Ούλοφ Πάλμε: Μια τραγική δολοφονία, μια τραγική αστυνομία κι ένας ασύλληπτος δολοφόνος
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ήταν μια τραγική δολοφονία: ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ούλοφ Πάλμε έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες του φονιά του κι η τραγική αστυνομία ούτε που κατάλαβε ότι ήταν ο κορυφαίος πολιτικός της χώρας τους!
Ήταν 28 Φεβρουαρίου του 1986, μια μέρα σαν σήμερα δηλαδή. Βράδυ στην παγωμένη Στοκχόλμη. Το ζεύγος Ούλοφ και Λίζμπετ Πάλμε βγήκε από κινηματογράφο, όπου είχε παρακολουθήσει ταινία κωμωδίας και βάδιζε προς το σπίτι του. Χωρίς σωματοφύλακες, όπως το συνήθισε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας. Λίγα λεπτά αργότερα ακούστηκαν δύο πυροβολισμοί, μια σφαίρα χτύπησε πισώπλατα τον Ούλοφ Πάλμε, και η άλλη τη σύζυγό του.
Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας δεν αναγνωρίστηκε από τους αστυνομικούς (!) που έσπευσαν στον τόπο του εγκλήματός και μόνο όταν η τραυματισμένη γυναίκα του τους το επισήμανε, σήμανε γενικός συναγερμός! Ο Πάλμε άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο, όπου διακομίστηκε. Η Λίζμπετ ήταν ελαφρά τραυματισμένη και δεν διέτρεξε κίνδυνο.Η αναζήτηση του δολοφόνου ήταν μια παρωδία: Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι κλήθηκαν να καταθέσουν για την υπόθεση, ενώ 134 άνθρωποι προσήλθαν για να δηλώσουν ότι αυτοί σκότωσαν τον Πάλμε... Το κόστος της όλης ανακριτικής διαδικασίς και αναζήτησης του δολοφόνου έφτασε τα 60 εκατ. ευρώ. Μετά 34 χρόνια θα βρεθεί ο δολοφόνος του Ούλοφ Πάλμε, αλλά δεν θα του απαγγελθούν κατηγορίες. Γιατί; Διότι είχε αυτοκτονήσει 20 χρόνια πριν τον εντοπίσει η αστυνομία…
«Ο Στιγκ Ένγκστρεμ, γραφίστας, ήταν ο άνθρωπος που δολοφόνησε τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ούλοφ Πάλμε το 1986», ανακοίνωσε ο εισαγγελέας Κρίστερ Πέτερσον, τον Ιούνιο του 2020, κλείνοντας την υπόθεση που στοίχειωσε την Σουηδία επί δεκαετίες. «Το πρόσωπο είναι ο Στιγκ», ανακοίνωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εισαγγελέας Πέτερσον. «Εξαιτίας του γεγονότος ότι ο άνθρωπος έχει πεθάνει, δεν μπορώ να απαγγείλω κατηγορίες εναντίον του και αποφάσισα να κλείσω την έρευνα», είπε και συμπλήρωσε: «Είμαι της άποψης ότι προχωρήσαμε τόσο μακριά, όσο μας ζητήθηκε από την έρευνα» είπε ο Πέτερσον στη συνέντευξη Τύπου και σφράγισε με μια αίσθηση αποτυχίας την δολοφονία που συντάραξε την Ευρώπη.
Η αστυνομία συνέλαβε καθ’ υπόδειξη της συζύγου του Πάλμε ως δράστη της δολοφονίας τον 39χρονο Κρίστερ Πέτερσον ο οποίος καταδικάσθηκε σε ισόβια δεσμά στις 27 Ιουλίου 1989. Στο Εφετείο όμως, που έγινε στις 2 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου, ο Πέτερσον αθωώθηκε επειδή το δικαστήριο έκρινε ότι μόνη η αναγνώριση του κατηγορουμένου από την Λίζμπετ Πάλμε δεν ήταν επαρκές στοιχείο για την καταδίκη του.
Η ταυτότητα του δολοφόνου
O Στινγκ Ένγκστρεμ, που αποκαλείτω κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης και ως Skandia Man καθώς εργαζόταν για την ασφαλιστική εταιρία Skandia, το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου του 1986 βρισκόταν στα Γραφεία της εταιρίας κοντά στον τόπο του εγκλήματος. Ο Ένγκστρεμ, ήταν ένας από τους 20 υπόπτους που υπήρξαν και μάρτυρες της δολοφονίας. Για πρώτη φορά εντοπίστηκε ως ύποπτος από δημοσιογραφική έρευνα και η αστυνομία άρχισε να εξετάζει την περίπτωσή του 18 χρόνια μετά τον θάνατό του! Στην πορεία προέκυψε ότι είχε πέσει σε αντιφάσεις για τις στιγμές που ακολούθησαν τη δολοφονία, υποστηρίζοντας ακόμη ότι προσπάθησε να κρατήσει στη ζωή τον Πάλμε. Σε συνέντευξή της στην σουηδική εφημερίδα Expressen, το 2018, η πρώην σύζυγός του Ένγκστρεμ δήλωσε ότι οι υποψίες που βάρυναν τον σύζυγό της δεν ευσταθούσαν: «Ήταν πάρα πολύ δειλός. Δεν μπορούσε ούτε μύγα να πειράξει», είχε δηλώσει. Ο Έγκενστρεμ αυτοκτόνησε το 2000.
To 2021 η σειρά του NETFLIX «Ο Αμφίβολος Δολοφόνος» έδειξε το πώς ο Στινγκ Ένγκστρεμ που δήλωνε μάρτυρας στη δολοφονία του σουηδού πρωθυπουργού κατάφερε να μην του απαγγελθεί κατηγορία για τον φόνο.
Ο φιλέλληνας πρωθυπουργός
Ο Σβεν Ούλοφ Γιοαχίμ Πάλμε είχε γεννηθεί τον Ιανουάριο του 1927 στη Στοκχόλμη και υπήρξε σοσιαλδημοκράτης πολιτικός και πρωθυπουργός της Σουηδίας. Ο Πάλμε χρημάτισε πρωθυπουργός της Σουηδίας το διάστημα 1969-76 και ξανά από το 1982 μέχρι την ημέρα της δολοφονίας του το 1986. Ήταν ιδιαίτερα αντιπαθής στους συντηρητικούς κύκλους της Σουηδίας για τις αντι-αποικιακές απόψεις του, την κριτική του κατά του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ, ενώ θεωρείτο από πολλούς ότι ήταν κατάσκοπος της KGB, ενώ η συνομωσιολογία για τον θάνατό του κατά καιρούς ενέπλεξε τους Κούρδους αυτονομιστές, τις μυστικές υπηρεσίες της Νοτίου Αφρικής ή τη μυστική αστυνομία της Γιουγκοσλαβίας. Ο Ούλοφ Πάλμε, ήταν στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου και της Μελίνας Μερκούρη· αγαπούσε την Κρήτη την οποία επισκέφτηκε για πρώτη φορά το 1981. Ο Πάλμε διέμενε στο χωριό Μοχός και οι τοπικοί φορείς τον ανακήρυξαν επίτιμο δημότη.
Ο Πάλμε είχε πει για την Κρήτη: «Μιλώντας και γράφοντας για την Κρήτη, καταλαβαίνεις πολύ συχνά, πόσο αδύνατο ή δύσκολο είναι να περιγράψεις τον μοναδικό αυτό τόπο με τα άπειρα στοιχεία Ιστορίας, Πολιτισμού, Ομορφιάς. Δε χωράει η Κρήτη σ' ένα βιβλίο ούτε σε ένα ή πολλά άρθρα. Δε μπορείς να τη γνωρίσεις μέσα από περιγραφές. Μπορείς μονάχα να τη ζήσεις και να τη χαρείς...»!
Αγωνία για την εκεχειρία στη Γάζα: Συνεχίζει τις επιθέσεις το Ισραήλ - Η Χαμάς έστειλε τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν
Ποιες τραπεζικές προμήθειες μειώνονται από την Τρίτη (21/1) και ποιες παραμένουν σε ισχύ - Αναλυτικός οδηγός
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Έλληνας στο Λονδίνο παρασκευάζει τυλιχτό με γύρο 4 κιλών και έχει τρελάνει τους Άγγλους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr