Από τον Κάκαλο μέχρι τον Συκάρη ένας Όλυμπος κι ένα Έβερεστ – Πέθαναν ίδια μέρα οι δύο κορυφαίοι έλληνες ορειβάτες που έγραψαν Ιστορία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Από τα μονοπάτια του Κάκαλου στον Όλυμπο στα βήματα του Συκάρη στα Ιμαλάια. Οι δύο κορυφαίοι έλληνες ορειβάτες «έφυγαν» την ίδια ημερομηνία.
Μια μέρα σαν σήμερα, 12 Απριλίου του 1976 άφησε την τελευταία του πνοή ο Χρήστος Κάκαλος, ο ορειβάτης που πρώτος πάτησε στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, στα 2.918 μέτρα. Μια μέρα σαν σήμερα, 12 Απριλίου του 2022, άφησε τη στερνή πνοή του ο Αντώνης Συκάρης, ο ορειβάτης που είχε πατήσει στις πέντε από τις 14 κορφές του κόσμου πάνω από τα 8.000 μέτρα!
Στην Ελλάδα μοναχά κορφές ξημερώνει. Από τον Ψηλορείτη ίσαμε τη Ροδόπη μια σειρά από βουνά που κοιτάζουν κατάματα τον ουρανό. Κι η Ελλάδα μοναχά απόκοτους γεννάει. Από την Κρήτη ίσαμε τον Έβρο θα βρεις παιδιά που μόνη τους έγνοια είναι να πατήσουν στις κορφές που μήτε οι αετοί πατούν!
Ο Χρήστος Κάκαλος ήταν κυνηγός αγριοκάτσικων. Ο Κάκαλος ήταν ο πρώτος που ανέβηκε στον Μύτικα, στην κορυφή του Ολύμπου, στις 2 Αυγούστου του 1913. Φημολογείται ότι ανέβηκε στο Στεφάνι από τα Καζάνια και ότι κοιμήθηκε σε μία «σπηλιά» κάτω από το Στεφάνι, δηλαδή σχεδόν στον αέρα, δεμένος μόνο με σχοινιά.Όταν δυο Ελβετοί, ο Φρεντερίκ Μπουασονά (φωτογράφος και εκδότης) και ο Ντανιέλ Μπο Μποβί (συγγραφέας), ήρθαν στην Ελλάδα και έβαλαν στόχο την κορυφή των Θεών, ο Χρήστος Κάκαλος τους έδειξε τα πατήματα. Ο Χρήστος Κάκαλος ανέβηκε πολλές φορές στην κορυφή του ψηλότερου βουνού της Ελλάδας. Ως το τέλος της ζωής του, ο μπαρμπα-Χρήστος ανέβαινε στις κορφές. Το 1972, λίγο πριν σκαρφαλώσει για πάντα στους ουρανούς, πάτησε ξανά στον Όλυμπο, σε ηλικία 93 χρονών· πέθανε τον Απρίλιο του 1976 στο Λιτόχωρο, σε ηλικία 97 χρονών. Ο θρύλος – αλλά και οι Ελβετοί συνοδοιπόροι του Κάκαλου – λέει ότι ο Χρήστος Κάκαλος την πρώτη φορά ανέβηκε στην κορυφή του Ολύμπου ξυπόλητος! Για να μην ξυπνήσουν οι Θεοί από τα πατήματά του; Ίσως…
Ο Αντώνης Συκάρης, είχε γεννηθεί το 1962 και ήταν ο πρώτος Έλληνας ορειβάτης που πάτησε στην πιο ψηλή κορυφή την Annapurna I (8.091m) στα Ιμαλάια· το 1976 είχε ιδρύσει την ομώνυμη αλυσίδα καταστημάτων ηλεκτρικών συσκευών «ΣΥΚΑΡΗΣ». Από το 1991 ήταν μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Ορειβατών ΣΕΟ και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης ΕΟΟΑ. Ο Συκάρης ήταν ο μοναδικός Έλληνας που έχει σκαρφαλώσει σε 5 από τις 14 «οκτάρες» κορυφές της γης του κορυφαίου ορειβατικού project Grand slam: Everest 8.848μ., Kangchenjunga 8.586μ., Manaslu 8.163μ., Lhotse 8.516μ., Annapurna 8.091μ.
Από το 1990 και μετά 32 χρόνια ορειβασίας και αναρρίχησης, ο Αντώνης Συκάρης είχε στο βιβλίο πεπραγμένων του 66 ορειβατικές αποστολές σε όλο τον κόσμο, 615 ορειβατικές και αναρριχητικές διαδρομές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ο Αντώνης Συκάρης άφησε την τελευταία ανάσα κατά την κατάβαση από το όρος Νταουλαγκίρι στα Ιμαλάια· η κούραση και η έλλειψη οξυγόνου είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατό του. Μετά έναν μήνα από τον θάνατο του έλληνα ορειβάτη, πέτυχε η προσπάθεια περισυλλογής και μεταφοράς της σορού του από τα αφιλόξενα Ιμαλάια.
Κάκαλος και Συκάρης είδαν τον κόσμο από ψηλά και μέτρησαν το μπόι τους με τους Θεούς. Και οι δυο «έφυγαν» μια μέρα σαν σήμερα ζαλισμένοι από τις κορφές των ονείρων τους…
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr