40 χρόνια πίσω και η Ιστορία ακόμα σε βήμα σημειωτόν στη Μέση Ανατολή: απελευθέρωση ομήρων, κατάπαυση πυρός
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Η Ιστορία έχει μείνει στάσιμη: 40 χρόνια πριν, σαν να ‘ναι σήμερα στη Μέση Ανατολή!
Το Ισραήλ και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, η PLO δηλαδή, πραγματοποίησαν αντάλλαξαν αιχμαλώτους σήμερα το πρωί: απελευθερώθηκαν 6 Ισραηλινοί στρατιώτες και από την αντίπερα «όχθη» περίπου 5.000 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.
Η είδηση θα μπορούσε να είναι σημερινή, όμως εντάσσεται στην ενότητα ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ γιατί μετράει ακριβώς 40 χρόνια από την ημέρα που δημοσιεύτηκε.
Μια μέρα σαν σήμερα, 24 Νοεμβρίου του 1983, λοιπόν, ο Ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε ότι οι έξι Ισραηλινοί, οι οποίοι συνελήφθησαν σε φυλάκιο στον Λίβανο τον Σεπτέμβριο του 1982, επιβιβάστηκαν σε πλοίο του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού στη Μεσόγειο.Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ απελευθέρωσε 1.100 Παλαιστίνιους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Αλγερία από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ «Ben-Gurion» με πτήση της Air France.
Οι 1.000 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι βρίσκονταν στο στρατόπεδο-φυλακή Ανσάρ, στο νότιο Λίβανο, και οι υπόλοιποι 100 σε ισραηλινές φυλακές. Οι Αρχές του Ισραήλ δήλωσαν ότι μόλις οι έξι στρατιώτες φτάσουν με ασφάλεια στο Ισραήλ, όλοι οι άλλοι Παλαιστίνιοι και Λιβανέζοι κρατούμενοι στο Ανσάρ, που ανέρχονται συνολικά μεταξύ 4.500 και 5.000, θα απελευθερωθούν.
Οι όροι της ανταλλαγής απαιτούσαν από το Ισραήλ να απελευθερώσει αρκετές δεκάδες Παλαιστίνιους που κρατούνταν στις πόλεις Σιδώνα και Ναμπατίγια του νότιου Λιβάνου και να επιστρέψει τα αρχεία της PLO που κατασχέθηκαν από τον Ισραηλινό Στρατό όταν μπήκε στη Βηρυτό τον Σεπτέμβριο του 1982.
Τουλάχιστον πέντε Ισραηλινοί στρατιώτες παραμένουν στα χέρια των Αράβων, μετά την εισβολή στον Λίβανο. Τρεις από αυτούς πιστεύεται ότι κρατούνται από τη Συρία και δύο από το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Το Ισραήλ συνεχίζει επίσης να κρατά φυλακισμένους περίπου 300 Σύρους στρατιώτες και πιλότους. Οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή αιχμαλώτων διεξήχθησαν στη Γενεύη υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.
Αρχικά, το Ισραήλ είχε ζητήσει να απελευθερωθούν άμεσα όλοι οι κρατούμενοι, αλλά μετά την ένταση των μαχών στην Τρίπολη του Λιβάνου, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανησυχούσαν ότι οι ζωές των έξι κρατουμένων κινδύνευε και συμφώνησαν να διαπραγματευτούν ξεχωριστά για την απελευθέρωση αυτών των έξι. Επιπλέον, το Ισραήλ ζήτησε από τη Συρία να επιστραφούν οι σοροί πέντε Ισραηλινών στρατιωτών που θεωρούνται αγνοούμενοι και πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί. Αυτά συνέβαιναν πριν από 40 χρόνια ακριβώς!
Σήμερα (για το 2023 μιλάμε) από τις 07:00 το πρωί αναμένόταν να τηρηθεί η συμφωνία για την τετραήμερη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία αποφάσισαν Χαμάς και Ισραήλ. Οι δυο πλευρές κατέληξαν στο να γίνει ανταλλαγή των ισραηλινών ομήρων με φυλακισμένους Παλαιστίνιους...
Ο χρόνος έχει παγώσει στο κομμάτι εκείνο της Γης, στη Μέση Ανατολή. «Χτες και σήμερα ίδια κι όμοια, χρόνια μπρος, χρόνια μετά... Η ύπαρξή σου σε σκοτάδια όλο πηχτότερα βουτά…». Βάρναλης!
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr