Στους δρόμους του Καΐρου 4 εκατομμύρια Αιγύπτιοι οδύρονται: γκρεμίστηκε η «4η Πυραμίδα»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Η… 4η Πυραμίδα της Αιγύπτου «γκρεμίστηκε» και 4 εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρομους του Καΐρου! Το Άστρο της Ανατολής έδυσε μια μέρα σαν σήμερα, 3 Φεβρουαρίου του 1975 και σκοτείνιασε ολόκληρος ο αραβικός κόσμος…
Το όνομά της ήταν Φατίμα Ιμπραχίμ ες Σαΐντ ελ Μπελτάτζι (Fatima Ibrahim es-Sayyid el-Beltagi), όμως έγινε διάσημη με το όνομα Ουμ Καλσούμ (Umm Kulthum - Oum Kalthoum).
Η Ουμ Καλσούμ ήταν αιγύπτια τραγουδίστρια, που γοήτευσε τους Άραβες από τον Περσικό Κόλπο μέχρι το Μαρόκο επί μισό αιώνα· ήταν μια από τις πιο διάσημες τραγουδίστριες και προσωπικότητες του 20ου αιώνα για τον αραβικό κόσμο.
Οι άνθρωποι που την συνόδευσαν στην τελευταία κατοικία της ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια.
Η Ουμ Καλσούμ ήταν η Εθνική Τραγουδίστρια της Αιγύπτου και το Αηδόνι της Ανατολής. Το Αηδόνι, μια μέρα σαν σήμερα σώπασε για πάντα…
Αρχίζοντας την καριέρα της το 1924, έδινε ανελλιπώς μια παράσταση κάθε πρώτη Πέμπτη (στις περισσότερες ισλαμικές χώρες η Πέμπτη είναι η τελευταία ημέρα της εβδομάδας εργασίας) κάθε μήνα. Τότε ήταν που η Καλσούμ πέρασε από το θρησκευτικό τραγούδι στις λαϊκές μελωδίες, συνοδευόμενη από μικρή παραδοσιακή ορχήστρα. Η Ουμ Καλσούμ έγινε γρήγορα διάσημη για τις συγκινητικές, παθιασμένες ερμηνείες της, τραγουδιών σπουδαίων αράβων συνθετών, ποιητών και τραγουδοποιών.
Το Αστέρι της Ανατολής, όπως την ονόμαζαν είχε ένα τεράστιο ρεπερτόριο, το οποίο περιλάμβανε θρησκευτικά, ερωτικά, αλλά και εθνικιστικά τραγούδια. Μέσα στο ιστορικό πλαίσιο των ταραγμένων χρόνων του 20ου αιώνα: δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι, Μεγάλη Ύφεση και Αιγυπτιακή Επανάσταση, η Καλσούμ σχεδόν αγιοποιήθηκε παρουσιάζοντας στο κοινό προσωπικότητα πατριώτισσας και πιστής μουσουλμάνας. Η Καλσούμ ερμήνευσε τραγούδια για την αιγυπτιακή ανεξαρτησία και στη δεκαετία του ‘50 τραγούδησε υπέρ του αιγύπτιου ηγέτη Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ, με τον οποίο ανέπτυξε στενή φιλία.
Ήταν η τραγουδίστρια με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον αραβικό κόσμο ακόμη και δεκαετίες μετά τον θάνατό της. Το 2001 η αιγυπτιακή κυβέρνηση ίδρυσε το Μουσείο Kawkab al-Sharq στο Κάιρο για να τιμήσει τη ζωή και το έργο της Ουμ Καλσούμ.
Όταν έκλαψαν οι Άραβες
Η Καλσούμ είχε γεννηθεί το 1898 (κατ’ άλλους το 1908) και πέθανε από νεφρική ανεπάρκεια το 1975. Από το 1923 μέχρι το 1973 τραγουδούσε, αλλά και ερμήνευε ρόλους στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Στις αρχές της 10ετίας του ’60 διαγνώστηκε με εξόφθαλμο βρογχοκήλη κάτι που την υποχρέωσε να φοράει καθημερινά μαύρα γυαλιά.
Ο θάνατός της Καλσούμ χαρακτηρίστηκε από τους Άραβες «μεγάλη τραγωδία» και τράβηξε την προσοχή των διεθνών μέσων ενημέρωσης· η είδηση του θανάτου της καταγράφηκε στο περιοδικό Time και στο γερμανικό Suddeutsche Zeitung. Ακόμη και σήμερα, σχεδόν 50 χρόνια μετά τον θάνατό της Ουμ Καλσούμ, στις 22:00 την πρώτη Πέμπτη κάθε μήνα, οι αιγυπτιακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί μεταδίδουν μόνο τραγούδια της.
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr