Η Βρετανία κηρύσσει τον πόλεμο στη Γερμανία με αίτιο την εισβολή στην Πολωνία – Τελικά ηττήθηκαν οι Βρετανοί;
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Η Βρετανία κήρυξε τον πόλεμο στη Γερμανία γιατί η τελευταία εισέβαλλε στην Πολωνία. Τι απέγινε στο τέλος; Η Ιστορία είναι μπλεγμένη... Ήταν 11:15 το πρωί μιας μέρας σαν σήμερα, 3 του Σεπτέμβρη του 1939, όταν ο βρετανός πρωθυπουργός Νέβιλ Τσάμπερλεϊν στάθηκε μπροστά στα μικρόφωνα του ραδιοφωνικού σταθμού.
Εκείνη την εποχή οι κάτοικοι της Βρετανίας έπιαναν μόνο έναν σταθμό και οι περισσότεροι είχαν σταθεί μπροστά στους δέκτες του ραδιοφώνου τους περιμένοντας ένα βαρυσήμαντο διάγγελμα. Τις προηγούμενες μέρες οι Γερμανοί είχαν εισβάλει στην Πολωνία, στην Αυστρία κυμάτιζε ήδη η σβάστικα και η Τσεχοσλοβακία βρίσκονταν υπό γερμανική κατοχή.
Στην Αγγλία περίμεναν το αναπόφευκτο: έναν πόλεμο. Και ο Τσάμπερλεϊν, σοβαρός και μετρημένος, άρχισε να μιλάει: «Σήμερα το πρωί, ο βρετανός πρέσβης στο Βερολίνο, Νέβιλ Χέντερσον, έδωσε στη γερμανική κυβέρνηση τελεσίγραφο, σύμφωνα με το όποιο, αν μέχρι τις 11:00 δεν λαμβάναμε διαβεβαιώσεις πως ήταν έτοιμοι να αποσύρουν αμέσως τα στρατεύματά τους από την Πολωνία, τότε οι δύο χώρες μας θα βρίσκονταν σε κατάσταση πολέμου. Τώρα οφείλω να σας ενημερώσω πως καμιά τέτοια διαβεβαίωση δεν λάβαμε και, ως εκ τούτου, η χώρα μας βρίσκεται πλέον σε πόλεμο με τη Γερμανία».Λίγες μέρες αργότερα η Σοβιετική Ένωση θα εξαπέλυε επίθεση στην Πολωνία. Οι Βρετανοί κήρυξαν μεν τον πόλεμο στη ναζιστική Γερμανία αλλά έκλεισαν τα μάτια στην απρόκλητη επίθεση των Σοβιετικών προς στους Πολωνούς. Ένα «μυστικό πρωτόκολλο» της αγγλο-πολωνικής συνθήκης προέβλεπε πως η Βρετανία θα ήταν υποχρεωμένη να προστατεύσει την Πολωνία μόνο από γερμανική επίθεση· και αυτό έκανε. Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος μνημονεύεται ως ένας πόλεμος χωρίς ουσία, όμως η Βρετανία είχε πετύχει το στόχο που είχε θέσει επίσημα: να προστατεύσει την ανεξαρτησία του Βελγίου. Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Βρετανοί πέτυχαν μια επικών διαστάσεων νίκη, όμως η Πολωνία, η αφορμή για την οποία μπήκε η Βρετανία στον πόλεμο, βρέθηκε στο τέλος του υπό κατοχή, με τεράστιες εκτάσεις της προσαρτημένες σε άλλα κράτη και τον λαό της υπό την καταπίεση ενός καθεστώτος που, όπως αποδείχθηκε από την Ιστορία, ήταν ελάχιστα καλύτερο από εκείνο των Ναζί.
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr