Επιχείρηση Κιμάς: ένα πτώμα παραπλάνησε τους Ναζί ή οι συγκυρίες έκαναν εύκολη την απόβαση στη Σικελία;
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Η απόβαση στη Σικελία ήταν σχετικά μια εύκολη υπόθεση για τους Συμμάχους. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι σ’ αυτό συνέβαλε η Επιχείρηση Κιμάς, κάποιοι άλλοι το απορρίπτουν.
Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 30 Απριλίου του 1943, όταν βρετανικό υποβρύχιο HMS Seraph αναδύεται στα ανοικτά των ακτών της Ισπανίας και οι άνδρες του εναποθέτουν στην ακροθαλασσιά έναν νεκρό, ντυμένο σαν Βρετανό στρατιωτικό, που πάνω του φέρει φάκελο με ψευδή σχέδια απόβασης. Είναι η θρυλική πλέον Operation Mincemeat ή στη γλώσσα μας Επιχείρηση Κιμάς.
Η όλη ιστορία είχε εκπονηθεί από τις μυστικές υπηρεσίες των Βρετανών και στόχο είχε να εξαπατηθούν οι Γερμανοί και να συγκαλυφθεί η απόβαση των Συμμάχων στη Σικελία.Δύο μέλη της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών πήραν το άψυχο κορμί του Glyndwr Michael, ενός άστεγου που είχε πεθάνει από κατάποση ποντικοφάρμακου, τον έντυσαν σαν αξιωματικό των πεζοναυτών, του τοποθέτησαν στις τσέπες προσωπικά αντικείμενα που αποκάλυπταν την ταυτότητά του: Λοχαγός Γουίλιαμ Μάρτιν (φανταστικό πρόσωπο) και φάκελο με αλληλογραφία μεταξύ δύο Βρετανών στρατηγών που αποκάλυπτε ότι οι Σύμμαχοι σχεδίαζαν να αποβιβαστούν στην Ελλάδα (στις ακτές της Μεσσηνίας) και τη Σαρδηνία.
Οι Ισπανοί, που ανακάλυψαν τη σορό, παρέδωσαν τα έγγραφα στους Ναζί και εκείνοι τσίμπησαν το δόλωμα. Ουσιαστικά (πέρα από την μυθοπλασία των σχετικών ταινιών) δεν έγινε ποτέ γνωστό το αποτέλεσμα της Επιχείρησης, όμως εικάζεται ότι πέτυχε ο αποπροσανατολισμός των Γερμανών. Η Σικελία κατελήφθη πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν και οι απώλειες ήταν μικρότερες από τις προβλεπόμενες. Ο στρατιωτικός ιστορικός Τζον Λάτιμερ παρατηρεί ότι η σχετική ευκολία με την οποία οι Σύμμαχοι κατέλαβαν τη Σικελία δεν προέκυψε εξ ολοκλήρου από την Επιχείρηση Κιμας. Ο Λάτιμερ εντοπίζει άλλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της δυσπιστίας του Χίτλερ για τους Ιταλούς και της απροθυμίας του να διακινδυνεύσουν τα γερμανικά στρατεύματα, όταν τα ιταλικά, διαφαινόταν πως, σύντομα θα παραδίδονταν.
Τα γεγονότα περιγράφτηκαν στο μυθιστόρημα του πρώην υπουργού Νταφ Κούπερ «Operation Heartbreak» το 1950, ενώ και ο ένας από τους αξιωματικούς που σχεδίασαν και πραγματοποίησαν την Επιχείρηση, ο Γιούεν Μόντακιου έγραψε ανάλογη ιστορία το 1953. Το βιβλίο του Μόντακιου αποτέλεσε την έμπνευση για τη βρετανική ταινία του 1956 «Ο άνθρωπος που δεν υπήρξε ποτέ», ενώ μια δεύτερη βρετανική ταινία βασισμένη σε εκείνα τα γεγονότα κυκλοφόρησε το 2021 με τον τίτλο «Επιχήρηση Κιμάς».
Υ.Γ.: Ουδέποτε γράφτηκε από πού πήρε το όνομά της η Επιχείρηση...
Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Η δημοσκοπική πτώση, οι προκλήσεις του επόμενου προέδρου, το «φάντασμα Κασσελάκη» και τα προγνωστικά
Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
TikTok: Η ψηφιακή νικοτίνη των εφήβων - Προβλήματα ψυχικής υγείας από τη χρήση του
Η πρώτη δολοφονία σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση – Και οι θεωρίες συνωμοσίας θεριεύουν
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr