Η βόμβα έσκασε όταν πέρασε ο δικτάτορας: Πώς απέτυχε ο Παναγούλης να σκοτώσει τον Παπαδόπουλο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Μια μέρα σαν σήμερα, 13 Αυγούστου του 1968, ο Αλέκος Παναγούλης αποπειράται να δολοφονήσει τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο στον παραλιακό δρόμο Σουνίου - Αθήνας.
Το 1975 σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Άρη Σκιαδόπουλο και στο περιοδικό «Ταχυδρόμος» ο Αλέκος Παναγούλης είχε μιλήσει για την απόπειρα δολοφονίας του Παπαδόπουλου:
«Αρχίσαμε τη δουλειά μας αμέσως μετά το πραξικόπημα. Δεν ήταν ηρωισμός. Δεν απαιτούσε δύναμη αυτό που κάναμε. Το επέβαλαν οι συνθήκες. Δύναμη θα απαιτείτο για να μην το κάνουμε».Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος κατοικούσε τότε στο Λαγονήσι και η διαδρομή που ακολουθούσε για το γραφείο του ήταν από τη λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου.
Λέει ο Παναγούλης: «Είχα προγραμματίσει στην αρχή να κάμω την πυροδότηση από ένα σημείο που ήταν κοντά στη θάλασσα και που απείχε από το μέρος που θα περνούσε ο Παπαδόπουλος διακόσια περίπου μέτρα. Από το σημείο εκείνο είχα και ορατότητα, αλλά και δυνατότητα να κρυφτώ. Στον δρόμο, ακριβώς στο 31ο χλμ. Αθηνών – Σουνίου, υπήρχε μια πινακίδα. Είχα διαπιστώσει ότι την ώρα που το αυτοκίνητο του Παπαδόπουλου θα έκρυβε από μένα την πινακίδα, ήταν ακριβώς πάνω στο σημείο που είχα τοποθετήσει τις νάρκες. Αυτό, ήταν ένα σημείο, που με διευκόλυνε, ώστε να μην γίνει σφάλμα. Πήγα το πρωί της απόπειρας. Ένας σύντροφος ανέλαβε να βγάλει από το αυτοκίνητο το καλώδιο που θα πυροδοτούσα. Καθώς το έβγαζε όμως, το καλώδιο μπερδεύτηκε και, όπως είχε γίνει, δεν έφτανε στο σημείο απόκρυψης. Επί πλέον, δεν έβλεπα την πινακίδα. Μείωνα λοιπόν στο ελάχιστο τις πιθανότητες διαφυγής μου και υπήρχε περίπτωση να συλληφθώ πριν κάμω την απόπειρα. Από εκείνο το σημείο πυροδότησα στις 08:20. Όπως αποδείχτηκε, δεν πέτυχα το αμάξι του δικτάτορα για ένα δέκατο του δευτερολέπτου»…
Πλήρης αποτυχία. Όλα τα αυτοκίνητα είχαν προσπεράσει κατά πολύ το σημείο της έκρηξης.
Ο Παπαδόπουλος συνέχισε το δρόμο του ατάραχος και λίγες ώρες μετά θα προεδρεύσει ψύχραιμος του υπουργικού Συμβουλίου, δίχως να κάνει την παραμικρή αναφορά στην απόπειρα.
Το ίδιο απόγευμα ο Παπαδόπουλος θα εμφανισθεί ενώπιον των Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων για να δηλώσει ότι «ο Θεός υπήρξε πάντοτε φιλέλλην και αποδεικνύεται –από την αποτυχία της απόπειρας– ότι εξακολουθεί να είναι φιλέλλην προς στενοχώριαν των εχθρών της Ελλάδος».
Βασανιστήρια και «δις εις θάνατον»
Ο Αλέκος Παναγούλης ανακαλύφτηκε κρυμμένος κάτω από ένα βράχο. Το μόνο που είπε στους αστυνομικούς ήταν ότι δεν είχε συνεργούς. Έπειτα από δύο μέρες εξακριβώθηκε η ταυτότητά του. Τα υπόλοιπα τα ανέλαβαν οι βασανιστές της ΕΣΑ με επικεφαλής τον διαβόητο ταγματάρχη Θεόδωρο Θεοφιλογιαννάκο. Οι Αρχές συνέλαβαν αρκετούς από τους συντρόφους του Παναγούλη και από την προανάκριση προέκυψε ολόκληρος ο μηχανισμός της ομάδας. Στο πόρισμα γινόταν λόγος για τις λεπτομέρειες της απόπειρας που οργάνωσε ο Παναγούλης μαζί με τον Ζαμπέλη και τον Λεκανίδη, αλλά και για το ρόλο του Πολύκαρπου Γεωρκάτζη, «σκοτεινής φυσιογνωμίας, υπουργού Εσωτερικών και Άμυνας της Κύπρου»… Ο Γεωρκάτζης αργότερα παραιτήθηκε.
Ο Παναγούλης δικάστηκε τον Νοέμβριο του 1968 από Έκτακτο Στρατοδικείο και καταδικάστηκε δις εις θάνατον. Το καθεστώς των Συνταγματαρχών, φοβούμενο διεθνή κατακραυγή, δεν εφάρμοσε την ποινή. Ο Παναγούλης δραπέτευσε από τη φυλακή στις 5 Ιουνίου 1969, αλλά συνελήφθη και οδηγήθηκε στην απομόνωση.
Την Κυριακή 21 Αυγούστου του 1973 ο Αλέκος Παναγούλης απελευθερώθηκε από τις φυλακές Μπογιατίου βάση της γενικής αμνηστίας που απένειμε το καθεστώς των συνταγματαρχών στους πολιτικούς κρατούμενους.
Μετά την πτώση της χούντας, στη μεταπολίτευση, ο Αλέκος Παναγούλης εκλέχθηκε βουλευτής της Β΄ Αθηνών με την Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου του 1974. Την Πρωτομαγιά του 1976, ο Παναγούλης σκοτώθηκε σε τροχαίο, στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες… Ήταν μόλις 36 χρονών. Ο Παπαδόπουλος θα πεθάνει στη φυλακή το 1999 σε ηλικία 80 χρονών…
Ο Αλέξανδρος Παναγούλης είχε γεννηθεί το 1939 στη Γλυφάδα και είχε σπουδάσει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην Σχολή Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων.
Γάζα: Οι επόμενες κινήσεις μετά την επίτευξη της εύθραυστης εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Προ των πυλών του Λευκού Οίκου ο Τραμπ: Το τελετουργικό της ορκωμοσίας, οι πρώτες αποφάσεις και οι διεθνείς αντιδράσεις
Καίτη Γκρέυ: Ο θρύλος του λαϊκού τραγουδιού που έζησε για να τραγουδάει
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον έκαναν παύση από τις βασιλικές υποχρεώσεις - Για σκι μαζί με τα παιδιά τους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr