Όταν το 1979 αεροπλάνο βγήκε σε δρόμο της Γλυφάδας και έπιασε φωτιά – 14 οι νεκροί και τρόμος για ένα άκρως επικίνδυνο φορτίο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ένα αεροπλάνο φλέγεται σε δρόμο της Γλυφάδας! Νεκροί 14 άνθρωποι και ένα φορτίο που προκαλεί τρόμο.
Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 7 Οκτωβρίου του 1979, όταν επιβατηγό αεροσκάφος της Swissair τύπου DC-8 συνετρίβη ενώ προσπαθούσε να προσγειωθεί στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, στο Ελληνικό. Από τους 154 επιβάτες και το πλήρωμα, 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Και δεν ήταν μόνο αυτό…
Η διεθνής προγραμματισμένη πτήση 316 της Swissair προέβλεπε απογείωση από τη Ζυρίχη προς το Πεκίνο μέσω Γενεύης, Αθήνας και Βομβάης. Το αεροσκάφος, στην προσπάθειά του να προσγειωθεί στην Αθήνα, προσέγγισε τον διάδρομο «15L» με ταχύτητα 270 km/h. Ο πιλότος επιβράδυνε, αλλά το αεροπλάνο βγήκε από τον διάδρομο και ακινητοποιήθηκε σε δημόσιο δρόμο κοντά στις εγκαταστάσεις του Γκολφ της Γλυφάδας.
Το αριστερό φτερό και η ουρά αποσπάστηκαν από την άτρακτο και ξέσπασε φωτιά. Μεταξύ των νεκρών ήταν Βρετανοί, Γερμανοί και Γάλλοι πολίτες. Ανάμεσα στους επιβάτες, ταξίδευαν και 100 γιατροί που πήγαιναν σε ιατρικό συνέδριο στην Κίνα.Ένας από τους επιζώντες της πτήσης 316 ήταν ο Χανς Μοργκεντάου, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγο και μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα στη μελέτη των διεθνών σχέσεων.
Η άμεση κινητοποίηση των Αρχών είχε ως αποτέλεσμα να σωθούν πολλές ζωές. Όμως, ούτε το πλήρωμα, ούτε οι περισσότεροι από τους επιβάτες, ούτε οι διασώστες γνώριζαν τον βαθμό κινδύνου που διέτρεχαν. Γιατί; Μετά τη συντριβή έγινε γνωστό ότι το αεροσκάφος μετέφερε πάνω από 450 κιλά ραδιενεργών ισοτόπων και μικρή ποσότητα πλουτωνίου. Το πλουτώνιο βρισκόταν στις αποσκευές ενός από τους γιατρούς που επέβαιναν στο αεροπλάνο. Tα επικίνδυνα ραδιενεργά υλικά - ευτυχώς - δεν προκάλεσαν περισσότερο κακό.
Επίσης κατά τη συντριβή καταστράφηκε μεγάλη ποσότητα βιομηχανικών διαμαντιών αξίας άνω των 2 εκατ. δολαρίων που είχαν προορισμό τη Βομβάη. Τα περισσότερα από τα διαμάντια καταστράφηκαν από την υψηλή θερμοκρασία που αναπτύχθηκε μετά τη συντριβή.
Το πόρισμα των πραγματογνωμόνων «έδειξε» τους δύο πιλότους ως ένοχους. Κυβερνήτη ςκαι συγκυβερνήτης είχαν καθυστερήσει να προσγειώσουν το αεροπλάνο, χάνοντας πολύτιμο έδαφος από τον διάδρομο. Οι δυο πιλότοι καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 5 και 2,5 ετών, αντίστοιχα, αφού βρέθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονίας από αμέλεια, πολλαπλές σωματικές βλαβες και παρεμπόδισης εναέριας κυκλοφορίας. Οι δύο πιλότοι αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση στο Εφετείο, το οποίο μετέτρεψε την ποινή τους σε εξαγοράσιμη φυλάκιση· δεν έμειναν ούτε μία ώρα στη φυλακή αλλά δεν πιλοτάρησαν ποτέ ξανά.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr