Ο πόλεμος που δεν κηρύχτηκε ποτέ: Οι Αργεντινοί εισβάλλουν στα Φόκλαντ και οι Βρετανοί απαντούν δυναμικά
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Μια μέρα σαν σήμερα, 2 Απριλίου του 1982 δυνάμεις της Αργεντινής εισβάλουν στα νησιά Μαλβίνας, πιο γνωστά ως Φόκλαντ. Ο τότε δικτάτορας της Αργεντινής στρατηγός Λεοπόλδο Γκαλτιέρι διέταξε την εισβολή στρατευμάτων του στα νησιά, που κατείχε - και ακόμα κατέχει - η Μεγάλη Βρετανία (Φόκλαντ, Νότια Γεωργία και Νότια Σάντουιτς) σε μια κίνηση για να επίδειξης δύναμης στους Βρετανούς, που ήταν οι κάτοχοι των νήσων.
Τα Φόκλαντ βρίσκονται στα ανοιχτά της Αργεντινής και αποτελούν σύμπλεγμα νησιών με 3.000 κατοίκους.
Η ιστορία άρχισε από τις 19 Μαρτίου, όταν Αργεντινοί έμποροι και εγκαταστάθηκαν, υψώνοντας τη σημαία της Αργεντινής στα νησιά.
Στις 19 Μαρτίου ομάδα αργεντινών εμπόρων παλιοσίδερων - ανάμεσά τους βρίσκονταν και αργεντινοί πεζοναλυτες - ύψωσαν την αργεντινή σημαία στο νησί της Νότιας Γεωργίας, μια πράξη που θεωρείται ως η πρώτη επιθετική ενέργεια στον πόλεμο που ακολούθησε.
Στις 25 Μαρτίου, η Μεγάλη Βρετανία έστειλε το περιπολικό σκάφος Endurance για να απομακρύνει τους εμπόρους, εμποδίστηκε, όμως, από την κορβέτα Guerrico του πολεμικού ναυτικού της Αργεντινής.
Μετά την επέμβαση των αργεντίνικων δυνάμεων, η κυβέρνηση του Λονδίνου φάνηκε να αιφνιδιάζεται, αλλά αντέδρασε δυναμικά με την επιμονή της πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ, που ήθελε να δώσει σκληρή και άμεση απάντηση στην χούντα της Αργεντινής.
Στις 2 Απριλίου του 1982 οι δυνάμεις της Αργεντινής αποβιβάστηκαν στα νησιά - Επιχείρηση Ροζάριο. Η εισβολή αντιμετωπίστηκε με δυναμική, αλλά σύντομη άμυνα, που οργανώθηκε από τον κυβερνήτη των νήσων σερ Ρεξ Χαντ. Η φρουρά αποτελούνταν από 68 βρετανούς πεζοναύτες και 11 στρατιώτες της Υδρογραφικής Υπηρεσίας. Η εισβολή άρχισε με την απόβαση ομάδας Αμφιβίων Καταδρομών, που επιτέθηκε στους άδειους στρατώνες του νησιού και στη συνέχεια κινήθηκε προς το Κυβερνητικό Μέγαρο στο Στάνλεϊ . Όταν έφτασε το 2ο Τάγμα Πεζοναυτών, ο βρετανός κυβερνήτης διέταξε κατάπαυση του πυρός και παραδόθηκε.
Ο πόλεμος πλέον ήταν αναπόφευκτος. Οι Βρετανοί μέχρι τα μέσα Απριλίου είχαν αναπτύξει τις δυνάμεις τους γύρω από τα νησιά και στις 24 του μήνα χτύπησαν. Η σύγκρουση διάρκεσε 74 ημέρες και έληξε με την παράδοση της Αργεντινής στις 14 Ιουνίου του 1982, αφήνοντας τα νησιά υπό βρετανικό έλεγχο. Οι Βρετανοί μέτρησαν 255 άνδρες νεκρούς και είχαν 746 τραυματίες, ενώ οι Αργεντινοί 649 νεκρούς και 1068 τραυματίες. Επίσης 11.313 αργεντίνοι στρατιώτες αιχμαλωτίσθηκαν, ενώ τρεις κάτοικοι των νησιών Φόκλαντ σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών. Η επιχείρηση ανακατάληψης των Φόκλαντ κόστισε στη Μεγάλη Βρετανία 1,6 δισ. λίρες, ενώ οι απώλειες σε άψυχο υλικό ανήλθαν σε 6 πλοία, 10 με σοβαρές ζημιές και 34 αεροσκάφη.
Η Αργεντινή ισχυρίστηκε (και υποστηρίζει ακόμα) ότι τα νησιά είναι έδαφος της. Η βρετανική κυβέρνηση θεώρησε την ενέργεια ως εισβολή σε μια περιοχή που είναι αποικία του Στέμματος από το 1841. Οι κάτοικοι των Νήσων Φώκλαντ είναι, κατά κύριο λόγο, απόγονοι βρετανών εποίκων και υποστηρίζουν έντονα τη βρετανική κυριαρχία . Κανένα από τα δύο κράτη κήρυξε επίσημα τον πόλεμο, αν και και οι δύο κυβερνήσεις κήρυξαν τα νησιά ως εμπόλεμη ζώνη.
Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αργεντινής αποκαταστάθηκαν το 1989 έπειτα από συνάντηση στη Μαδρίτη , κατά την οποία οι δύο κυβερνήσεις εξέδωσαν κοινή δήλωση. Οι νεκροί δεν την διάβασαν ποτε...
H εκλογή Τραμπ «πιέζει» το ευρώ: Ένας εμπορικός πόλεμος Ευρώπης-ΗΠΑ θα φέρει αναταράξεις - Τι προβλέπουν αναλυτές
Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Μια γυναικοκτονία κάθε 10 λεπτά - Τα σοκαριστικά στοιχεία
Επίδομα θέρμανσης: Βροχή αιτήσεων σε 12 μέρες - Πότε κλείνει η πλατφόρμα
Η συγκινητική έκπληξη στον Μανούσο Μανουσάκη λίγους μήνες πριν πεθάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr