού μογγόλου κατακτητή, συγκρούονται με τους Οθωμανούς της σουλτάνου Βαγιαζήτ Α’. Η αναμέτρηση καταγράφηκε στην Ιστορία ως η Μάχη της Αγκύρας και είχε ξεχωριστή σημασία για την ψυχορραγούσα Βυζαντινή Αυτοκρατορία: καθυστέρησε την άλωση της Πόλης 51 χρόνια.
Ο σουλτάνος Βαγιαζήτ ο Α’, ο αποκαλούμενος «γκιλντιρίμ», δηλαδή Κεραυνός, είχε σφίξει τον κλοιό γύρω από τη Βασιλεύουσα και ήταν έτοιμος να περάσει τα τείχη, όμως η μοίρα είχε άλλον ορίσει ως Πορθητή.
Ο Αυτοκράτορας Ιωάννης Παλαιολόγος προσπαθούσε να αφυπνίσει τη Δύση και έως ένα σημείο το είχε καταφέρει: Οργανώθηκε σταυροφορία με τη συμμετοχή Γάλλων, Γερμανών και Άγγλων στρατιωτών και άλλων σλαβικών λαών υπό την ηγεσία του γερμανού αυτοκράτορα Σίγκισμουντ. Ο Βαγιαζήτ αναγκάστηκε να διακόψει προσωρινά την πολιορκία, για να τους αντιμετωπίσει, τελικά, νικηφόρα στην Νικόπολη της (σημερινής) Βουλγαρίας. Και ο Βαγιαζήτ επέστρεψε στα τείχη της Πόλης, αυτή τη φορά αποφασισμένος να εισβάλει. Λογάριαζε όμως χωρίς τον Ταμερλάνο, τον Τιμούρ Λενκ (χωλός).
Σάρωσαν στο πέρασμά τους οι Μογγόλοι
Ο μογγόλος κατακτητής είχε φθάσει μέχρι τη Μόσχα, είχε ισοπεδώσει την Ινδία, πάτησε τη Συρία και στο Ιράκ και μπήκε νικητής σ τη Δαμασκό και τη Βαγδάτη. Ο Βαγιαζήτ, παρακολουθώντας με ανησυχία την ξέφρενη πορεία του Ταμερλάνου, έλυσε την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης και έσπευσε να τον αντιμετωπίσει.
Ο Βαγιαζήτ βάδισε με τον στρατό του στην Ανατολία κάτω από την αφόρητη ζέστη του καλοκαιριού για να αντιμετωπίσει τον Ταμερλάνο, αλλά ο πονηρός ασιάτης πολεμιστής τον υπερκέρασε.
Καθώς ο Βαγιαζήτ βάδιζε ανατολικά, ο Ταμερλάνος βγήκε από πίσω του και πολιόρκησε τη ζωτικής σημασίας οθωμανική πόλη της Άγκυρας. Διψασμένοι και εξαντλημένοι, οι στρατιώτες του Βαγιαζήτ, έπρεπε να γυρίσουν πίσω. Ο Μογγόλος ανάγκασε τον Βαγιαζήτ να επιτεθεί στέλνοντας στρατεύματα για να εκτρέψουν τη μοναδική πηγή νερού για τον στρατό του. Τώρα οι Οθωμανοί έπρεπε να πολεμήσουν ή να πεθάνουν από τη δίψα. Το σερβικό ιππικό , που πολεμούσε στο πλευρό των Οθωμανών, ρίχτηκε στη μάχη, αλλά οι έφιπποι τοξότες του Ταμερλάνου τους αποδεκάτισαν. Χιλιάδες Οθωμανοί πεζοί σφαγιάστηκαν. Ο Βαγιαζήτ διέφυγε από το πεδίο της μάχης με ισχυρή δύναμη ιππικού, αλλά ο εχθρός του τον καταδίωξε και τον περικύκλωσε.
Η Μάχη της Αγκύρας είχε ως αποτέλεσμα την ταπεινωτική ήττα του Βαγιαζήτ και την κατάρρευση της αυτοκρατορίας του. Ο Βαγιαζήτ ήταν ο μοναδικός οθωμανός ηγέτης που αιχμαλωτίστηκε ποτέ από εχθρό. Πέθανε ταπεινωμένος το 1403, μέσα σε ένα χρυσό κλουβί όπου τον κρατούσε ο Ταμερλάνος ως τρόπαιο!
Η αυτοκρατορία των Μογγόλων παρήκμασε γρήγορα μετά το θάνατο του Ταμερλάνου το 1405. Για τους Οθωμανούς, η παρακμή ήταν μόνο προσωρινή, όπως προσωρινή ήταν και η ανάσα της Κωνσταντινούπολης…
Η αποτίμηση του ντιμπέιτ των υποψηφίων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ - Οι παραλείψεις, τα φαβορί και ο «ελέφαντας στο δωμάτιο»
Πυρά Ερντογάν κατά Μπάιντεν για τους ATACMS: Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τη σύγκρουση
Nice n Easy Piraeus Tower - Φαγητό, καφές και ποτό σε 4 στυλ στον Πύργο του Πειραιά
O Αυτοκράτορας του Θανάτου: σε όλη τη ζωή του βίωσε βίαιες απώλειες και «έκλεισε» με ολέθριο παγκόσμιο πόλεμο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr