Πώς έφυγε κυνηγημένος ο τελευταίος σουλτάνος από την Πόλη και γιατί οι Τούρκοι δεν δέχτηκαν πίσω ούτε τη σορό του
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ο τελευταίος σουλτάνος έφυγε κυνηγημένος από την Πόλη. Οι Τούρκοι δεν δέχτηκαν πίσω ούτε τη σορό του!
Το βρετανικό θωρηκτό Malaya είχε δέσει στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης αξημέρωτα. Ο κυβερνήτης του, είχε δώσει σαφείς εντολές στο πλήρωμα: «Περιμένουμε ένα υψηλό επισκέπτη, να είστε σε κατάσταση ετοιμότητας για να αποπλεύσουμε».
Το ημερολόγιο έγραφε 17 Νοεμβρίου του 1922 και εκείνη την ημέρα, ένας Μωάμεθ εγκατέλειπε την Πόλη, 469 χρόνια έπειτα από έναν άλλο Μωάμεθ που έμπαινε στην Πόλη· τους χώριζαν μια Αυτοκρατορία και… τρεις σουλτάνοι. Ο Μωάμεθ ο Στ’ ήταν ο τελευταίος σουλτάνος, που έφευγε κυνηγημένος από την ιστορική πολιτεία, με προορισμό τη Μάλτα.
Ο Μωάμεθ είχε γεννηθεί στα ανάκτορα του Ντολμπαμπαχτσέ το 1861 και ήταν ο 20ός και τελευταίος γιος του σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ και μικρότερος αδελφός των σουλτάνων Μουράτ Ε΄, Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ και του προκατόχου του Μωάμεθ Ε΄, τον οποίο και διαδέχτηκε στις 4 Ιουλίου 1918. Η θητεία του ήταν μόλις 4 έτη, 3 μήνες & 29 μέρες. Μετά, τις τύχες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που γκρεμιζόταν, ανέλαβαν οι εθνικιστές του Κεμάλ.Αν και είχε τη φήμη, ο Μωάμεθ, ως ιδιαιτέρως έξυπνου και δραστήριου μονάρχη, με διπλωματικές ικανότητες και φιλελεύθερες αρχές, λόγω των συνθηκών υπό τις οποίες ανέβηκε στο θρόνο δεν μπορούσε να κάνει σχεδόν τίποτα.
Η ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (και) στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο οδηγούσε νομοτελειακά στον κατακερματισμό της. Ο Σουλτάνος, αντίθετος σε όλες τις εθνικιστικές ιδεολογίες και ανυπόμονος να διαιωνίσει την Οθωμανική δυναστεία, δέχθηκε τις απαιτήσεις των Συμμάχων. Στις 21 Δεκεμβρίου του 1922 διέλυσε τη Βουλή και ανέλαβε να συντρίψει τους εθνικιστές. Ο σουλτάνος υπέγραψε τη Συνθήκη των Σεβρών, αλλά ο Κεμάλ και οι δικοί του αρνήθηκαν να την αποδεχτούν· επαναστάτησαν, επικράτησαν και οδήγησαν τον σουλτάνο στην εξορία.
Μια μέρα πριν από την αναχώρησή του, ο σουλτάνος γευμάτισε με την κόρη του, Ουλβιγιέ Σουλτάν και πέρασε την τελευταία νύχτα του στο παλάτι της. Φεύγοντας με το βρετανικό πολεμικό πλοίο, δεν πήρε τίποτα μαζί του, ούτε πολύτιμα αντικείμενα ούτε κοσμήματα, εκτός από τα προσωπικά του ειδη. Ο βρετανός στρατηγός Τσαρλς Χάρινγκτον οδήγησε τον τελευταίο Οθωμανό ηγεμόνα από το παλάτι στη σκάλα του Malaya. Δεν είχε ξημερώσει ακόμα όταν ο σουλτάνος με τη συνοδεία του, δύο γραμματείς, δύο ευνούχους, τον γιατρό του και έναν κουρέα επιβιβάστηκαν στο βρετανικό θωρηκτό.
Ο Μωάμεθ έφυγε πιστεύοντας ότι κάποια μέρα θα επιστρέψει· τέσσερα χρόνια μετά κι ενώ βρισκόταν στο Σαν Ρέμο ο θάνατος τον βρήκε ξαφνικά. Ούτε ως νεκρός δεν γύρισε στην Πόλη ο Μωάμεθ· οι Τούρκοι δεν δέχτηκαν τη σορό του· ενταφιάστηκε στη Δαμασκό ξεχασμένος σχεδόν από όλους… Η αντιπαλότητά του με τους εθνικιστές του Ατατούρκ, τον κράτησε ακόμα και νεκρό στην εξορία.
Γιατί το εύρος της συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές αναδεικνύεται σε υπαρξιακό όρο για τον ΣΥΡΙΖΑ: Τα φαβορί για τον δεύτερο γύρο
Αμαλιάδα: Ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων για τα νεκρά παιδιά της Μουρτζούκου – Τι κατέθεσε η μητέρα της 24χρονης
Σοκ στην Ιταλία: 22χρονη πέθανε μετά από πλαστική στη μύτη - Είχε βρει τον γιατρό στο Tik Tok
Premier League: Ιστορικός διασυρμός της Σίτι απ' την Τότεναμ στο Έτιχαντ με 0-4!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr